به گزارش شهرآرانیوز، شورای بینالمللی موزهها که زیر نظر یونسکو فعالیت میکند در بند سه و چهار اساسنامه خود موزه را اینگونه تعریف کردهاست: «موزه مؤسسهای دائمی است و بدون هدف مادی که درهای آن به روی همگان باز است و در خدمت جامعه و پیشرفت آن فعالیت میکند. هدف موزهها، پژوهش در آثار و شواهد بهجایمانده انسان و محیط زیست او، گردآوری آثار، حفظ و بهرهوری معنوی و ایجاد ارتباط بین این آثار، به ویژه به نمایش گذاردن آنها به منظور بررسی و بهره معنوی است.»
موزه، نهادی غیرانتفاعی و دائمی در خدمات جامعه است که به تحقیق، گردآوری، حفاظت، تفسیر و نمایش گذاشتن میراث ملموس و ناملموس میپردازد. نهادی در دسترس و جهانشمول که درهایش به روی همگان باز است و تنوع و پایداری را پرورش میدهد. آنها از نظر اخلاقی، حرفهای و با مشارکت جوامع اداره میشوند و با ارائه تجربیات متنوع برای آموزش، لذت، تفکر و به اشتراکگذاری دانش، ارتباط برقرار میکنند.
در مورد تاریخچه و وجه تسمیه نام موزه نیز اینطور گفته اند که کلمهٔ موزه را از واژه یونانی (Mousein) گرفتهاند که نام تپهای بودهاست در آتن که در آن عبادتگاهی برای «موز»ها که نه الهه هنر و صنعت بودهاند، ساخته شده بود.
موزه در ایران از سال ۱۲۹۰ قمری شکل میگیرد. ناصرالدین شاه قاجار در پی سفری به اروپا، با خود اشیائی میآورد و فضایی را تحت عنوان موزه راه اندازی میکند. اینک سالها از آن اتفاق گذشته و کاخ محل زندگی شاه قجری، موزهای بزرگ و شکیل به اسم کاخ موزه «گلستان» است.
مشهد نیز به نوبه خود، موزههای مهم و اثرگذاری دارد. موزه و آرامگاه نادری، موزه توس و موزه بزرگ خراسان که این آخری، بزرگترین و استانداردترین موزه ایران بنا به تعریف رسمی سازمان جهانی موزهها «ایکوم» است.
موزه بزرگ خراسان واقع در بوستان کوهسنگی مشهد میباشد که طرح ساخت آن به سالهای ۱۳۵۴ یا ۵۵ خورشیدی باز میگردد و مرحوم مهندس میرفندرسکی آن را طراحی کرده است. سالها زمان برد تا این موزه عظیم در مکان کنونی ساخته و پرداخته شود. شکل این موزه برگرفته از کاخ خورشید در کلات است و با اشکالی مدرن، زینت داده شده است. در ادامه، معرفی این مجموعه بزرگ ملی در پهنه خراسان را مشاهده خواهید کرد.