صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

باید و نباید‌های سلامتی در پاییز | در فصل پاییز پادشاهی کنید

  • کد خبر: ۲۹۳۰۸۳
  • ۱۶ مهر ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۸
با تغییر آب و هوا بهتر است بیشتر به فکر طبیعت بدنمان باشیم. روز‌های پیش رو در تقویم هشدار فصلی را‌ می‌دهد که طبیعتی سرد و خشک دارد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ پاییز فصل زیبایی رنگ هاست. بی دلیل نیست که این فصل را پادشاه فصل‌ها می‌نامند. با تغییر آب و هوا بهتر است بیشتر به فکر طبیعت بدنمان باشیم. روز‌های پیش رو در تقویم هشدار فصلی را‌ می‌دهد که طبیعتی سرد و خشک دارد. در این شرایط باید به دنبال خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین برویم تا از بیماری‌هایی که در کمین ماست پیشگیری کنیم.

پرهیز غذایی داشته باشیم

درست است که روز‌های زیادی از فصل تابستان نگذشته است و هنوز ممکن است در مواقعی که هوا گرم است تصور کنیم که دومین فصل سال تمام نشده است، اما توجه به نکته‌های غذایی باعث می‌شود تا کمتر دچار بیماری شویم. در ادامه به برخی ممنوعیت‌ها اشاره داریم که عبارت است از:

ممنوعیت‌ها

در مصرف میوه‌های سرد و تَر تابستانی، لبنیات (ماست و دوغ ترش)، قهوه، نسکافه، کاکائو، سیر و پیاز زیاده روی نکنید.

فراموش نکنید که مصرف فست‌فودها، ادویه تند و تیز، ترشی‌ها، بادمجان، عدس، کلم، قارچ، گوجه فرنگی، میوه‌های ترش و آب یخ، پنیر شور، رب و سس‌ها، چای پررنگ و شوری‌ها مناسب این فصل نیست.

از مصرف کنسرو‌ها و کمپوت ها، سوسیس، کالباس و در مجموع غذا‌های فراوری شده دوری کنید.

توصیه شده‌ها

یکی از بهترین گزینه‌های غذایی در این فصل این است که برای کمک به افزایش تَری و رطوبت بدن، غذا‌های آب پز و رقیق مثل انواع سوپ‌ها و آش‌ها را جایگزین مواد سرخ کردنی و تا حدی کبابی کنیم.

مصرف گوشت گوسفند، مویز، هویج، زیتون، خرما، عسل، شیرینی‌های طبیعی، حلوای طبیعی، مربا‌های طبیعی، شربت گل، شربت عسل و مغز خشکبار به ویژه بادام درختی در این فصل بسیار توصیه شده است.

حواستان باشد چه می‌خورید

با تغییر آب و هوا که به سمت سرد شدن پیش می‌رود بهتر است انتخابمان غذا‌های سنگین و‌تر باشد. غذا‌هایی مانند هلیم، انواع آش‌ها، آبگوشت‌ها و کله‌پاچه.

در این فصل از مصرف حبوبات به خصوص نخود و انواع لوبیا غافل نشویم و در مقابل مصرف میوه هایی، چون خیار و خربزه را کاهش دهید.
یادتان باشد مصرف مغز بادام و پسته به خصوص بـه صورت حریره از مقوی‌ترین و بهترین میان وعده‌ها دراین فصل برای کودکان است.
استفاده از منابع غذایی حاوی اسید‌های چرب مفید مانند کنجد و مشتقات آن مانند ارده برای وعده صبحانه یا میان وعده‌ها توصیه می‌شود.

توصیه کارشناسان تغذیه برای شروع فصل سرد (پاییز و زمستان) این است که در وعده ناهار از یک غذای سبک استفاده کنیم، وعده صبحانه به صورت کامل مصرف شود و وعده شام را هم حذف نکنیم.

هرگز فراموش نشود!

دمنوش‌های گیاهانی، چون اسطوخودوس، بادرنجبویه، مرزنجوش و ادویه جات گرم و خشک سودا را از مغز و بدن انسان دفع می‌کنند و موجب گرم شدن بدن می‌شوند.

افرادی که مشکلاتی همچون پادرد، کمردرد و زانودرد دارند می‌توانند پیش از خواب یا در ساعات صبح بدن خود را با استفاده از روغن‌های گرم ماساژ دهند.

استفاده از تشک پشمی در هنگام خواب یکی دیگر از نکاتی است که افراد باید در فصول پاییز و زمستان رعایت کنند همچنین استفاده از فرش‌ها یا لباس‌های نمدی بدن افراد را از هوای سرد و خشک محفوظ می‌دارد.

در این فصل خواب بچه‌ها کافی باشد، نه کم باشد نه زیاد. زیرا خواب زیاد، بچه‌ها را در این فصل کسل می‌کند و اگر خواب کم باشد روی کارکرد مغزشان اثر می‌گذارد.

در این فصل از فعالیت بدنی و ورزش غافل نشوید.

توصیه‌های میوه‌ای و سبزیجاتی

سیب: بهترین میان وعده سرشار از آنتی اکسیدان برای درمان اضطراب

کدو حلوایی: سرشار از ویتامین A (حفظ سلامت پوست، چشم‌ها و استخوان‌ها) و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن

انار: تضمین کننده سلامت قلب و کاهش دهنده آسیب‌های گردش خون

خرمالو: میوه‌ای برای کاهش وزن و بهبود گردش خون

انگور: ضامن سلامت پوست و مو

پشن فروت: پیشگیری از آلزایمر

انجیر: جلوگیری از پوکی استخوان

گلابی: سرشار از ویتامین C، تقویت کننده سیستم ایمنی و مناسب خانم‌های باردار در این فصل

کیوی: ضد یبوست و بی خوابی

نارنگی: برای رفع کم خونی

زغال اخته: ضد بیماری‌های قلبی

زالزالک: برای رفع استرس

نارگیل: برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی

شلغم: منبع عالی از ویتامین‌های A،  K و همچنین اسیدفولیک و غنی از خواص ضدویروسی است.

به: غنی از مواد مغذی، چون ویتامین‌های A، B، C فیبر و همچنین مواد معدنی مثل پتاسیم، مس، سلنیوم، روی، فسفر، کلسیم، آهن و منیزیم است.

برگ چغندر: سرشار از آنتی اکسیدان مناسب در پاییز است و پیری را نیز به تعویق می‌اندازد.

عناب: طبع این میوه معتدل و مرطوب و طعم آن شیرین است. این میوه قدرت ماهیچه‌ها و توان بدنی را افزایش می‌دهد. همچنین آرام بخش، ضد استرس و بی خوابی است و برای تقویت حافظه مفید و همچنین دفع کننده بلغم برای کبد و کلیه‌ها ست.

ترب سیاه: مصرف ترب سیاه در روز‌های سرد و خشک بسیار مفید است، چرا که مصرف این گیاه سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود وضعیت پوست می‌شود، ترب سیاه می‌تواند در حمایت از سلامت کبد، تأمین ویتامین C، تقویت سیستم ایمنی، حفظ سطح کلسترول، کاهش وزن، بهبود هضم، درمان کم کاری تیروئید، بهبود سلامتِ روان، سم زدایی بدن، افزایش رشد مو و درمان سرفه مؤثر و مفید باشد.

انواع بیماری‌های پاییزی

در فصل پاییز، چون خشکی بر بدن عارض می‌شود، بیماری‌های زیر بیشتر نمود پیدا می‌کنند:

افسردگی: معمولا آدم‌های وسواسی در فصل پاییز افسردگی شان زیاد و گوشه گیری شان بیشتر می‌شود، زیراکم خونی و ورم لوزه‌ها در این فصل زیادتر است.

درد‌های سیاتیکی: افرادی که از سیاتیک رنج می‌برند در فصل پاییز مشکلشان بیشتر می‌شود و همین طور در این افراد انگل‌های گوارشی افزایش می‌یابد و ترک‌های بدن هم زیاد می‌شود.

یبوست: در این فصل بهتر است غذا‌های ملین مثل سوپ‌ها و آش‌ها و آبگوشت‌ها و خورشت‌هایی مثل به آلو بخوریم تا گوارشمان دچار مشکل نشود. از معجزه خاکشیر با آب داغ برای افرادی که صفراوی و سودایی هستند فراموش نشود، چون این افراد مزاجشان خشک است باید در برنامه شان مصرف غذا‌های ملین را در نظر بگیرند.

حجامت در پاییز

از دیدگاه طب سنتی دو زمان در سال برای انجام حجامت بسیار خوب است؛ اوایل بهار و اوایل پاییز که هوا نه خیلی سرد و نه خیلی گرم است. با این همه، برای همه توصیه نمی‌شود و باید پیش از آن با پزشک مشورت کرد، چون طبیعت فصل پاییز سرد و خشک است و طبیعت خون گرم و‌تر و خارج شدن خون گرم از بدن سبب غلبه سردی و خشکی در بدن و افزایش بیماری‌های طبع سرد می‌شود.

توصیه‌های حجامتی در پاییز

  • برای حجامت باید پیش پزشک متخصص طب سنتی بروید.
  • حجامت باید تا پیش از سرد شدن هوا صورت بگیرد.
  • از چند روز پیش از حجامت این خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها را بخورید:
  • آش ها، سوپ‌ها یا خورش‌های ملس و ملین (آلو و انار)
  • مصرف مواد ملین مانند آلو، انجیر، روغن زیتون، میوه و سبزی تازه فصل
  • شربت عسل همراه با آبلیمو
  • خاکشیر همراه با آب گرم
  • صبح روز حجامت برای صبحانه عسل یا مربا یا خرما بخورید.

از چند ساعت پیش از حجامت تا چند ساعت پس از آن، از این موارد بپرهیزید:

  • خوردن تخم مرغ، ماهی و جگر
  • مصرف نمک و لبنیات زیاد
  • مصرف غذا‌های سرخ کردنی
  • انجام کار‌ها و فعالیت‌های سنگین مانند کوه نوردی، دویدن طولانی و سخت، ورزش‌های سنگین یا حرفه‌ای
  • بی خوابی
  • گرسنگی و تشنگی زیاد
  • مصرف دارو‌های آنتی بیوتیک و ضدانعقاد خون
  • دوازده ساعت پیش و پس از حجامت از داشتن رابطه جنسی بپرهیزید.

افراد مجاز

  • افراد با مزاج گرم و‌تر
  • افراد دارای غلظت خون
  • افراد مبتلا به چربی خون
  • افراد با سطح بالای اسید اوریک
  • افراد با احساس سنگینی و حرارت در سر و بدن
  • افرادی که در قسمت صورت و بالاتنه جوش و دمل دارند

فراد غیرمجاز

  • افراد دارای مزاج سرد یا خشک
  • افراد با کم خونی‌های شدید
  • افراد با ضعف شدید بدنی
  • افراد با فشارخون پایین
  • کمتر از دو و بیشتر از ۶۰ ساله‌ها
  • خانم‌های باردار، حائض و نفاس و استحاضه
  • افراد خیلی لاغر یا خیلی چاق و کم خون
  • افراد با ضعف قلب، کبد و معده
  • بیماران خاص و دارای اختلالات انعقادی
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.