نگاهی به اعتراضها و حمایتهایی که حضور بانوان در ورزش زورخانهای بهدنبال داشت.
به گزارش شهرآرانیوز، بانوان ورزشکار رشتههای زورخانهای چندسالی است که مصرانه خواهان فعالیت در این رشته هستند و بنا بر اظهارات رئیس فدراسیون، اکثرا این بانوان نیز از اعضای خانواده ورزشکاران رشته زورخانه هستند.
ورزش بانوان در سالهای گذشته همیشه در انتظار اجازه و رخصت مردان بوده است، رشتههایی همچون کشتی، موتورسواری و بیلیارد تنها دوسه سال است که توانستهاند از مرزهای جنسیتی عبور کنند و بانوان علاقهمند بدون نگرانی و بهصورت علنی به فعالیت بپردازند. حالا نیز تغییرات به رشته ورزشهای زورخانهای و باستانی رسیده و ارادهای برای حضور بانوان در این رشته ایجاد شده است.
باوجود اینکه آمار دقیقی از بانوان باستانیکار وجود ندارد، سالهاست که دختران علاقهمند به این رشته کهن ایرانی در سایه و سکوت در تلاش برای پرداختن به این رشته ورزشی بودهاند. اعتراضها به حضور زنان در این رشته به دهه ۸۰ بازمیگردد و همچنان ادامه دارد و گاهی واکنشها به وجود این ورزشکاران شدیدتر از قبل میشود؛ بهطوریکه در این مدت ممانعتهای شدیدی برای ورود بانوان به گودهای زورخانه صورت گرفته است.
گفته میشود تنهاراه پیشروی ایران برای جهانیکردن این رشته ورزشی، صدور مجوز فعالیت بانوان در ورزش باستانی است؛ چالشی که فدراسیون ایران نیز بنا دارد آن را حل کند، اما این تصمیم هرگز باب میل برخی پیشکسوتان یا شخصیتهای دیگر نیست.
جنجال از کجا شروع شد؟
داستان جنجالی اینروزها به مصاحبه چندی پیش رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای برمیگردد که بعد از یک هفته واکنش شدیدی را بههمراه داشت.
گروهی که در بیانیه خود را ورزشکار، پیشکسوت، مرشد، جانباز، نماینده نیروهای مسلح و جامعه طلاب معرفی کردند، نسبت به تصمیمات فدراسیون ورزشهای زورخانهای واکنش نشان دادند.
در بخشی از بیانیه آمده بود که «قدمت و اصالت این ورزش در طی قرنهای متمادی متکی به حضور پهلوانان و مردان راستین عرصه مردانگی و فتوت و جوانمردی بوده و هیچگونه سابقهای از حضور بانوان مطلقا وجود ندارد و انجام این امر ابداعی مذموم و مردود و باعث ایجاد لکه ننگ عظیمی در کارنامه شما خواهد بود».
تعدادی از این افراد که کمتر از ۵۰ نفر بودند، ۲ روز پیش دقیقا در روز ملی ورزش زورخانهای و فرهنگ پهلوانی در زورخانه شهید عراقی تجمع کرده و نسبت به حضور زنان در این رشته شدیدا اعتراض کردند و به فدراسیون نسبت به تصمیمگیری و برنامهریزیهایش دراینزمینه هشدار دادند.
حتی اعلام کردند اعطا و صدور مجوز نواختن زنگ جهت اعضای هیئترئیسه فدراسیون و حکم پهلوانی به خانمها چیزی جز هتکحرمت و بیاعتنایی به پهلوانان و صاحبان واقعی زنگها که همگی سابقهای بالاتر از نیمقرن حضور در گود پهلوانی داشتهاند، نبوده و این اقدام نسنجیده و توهینآمیز بهسخرهگرفتن تمامی آداب و قوانین قرنهای متمادی این ورزش است.
حمایت مراجع تقلید از تصمیم فدراسیون
بعد از این صحبتها بود که در پاسخ به این گروه، مجتبی جوهری، رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای، از اعلامنظر مثبت جمعی از مراجع عظامتقلید در مجازبودن حضور و فعالیت بانوان در رشته ورزشهای زورخانهای به شرط رعایت موازین شرعی خبر داد. بر اساس اعلام او در استفتایی که از جمعی از مراجع عظام تقلید صورت گرفته و درباره «امکان حضور و فعالیت زنان در رشته ورزشهای زورخانهای» سؤال شده است، جمع بزرگی از حضرات آیات در پاسخ به این استفتا، فعالیت زنان در این رشته ورزشی باستانی ایرانی را به شرط حفظ موازین شرعی بلامانع دانستهاند.
جوهری گفته است ۷ نفر از ۹ نفر اعضای هیئترئیسه فدراسیون ورزشهای زورخانهای نیز با فعالیت زنان در این رشته موافقت کردند و با توجه به درخواستهای مکرر و اجازه مراجع عظام با فعالیت بانوان، قصد داریم این موضوع را در جلسه مجمع فدراسیون نیز مطرح کنیم تا درنهایت درصورت موافقت وزارت ورزش، فعالیت رسمی بانوان در این رشته آغاز شود.