جوان ۲۳ ساله که با راهاندازی فروشگاه مجازی مرتکب کلاهبرداری ۱۰۰ میلیونی شده بود، راهی زندان شد
مهدی قرآنی | شهرآرانیوز؛
پرده اول: خرید لوازم خانکی اینستاگرامی
تصمیم داشتم هرچه زودتر دخترم را سروسامان بدهم و جهیزیهاش را تکمیل کنم تا شرمنده خانواده شوهرش نباشد. از طرفی هم قیمت اجناس و کالاها در بازار روزبهروز گرانتر میشد. کار هر روزم شده بود سرک کشیدن در سایتها و گروههای مجازی، تا شاید بتوانم کالایی با قیمتی مناسب برای جهیزیه دخترم پیدا کنم.
در یکی از گروههای مجازی آگهی یک فروشگاه مجازی لوازم خانگی را مشاهده کردم و به لینک مربوط به آن که یک صفحه اینستاگرامی بود، مراجعه کردم. عکس کالاها و مشخصات آنها در این صفحه اینستاگرامی گذاشته شده بود و قیمتشان هم ارزانتر از مورد مشابه خود در بازار بود. تعداد بسیاری از اعضای فروشگاه از قیمتها اعلام رضایت کرده بودند و برخی از مشتریان هم دریافت کالاهای خریداری شده خود را اعلام و سالم بودن آن را تأیید کرده بودند.
من با این خیال که صفحه اینستاگرامی مربوط به یکی از فروشگاههای معتبر کشور است یک دستگاه چرخگوشت و یک آبمیوهگیری سفارش دادم. بعد از چند دقیقه پیامی از سوی فروشگاه دریافت و فاکتور کالایی که سفارش داده بودم برایم ارسال شد. این فرد که خود را مدیر فروش معرفی میکرد گفت که باید فرایند خرید را تکمیل و به طور کامل تسویه حساب کنم. من هم مبلغ ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به شماره کارت بانکی اعلام شده واریز و فیش واریزی را برای فروشگاه ارسال کردم.
قرار بود بعد از گذشت سه روز کالای خریداری شده به دستم برسد، اما هیچ خبری نشد. به صفحه اینستاگرامی مورد نظر رفتم و علت تأخیر در ارسال کالاهای خریداری شدهام را جویا شدم، اما هیچ پاسخی از سوی فروشگاه و عوامل آن دریافت نکردم. حدود یک هفته از این ماجرا گذشت، اما هیچ کالایی به دستم نرسید. به پلیس فتا مراجعه و از گردانندگان این صفحه اینستاگرامی شکایت کردم.
پرده دوم: ردزنی متهم در آذربایجان شرقی
با اعلام شکایت این زن میانسال تحقیقات پرونده از سوی کارشناسان اداره فضای مجازی پلیس فتای مرکز استان خراسان رضوی آغاز شد.
مأموران در ابتدا به بررسی شماره کارتی که مبلغ ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شاکی به آن واریز شده بود پرداختند و طی هماهنگی قضایی آن را مسدود کردند. تیم بررسی کننده در قدم بعدی تحقیقات خود نیز با انجام اقدامات اطلاعاتی در فضای سایبری رد متهم را در یکی از شهرستانهای استان آذربایجان شرقی زدند.
پس از شناسایی گرداننده این صفحه اینستاگرامی نیابت قضایی صادر شد و مأموران برای جلب این فرد راهی محل شدند و طولی نکشید که او را در اقدامی غافلگیرانه دستگیر کردند. متهم که جوانی بیستوسه ساله است در رویارویی با مجریان قانون مدعی شد مرتکب هیچ گونه خطایی نشده، اما زمانی نگذشت که استخراج اطلاعات مربوط به صفحه اینستاگرامی مورد نظر حقیقت این ماجرا را برملا و دست این فرد را برای قانون رو کرد.
متهم که دیگر راهی جز بیان حقیقت نداشت به جرمش اعتراف کرد و سپس با دستور مقام قضایی به صورت تحتالحفظ به مشهد منتقل شد. متهم در اعترافاتش به پلیس گفت: یک صفحه اینستاگرامی تحت عنوان فروشگاه لوازم خانگی راهاندازی کردم و با خرید و افزودن اعضای جعلی تعداد مخاطبان آن را بالا بردم. در این میان برای اینکه اعتماد اعضای واقعی صفحه را بالا ببرم با سیمکارتهایی که در اختیار داشتم، برای هرکدام یک صفحه اینستاگرامی مجزا راهاندازی و به عنوان مخاطب آنها را در صفحه اصلی عضو کردم و هرازگاهی برای آنها زیر پستهای مربوطه پیام میگذاشتم و بیان میکردم که کالای خریداری شده به دستم رسیده است. اعضای تازه عضو شده هم از همه جا بیخبر به این پیامها اعتماد میکردند و درخواست خرید کالا میدادند. بعد از واریز وجوه دیگر پاسخ افراد را نمیدادم و آنها را از صفحه اخراج میکردم.
متهم پس از تکمیل تحقیقات اولیه برای سیر مراحل قانونی در اختیار مقام قضایی قرار گرفت.
پرده آخر: متهم سابقه جرم مجازی داشته است
روز گذشته رئیس فتای استان خراسان رضوی در تشریح دیگر ابعاد این پرونده گفت: در ادامه تحقیقات این پرونده مشخص شد که متهم علاوه بر کلاهبرداری از شاکی سرِ دهها نفر دیگر را در سراسر کشور با شگرد فروش لوازم خانگی ارزان قیمت کلاه گذاشته است. طبق تحقیقات کارشناسان ما متهم تنها سه ماه است که این صفحه اینستاگرامی را راهاندازی کرده و تاکنون مرتکب کلاهبرداری بیش از ۱۰۰ میلیون تومان شده است.
سرهنگ جواد جهانشیری با اشاره به شگرد متهم بیان کرد: این فرد پس از دریافت وجوه واریزی ناشی از شگرد متقلبانهاش، با این مبالغ اقدام به پولشویی از طریق خرید کالا در سایت دیوار میکرده و یا یک کالا را در سایتهای واسطهگر انتخاب میکرده و سپس شماره کارت بانکی فروشنده را به عنوان شماره کارت فروشگاه جعلی خود در اختیار طعمههایش قرار میداده است.
مشتری فروشگاه جعلی هم بدون اینکه از حقیقت ماجرا اطلاعی داشته باشد مبلغ کالای سفارش داده شده خود را به حساب فردی دیگر واریز میکرده و از این طریق یکی از قطعات پازل کلاهبرداری متهم اصلی را تکمیل میکرده است. این مقام ارشد پلیس فتای استان ادامه داد: طبق بررسی سوابق متهم اطلاعاتی به دست آمد که نشان میدهد این جوان بیستوسه ساله پیشتر نیز به دلیل تخلف مجازی اخطار دریافت کرده است. هم اکنون ۸ کارت بانکی با موجودی حسابهای ۱۲ و ۸ میلیون تومان متعلق به این فرد کلاهبردار توقیف و مسدود شده است.