آرزو مستأجر حقیقی | شهرآرانیوز؛ «حدود ششصد مرکز ترک اعتیاد در خراسانرضوی زیر نظر ادارهکل بهزیستی استان و دانشگاه علومپزشکی مشهد فعالیت میکنند که دانشگاه علومپزشکی بر همه آنها نظارت مستمر دارد. در این میان، در چند سال اخیر نظارت بر مراکز ترک اعتیاد با مشارکت دستگاههای ذیربط با سختگیری بیشتر دنبال شده است، چنانکه بیش از صد مرکز متخلف شناسایی و طبق قانون توسط مراجع قضایی با آنها برخورد شده و حتی مجوز فعالیت این مراکز متخلف بهصورت موقت یا دائمی لغو شده است.»
این نکات را مدیر نظارت بر درمان و اعتباربخشی دانشگاه علومپزشکی مشهد در گفتگو با شهرآرا اعلام میکند. البته سیدکاظم غفاریان اطلاعات دقیقتری از نوع تخلفات این مراکز، بهویژه آمار تخلف نشت متادون در بازار آزاد، به ما نمیدهد.
ازآنجاییکه متادون دارویی سوبسیددار است و توزیع آن زیر نظر دانشگاه علومپزشکی با قیمت مصوب دولتی در مراکز ترک اعتیاد، از جمله مراکز ترک اعتیاد سرپایی صورت میگیرد، از غفاریان میخواهیم درباره اقدامات نظارتی دانشگاه علومپزشکی مشهد بر توزیع متادون در این مراکز توضیح دهد و او بیان میکند: پوکههای داروی متادون سهمیه بیماران در مراکز ترک اعتیاد پس از مصرف به دانشگاه علومپزشکی مشهد بازگردانده و بهطورمعمول بهصورت روزانه معدوم میشود. بدینترتیب اگر دارویی با پوکه در بازارهای غیررسمی به فروش برسد، احتمال نشت آن از مراکز ترک اعتیاد کم است.
مدیر نظارت بر درمان و اعتباربخشی دانشگاه علومپزشکی مشهد از پیگیری موضوع ثبت اثر انگشت دیجیتال افراد تحتدرمان هنگام دریافت داروهای ترک اعتیاد در مراکز مذکور به عنوان یکی دیگر از اقدامات نظارتی بر توزیع متادون نام میبرد که در بسیاری از مراکز در حال اجراست.
آیا ممکن است بیمار معتاد به مواد مخدر به اسم ترک به مراکز ترک اعتیاد سرپایی مراجعه کند تا سهمیه متادون بگیرد و سپس سهمیه خود را در بازار آزاد بفروشد؟ غفاریان به این پرسش چنین پاسخ میدهد: داروی متادون تحت نظر پزشک برای بیماران معتاد به موادمخدر تجویز میشود و سهمیه افراد روزانه بین ۱۰ تا پانزده سیسی است، به عبارتی سهمیه بیماران فقط در حد مصرف خودشان است.
به گفته مدیر نظارت بر درمان و اعتباربخشی دانشگاه علومپزشکی مشهد در سالهای گذشته بحث نشت متادون به بازارهای غیررسمی بهدلیل تفاوت قیمت آن مطرح بوده، اما نکته شایانتوجه این است که شبکه توزیع متادون از شرکتهای تولیدکننده شروع میشود و شرکتهای پخش دارو، دانشگاه و مراکز ترک اعتیاد از دیگر دستگاههای دخیل در شبکه توزیع آن هستند؛ بنابراین اگر متادون به بازارهای خرید و فروش غیررسمی نشت کند، این ورود غیرمجاز ممکن است از هر بخش این شبکه اتفاق افتاده باشد.
در این میان، بیماران معتاد به موادمخدر به عنوان مصرفکننده این دارو، آخرین فرد در این شبکه به شمار میآیند و احتمال تخلفشان کم است؛ بنابراین اگر گزارشی از نشت متادون اعلام شود، باید دقیقتر این موضوع در کل شبکه توزیع آن بررسی شود.