صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

توانشهر

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

عاقلانه زندگی کنیم

  • کد خبر: ۸۶۷۷۶
  • ۱۵ آبان ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۰
حجت‌الاسلام عباس حمیدزاده - استاد حوزه و دانشگاه و مشاور خانواده

زندگی با چیدمانی خردورزانه، دستاوردی مطلوب را رقم می‌زند، البته اگر در سایه ویژگی‌هایی که امام رضا (ع) به آن اشاره کرده‌اند گام بداریم.

هر مقدار این ویژگی‌ها را در زندگی به کار ببریم و باورمندانه به آن‌ها عمل کنیم، رفتار و گفتاری عاقلانه‌تر و زندگی شادتری همراه با احساس رضایتمندی بیشتر خواهیم داشت. این نکته‌ها در واقع، یک بسته کامل سبک زندگی رضوی است:

دیگران به خیر او امید دارند: در زندگی نقش‌های مختلف فرزند، همسر، پدر، مادر، برادر، خواهر، دوست، همکار و ... داریم که دیگران بر آن اساس به ما امید دارند و می‌توانیم امیدآفرین باشیم.

دیگران از شر او در امان هستند: افراد از نظر روانی، رفتاری و زبانی و توقع‌ها، مقایسه‌ها و برخورد‌های بیجا و ناشایسته طرف مقابل در امان باشند. این رفتاری عاقلانه و تأکید‌شده است.

کار خیر دیگران را هرچند کوچک باشد، بزرگ می‌داند: یک زن مشارکت مرد را در کار خانه با وجود کوچک بودن، بزرگ می‌بیند و به همسرش می‌گوید: بیش از من تلاش کردی و زحمت کشیدی. این کاری عاقلانه است. حتی اگر به هر علتی زن یا شوهر خسته شو‌د، مسئله فداکاری اینجا نمود می‌یابد که یکی از آن‌ها کار را انجام می‌دهد و دیگری استراحت می‌کند.

محل مراجعه دیگران است: بدیهی است که دیگران به شخصی اثرگذار، محبوب و ویژه در میان خانواده، وابستگان، دوستان و همکاران مراجعه می‌کنند و از او خواسته‌هایی دارند که در مقام پاسخ به نیاز‌های آنان، باید بر اساس توان، مقدورات و صلاحدید‌های تربیتی، با زبانی خوش سخن بگوید و نرم رفتار کند و اگر برایش مقدور نباشد، با همان ویژگی نرم‌خویی، می‌گوید امکان ندارد. به این موضوع توجه کنیم که این مراجعه و جایگاه اجتماعی و اثرگذار بودن نعمت است و باید قدر آن را دانست.

در طول زندگی به دنبال فراگیری علم باشد.

‌فقط در خانه خدا نیازمند است: نیازمندی در راه خدا برای فرد بهتر و شیرین است. یعنی خود را پیوسته نیازمند و بنده خدا بداند و با دیگران با روحیه عزت نفس و اعتماد‌به‌نفس برخورد کند.

گمنامی را دوست دارد: مسلمان عاقل می‌داند که کار‌های خوبش پیش خدا ثبت و ضبط می‌شود و نیازی نیست خانواده یا همکاران آن را ببینند. در مقابل، اگر کسی کار خوبی برای شما انجام دهد، باید به زبان بیاورید و از او تشکر کنید.
قضاوت نمی‌کند و دیگران را بهتر از خودش می‌داند: فرد در یک زندگی عاقلانه، هر کسی را در خانواده و اجتماع، بهتر و با‌تقواتر از خودش می‌بیند و بر اساس ظاهرش قضاوت نمی‌کند.

در واقع، مسئله مهم و ویژگی اصلی همین نکته است و اگر ملاک ارتباط ما با دیگران این‌گونه باشد، زندگی بهتری خواهیم داشت. اگر این ویژگی به‌تن‌هایی در رفتار و گفتار ما باشد، بسیاری از دعوا‌ها و مشکلات و حتی پرونده‌های قضایی کم خواهد شد.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.