سعیده آلابراهیم - «امسال در مناطق پرازدحام از موتورلانس(موتورآمبولانس) استفاده میشود و امیدواریم ناوگانی که در نظر گرفتهشده بهزودی در اختیارمان قرار بگیرد.» این خبری است که رئیس دانشگاه علومپزشکی مشهد دیروز در جمع خبرنگاران اعلام کرد تا بخشی از تمهیدات این دانشگاه را برای خدمترسانی به زائران در دهه پایانی ماه صفر و نیز بازگشایی مدارس و دانشگاهها تشریح کند.
محمدعلی کیانی گفت: اقدامات گستردهای در حوزههای بهداشتی، دارویی و درمانی صورت پذیرفته است تا در ایام اربعین حسینی و شهادت امامرضا(ع) بهترین نوع خدمت را در هر ۳ حوزه به زائران پیاده حسینی و رضوی ارائه دهیم.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته نقش دانشگاه در خدمات دهه پایانی صفر به صورت نظارتی بوده، اما به نقش نظارتی-خدماتی تغییر پیدا کرده است افزود: از داوطلبان مردمی نیز در موکبهای سلامت استفاده میکنیم.
کیانی در پاسخ به پرسش خبرنگار شهرآرا درباره تمهیدات لازم برای رعایت شیوهنامههای بهداشتی با بازگشایی مدارس و دانشگاهها و واکسیناسیون، بیان کرد: مصوبات ستاد ملی کرونا به همه دانشگاهها و مدارس ابلاغ شده و واکسیناسیون برای استفاده از خوابگاهها الزامی است. وی ادامه داد: با وجود اینکه اکنون شرایط کرونایی خوب است، نگران بازگشت زائران از اربعین و دهه پایانی صفر هستیم؛ زیرا در کشور عراق شیوهنامههای بهداشتی چندان رعایت نمیشود و بنابراین در برگشت زائران، مراقبتهای سندرومیک در مرزهای زمینی از سوی وزارتخانه صورت میگیرد. کنترل مرزهای هوایی نیز با دانشگاه علومپزشکی مشهد است که آن را انجام میدهیم.
فرسودگی آمبولانسها
شاپور بدیعی، معاون درمان دانشگاه علومپزشکی مشهد، نیز با بیان اینکه به منظور ارائه خدمات بهموقع و در محل به بیماران احتمالی دهه پایانی ماه صفر، چند دستگاه موتورلانس به ناوگان خدمترسانی اورژانس پیشبیمارستانی افزوده میشود، درباره فرسودگی آمبولانسها اظهار کرد: در سالهای اخیر با توجه به تحریمها آمبولانسی در اختیار ما قرار نگرفته است.
آمادهباش کامل بیمارستانها
جانشین معاون درمان دانشگاه علومپزشکی مشهد نیز از بالاترین سطح آمادگی ممکن برای بیمارستانهای دولتی و خصوصی در مشهد خبر داد و گفت: قرار است در دهه آخر صفر، بهویژه پنج روز پایانی، همه عملهای جراحی غیراورژانسی لغو و فقط به بیماران اورژانسی خدمات ارائه شود. بیمارستانها باید تا 50درصد تختهای بستری خود را به حوادث احتمالی اختصاص دهند. مرخصیهای کادر درمان نیز در یک هفته پایانی صفر لغو شده است.
ایوب توکلیان با بیان اینکه تشکیل تیمهای واکنش سریع در دستورکار است، اظهار کرد: با توجه به شلوغی این ایام، در نظر داریم درصورتیکه امکان درمان در محل وجود داشت، تیمهای واکنش سریع را به محل اعزام کنیم. هریک از بیمارستانهای دولتی و خصوصی متولی یک ایستگاه سلامت در شهر هستند.
فعالیت 2250 واحد بهداشتی
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی مشهد نیز گفت: حدود 2هزارو250 واحد بهداشتی در استان در دهه پایانی صفر فعال هستند. 69 بیمارستان، 425 درمانگاه دولتی و غیردولتی، 445 آزمایشگاه دولتی و غیردولتی و هزارو145 داروخانه استان اقدامات مربوط به بهداشت و درمان را در این ایام انجام میدهند.
سیدجواد حسینی با بیان اینکه 247 پایگاه، اقدامات پیشبیمارستانی را انجام میدهند، افزود: 267 آمبولانس در این پایگاهها مستقر هستند. پنج دستگاه اتوبوس آمبولانس و چهار اورژانس هوایی نیز ارائه خدمات دارند. 126 پایگاه شهری و 121 پایگاه جادهای در دهه آخر صفر به زائران پیاده خدماترسانی میکنند. وی ادامه داد: هلالاحمر نیز در بازه زمانی دهه آخر صفر، با 37 دستگاه آمبولانس، 34 دستگاه خودرو امدادی و یک فروند بالگرد در پایگاههای استان مستقر است.
به گفته حسینی 135 پایگاه سلامت در استان فعال است که 40درصد آنها در مشهد و بقیه در بین راه و شهرها با 810 نیرو خدماترسانی میکنند. شروع فعالیت پایگاههای جادهای و خارج از شهر، روز بعد از اربعین است و بسته به شمار زائران پیاده و فعالیتشان تا دهه آخر صفر ادامه دارد.