حمیده وحیدی - شاید یکی از آرزوهای شما هم این باشد که روزی خودتان رئیس خودتان باشید و مجبور نباشید در ساعتی مشخص سر کار بروید و برای مرخصی گرفتن همیشه مشکل داشته باشید. هرچند خروج از سیستم کارمندی و اتکا به درآمدهای شخصی برآمده از استعدادها، تلاشها و تواناییهای فردی و کاری سخت و دشوار است، به بار نشستن آن، نهتنها آینده خود فرد را تضمین میکند بلکه برای بسیاری از افراد جامعه نیز زمینه اشتغال را فراهم خواهد آورد، اشتغالی که افراد بسیاری درباره چگونگی به سرانجام رسیدن آن سؤالات فراوانی دارند.
یک کارآفرین و عضو کانون زنان بازرگان استان خراسان در این زمینه معتقد است: «بانوانی که امروز کارآفرین شناخته میشوند، مسیر موفقیت را طی کردهاند که شایسته تقدیر است و باید این تلاشها را ارج نهاد.»
دکتر نورالهدی پورعباس میگوید: «کارآفرینی تعریفی فضایی نیست و هر فرد با استفاده از منابع موجود میتواند فرصتهای شغلی را برای خود و دیگران ایجاد کند به شرط اینکه انگیزه داشته باشد و از شکست نترسد زیرا همیشه در بدو آغاز به کار نمیتوان به موفقیت رسید. باید صبر و پشتکار داشت و سختیهای زیادی را پشت سرگذاشت تا به موفقیت رسید. خیلی از افراد در دقیقه 90 یا در لحظهای که به 99 رسیدهاند و صد پیش روی آنهاست پا پس میکشند و کنار مینشینند در حالی که تا پیروزی یک قدم دیگر فاصله دارند.»
وی با تأکید بر اینکه کارآفرینی به سرمایهای هنگفت نیاز ندارد اضافه میکند: «باید با منابع موجود و در دسترس شروع کنید تا کمکم به این نیاز برسید که حوزه کاری را گسترش دهید و نیرو جذب کنید. با امکانات کم هم میتوان به نتیجه رسید. شرط همان پشت کاری است که خیلیها به آن توجه نمیکنند.»
این کارآفرین برتر با اشاره به دایره شایستگی در حوزه کارآفرینی ادامه میدهد: «هر فرد باید شایستگیهای خود را بشناسد و براساس آنها فعالیت کند. هر فرد قابلیتهای منحصربهفردی دارد که با شناخت آنها میتواند خود و حوزه کاری خود را ارتقا دهد و موفق باشد. اگر دایره شایستگی خود را بشناسید، در حوزه کاریای که وارد میشوید موفق خواهید بود. البته در کنار این شناخت، باید پشت کار داشته باشید و هیچوقت ناامید نشوید.»
وی با اشاره به اینکه یکی از موانع کارآفرینی در کشور ما عادت به پشتمیزنشینی و کارهای اداری است معتقد است: «متأسفانه خیلیها فکر میکنند با گرفتن یک لیسانس و مدرک دانشگاهی باید پشتمیزنشین شوند در حالی که این تفکر اشتباه است. در کارآفرینی باید این سد فکری را شکست و به دنبال علایق رفت و با پشت کار، برای خود بازار ایجاد کرد.»
دکتر پورعباس میگوید: «برای پیدا کردن دایره شایستگی و شناخت خود، باید فهرستی از علاقهمندیهای خود فراهم آورید و از استادان و افرادی که دارای تجربه هستند بهره ببرید تا به هدف خود برسید. همچنین برای کارآفرین شدن، آموختن مهارت الزامی است و در کنار افراد موفق قرار گرفتن به شما کمک میکند موفق باشید. داشتن هدف در کارآفرینی نکته دیگری است که باید به آن توجه کنیم. در کنار آن، باید خودمان به خودمان روحیه و انگیزه بدهیم تا بتوانیم شکستها را پلهبهپله پشت سر بگذاریم.»
بایدهاییکه امیدوارکنندهاست
تلاش برای توانمند شدن زنان در حاشیه شهرها در چند دوره توسعه کشور مورد توجه قرار گرفته است. در بخشی از ماده ۹۵ قانون برنامه ششم توسعه آمده است: «دولت مکلف است به منظور پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی، نسبت به تهیه طرح جامع کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی با اولویت اعتیاد، طلاق، حاشیهنشینی، کودکان کار و مفاسد اخلاقی مشتمل بر محورهای ذیل اقدام کند بهگونهای که آسیبهای اجتماعی در انتهای برنامه به 25 درصد میزان کنونی کاهش یابد.»در بخش چهارم این اقدامات، عنوان «حمایت از زنان سرپرست خانوار» آمده است: «تهیه و اجرای کامل طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار توسط دولت تا پایان برنامه. معاونت امور زنان ریاستجمهوری با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر نهادهای ذیربط تهیه و تصویب برنامه مذکور در هیئت وزیران و نظارت بر اجرایی شدن آن را برعهده دارد.»
گسترش پوشش بیمهای و اجرای طرح اجتماعی بیمه زنان، تخصیص اعتبارات برای بیمه شدن تمام زنان سرپرست خانوار.
آﻣﻮزش ﻣﺸﺎﻏﻞ خانگی درآﻣﺪزا ﺑﺮای زﻧﺎن ﺳﺮﭘﺮﺳﺖ ﺧﺎﻧﻮار ﺟﻬﺖ ورود ﺑﻪ ﺗﺠﺎرت خانگی و خوداشتغالی.
درج وضعیت سرپرستی خانواده در فرمهای کاریابی برای تشخیص و اولویت اشتغال زنان سرپرست خانوار.
اتخاذ تمهیدات لازم نظیر اجاره به شرط تملیک، وام مسکن و وام اجاره مسکن برای حل مشکل مسکن زنان سرپرست خانوار.
بخشودگی اقساط بانکی بهویژه بانک مسکن برای زنان سرپرست خانوار فاقد شغل و دارای فرزند صغیر یا فرزند معلول و بیمار خاص.
افزایش اعطای وامهای طولانیمدت با اقساط کمبازده و اندک برای حل مشکل مسکن، کاریابی و تحصیل خانوادههای زنسرپرست.
تعاونیها دارای ساختار مناسبی برای آموزش و اشتغال زنان بهویژه زنان سرپرست خانوار هستند و میتوانند به توانمندسازی، خودکفایی و خوداتکایی آنان منجر شوند.
سرمایهگذاری دولت در عرصه تعاونیهای تولیدی و خدماتی بهویژه زنان سرپرست خانوار، باعث تقویت ابعاد سرمایه اجتماعی همچون حس همکاری، همیاری، اعتماد، کنشهای تعاونی، خودباوری و ... بین آنان میشود.
آموزش به عنوان مهمترین استراتژی توانمندسازی زنان مورد توجه است. همچنین دستیابی به فرصتهای شغلی را آسان میکند و زنان از منابع اقتصادی بهرهمند میشوند.