سعیده آل ابراهیم - بر اساس آماری که آموزش وپرورش خراسان رضوی در اختیار خبرنگار شهرآرا قرار داده است، 22هزار نفر از دانش آموزان دوره ابتدایی استان در سال تحصیلی 1401-1402 از تحصیل بازمانده اند. این موضوع زنگ هشداری برای همه مسئولان است تا همه تلاششان را برای بازگرداندن این دانش آموزان به کلاس های درس به کار گیرند. زیرا به گفته معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش وپرورش استان، این بازماندگان از تحصیل ممکن است در آینده به کودکان کار تبدیل شوند که در آن صورت سازمان بهزیستی، کمیته امداد، شهرداری و... نیز در این موضوع دخیل می شوند.
آماری که صفر نمی شود!
آذر رشیدی در گفت وگو با خبرنگار شهرآرا این را هم گفت: در دوران کرونا آمار کودکان بازمانده از تحصیل بیشتر شده است و امیدواریم که این آمار را کاهش دهیم، اما نمی توانیم آن را به صفر برسانیم. زیرا برخی از این دانش آموزان امکان حضور دوباره در مدرسه را ندارند.
او با بیان اینکه مرحله مهم پس از شناسایی و جذب کودکان بازمانده از تحصیل، نگه داشتن آن هاست، اظهار کرد: فقر اقتصادی و فقر فرهنگی، کودکان را از تحصیل بازمی دارد.
رشیدی شمار دانش آموزان بازمانده از تحصیل در سال 1399-1400 را 8هزارو909پسر و 10هزارو109دختر و درمجموع 19هزارو18 نفر اعلام و بیان کرد که این دانش آموزان در همان سال جذب شدند.
وی دوران شیوع کرونا را در بازماندن دانش آموزان از تحصیل مؤثر دانست و بیان کرد: بعضی از دانش آموزانی که در این دوران تحصیل کردند نیز صلاحیت ارتقای پایه نداشتند و به همین دلیل طرح تعمیق و تثبیت یادگیری را اجرا کردیم تا مانع از افت تحصیلی و تکرار پایه در این دانش آموزان شویم. زیرا برخی خانواده ها به علت تکرار پایه تحصیلی فرزندشان، به طور کلی مانع از تحصیل او می شوند.
سیزدهم آبان پارسال رضا صابری تولایی، معاون وقت آموزش متوسطه اداره کل آموزش وپرورش استان، شمار بازماندگان ازتحصیل را در استان بیش از 60هزار نفر اعلام کرده و گفته بود که علت این موضوع به آسیب های اقتصادی ناشی از کرونا به خانواده ها برمی گردد.
زیر «چتر آموزش»
پیگیر شمار دانش آموزان بازمانده ازتحصیل مقطع متوسطه هم شدیم، اما معاونت آموزش متوسطه آموزش وپرورش استان هنوز چنین آماری را برای سال تحصیلی پیش رو در اختیار ندارد. با این حال و به گفته معاون آموزش متوسطه آموزش وپرورش استان در سال تحصیلی 1399- 1400مجموع دانش آموزان پسر و دختری که در دوره اول متوسطه استان ترک تحصیل کرده اند، حدود 19هزارو920 نفر و در متوسطه دوم 5هزارو225 نفر است. البته این آمار در سال تحصیلی پیش رو کاهش خواهد یافت. زیرا بخشی از این آمار به علت وضعیتی است که کرونا ایجاد کرده بود. همچنین کمیته های جذب دانش آموزان با عنوان «چتر آموزش» با کد ملی رصد می شوند و از آن ها حمایت می شود.
محمود رضایی در گفت وگو با خبرنگار شهرآرا و با اشاره به اینکه نرخ ترک تحصیل در دوره اول متوسطه استان 6.39درصد است، افزود: میانگین کشوری این نرخ 4.36درصد است و متأسفانه در این زمینه آمار بیشتری از میانگین کشوری داریم. این نرخ ترک تحصیل مربوط به حدود 311هزارو934 دانش آموز دوره اول متوسطه، یعنی پایه هفتم، هشتم و نهم در سال تحصیلی 1399-1400 بوده است. نرخ ترک تحصیل در دوره دوم متوسطه استان حدود 3.35درصد است که آمار کشوری در این زمینه عدد 2.32درصد را نشان می دهد.
عقب ماندگی از «گذر واقعی»
وی با بیان اینکه یکی از شاخصه های مهم در این حوزه، نرخ گذر واقعی از دوره ابتدایی به دوره اول متوسطه است، بیان کرد: این نرخ در سال 1399-1400 در خراسان رضوی 92.77درصد و در کشور 94.45درصد بوده است که در این زمینه حدود 2درصد از میانگین کشوری عقبیم. همچنین نرخ گذر واقعی از دوره اول به دوره دوم متوسطه در استان 83.85درصد و در کشور 89.4درصد است.
به گفته رضایی، نرخ پوشش تحصیلی واقعی در استان طی سال تحصیلی 1400-1401 را در دوره اول متوسطه 89.33درصد و درصد کشوری آن 91.17درصد است. وی افزود: ضمن اینکه به ترتیب همین آمار در دوره دوم متوسطه در استان و کشور، عدد 73.99درصد و 80.38درصد را به خود اختصاص داده است که در این زمینه نیز از میانگین کشوری در سطح پایین تری قرار داریم.