صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

روزه‌داری ایمن | غذا‌های بسیار شیرین و چرب ممنوع

  • کد خبر: ۳۲۰۶۴۹
  • ۱۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۲
فوق‌تخصص غدد و عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: برای طی‌کردن و گذراندن ماه مبارک رمضان به صورت سالم و بدون عوارض، باید به تغذیه اصولی، فعالیت بدنی مناسب و در صورت نیاز، کنترل پزشکی توجه ویژه داشت. 

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر سولماز حسنی با بیان اینکه تغییر در الگوی تغذیه و خواب می‌تواند روی متابولیسم و قند خون افراد تأثیرگذار باشد خاطر نشان کرد: برخی رژیم‌های مشابه روزه‌داری، مانند فستینگ، در شرایط استاندارد برای بهبود تأثیرات متابولیکی و کاهش وزن مورد استفاده قرار می‌گیرند. بنابراین، اگر روزه‌داری با رعایت اصول و ملاحظات صحیح انجام شود، می‌تواند حتی برای سلامت فرد مفید باشد.

فوق تخصص غدد اضافه کرد: افرادی که مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای هستند و قصد روزه‌داری دارند باید ۶ تا ۸ هفته پیش از آغاز ماه مبارک رمضان برای بررسی شرایط خود با پزشک مشورت کنند.

وی با بیان اینکه بررسی سوابق قند خون، وجود عوارض ناشی از بیماری‌های قلبی و مغزی، میزان فعالیت‌های روزانه، شغلی، سن و حمایت خانواده از عواملی هستند که در تصمیم‌گیری برای روزه‌داری بیماران نقش دارند تصریح کرد: افرادی که دیابت نوع یک دارند، بیمارانی که تزریق‌های مکرر انسولین انجام می‌دهند یا دارو‌هایی مصرف می‌کنند که خطر کاهش قند خون را افزایش می‌دهند، گزینه مناسبی برای روزه‌داری نیستند. همچنین، زنان باردار معمولاً از روزه‌داری معاف می‌شوند، مگر در شرایط خاص و با رعایت ملاحظات لازم تحت نظر پزشک.

دکتر حسنی افزود: طبق راهنمایی‌های بین‌المللی، بیماران برای روزه‌داری به سه گروه کم‌خطر، متوسط و پرخطر تقسیم می‌شوند. اگر بیماری در دسته پرخطر قرار دارد، مانند افرادی که قند خون ناپایدار، کاهش قند مکرر یا سابقه بیماری‌های قلبی-عروقی دارند، روزه‌داری برای آنها توصیه نمی‌شود، زیرا به سلامت شان آسیب می‌زند و اصولا هر امر زیان‌باری از جنبه اعتقادی هم پذیرفته شده نیست.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مورد اصول تغذیه مناسب در ماه مبارک رمضان اظهار کرد: مواد غذایی مصرفی باید علاوه بر تأمین انرژی، به مدت کافی فرد را سیر نگه دارند و باعث نوسانات شدید قند نشوند. غذا‌های بسیار شیرین و چرب توصیه نمی‌شوند، چرا که باعث افزایش سطح قند خون و احساس تشنگی شدید می‌شوند. وعده‌های غذایی باید سبک و متنوع شامل انواع گروه‌های غذایی باشند.

وی تأکید نمود: بهتر است افطار با یک وعده سبک شروع شود و شام با کمی فاصله از آن مصرف شود. در وعده سحری باید غذا‌هایی با کربوهیدرات پیچیده و فیبر کافی مصرف شود تا انرژی بدن تأمین گردد.

استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه یکی از مهم‌ترین نکاتی که روزه‌داران مبتلا به دیابت خصوصا کسانی که تحت درمان با انسولین هستند باید رعایت کنند اظهار کرد: بیماران باید قبل از افطار و سحر، در نیمه‌های روز و هر زمانی که نشانه‌های کاهش قند را احساس می‌کنند، قند خون خود را اندازه‌گیری کنند. تزریق انسولین و اندازه‌گیری قند خون باعث ابطال روزه نمی‌شود.

 استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه به شرایطی اشاره کرد که روزه باید فوراً قطع شود از جمله اُفت شدید قند خون (زیر ۷۰ mg/dL)، افزایش شدید قند خون (بالاتر از ۳۰۰ mg/dL)، علائم اُفت قند مانند سرگیجه، تعریق یا ضعف شدید و بروز بیماری حاد یا مشکل پزشکی جدید از جمله این شرایط هستند.

دکتر سلماز حسنی خاطرنشان کرد: بیمارانی که روزه می‌گیرند باید در ساعات مناسب به فعالیت بدنی بپردازند. بهترین زمان برای ورزش، حدود دو ساعت پس از افطار است که بدن انرژی کافی دارد. همچنین، مصرف مایعات فراوان در فاصله بین افطار و سحر بسیار مهم است، زیرا کم‌آبی می‌تواند باعث افزایش خطر مشکلات قلبی-عروقی و کلیوی شود.

فوق تخصص غدد تصریح کرد: بیماران و افرادی که شرایط لازم برای روزه‌داری دارند، می‌توانند با رعایت نکات علمی و پزشکی از ماه مبارک رمضان لذت ببرند.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.