صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

گفت‌وگو با سیدضیا قاسمی درباره رمان جدیدش | درون‌مایه زمستان بر مهاجرت تکیه دارد

  • کد خبر: ۴۵۰۶۲
  • ۰۸ مهر ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۳
«سیدضیا قاسمی» شاعر افغانستانی است که با رمان «زمستان» به عرصه نویسندگی پا گذاشته است. او درباره این کتاب می‌گوید: درون‌مایه زمستان بر مهاجرت تکیه دارد، از نوشتن لذت بردم و هر چه جلوتر رفتم، بیشتر یاد گرفتم.

سید محمدرضا هاشمی | شهرآرانیوز - اندک‌اند نویسندگان مهاجر افغانستانی که به اروپا مهاجرت کرده‌اند و در این بین آن‌هایی که در عرصه ادبیات داستانی فعالیت می‌کنند، نایاب. با این حال «سیدضیا قاسمی»، شاعر و نویسنده افغانستانی، که در ایران چهره‌ای شناخته شده است، به‌تازگی اولین رمان خود را با نام زمستان وارد بازار کتاب کرده است.

 

طرف‌داران شعر فارسی، سیدضیا قاسمی را بیشتر با غزل‌ها و اشعار سپیدش می‌‌شناسند، اما او حالا در قامت کلمه و داستان تلاش می‌کند حرف‌ها و ایده‌هایش را به مخاطبان خود ارائه کند.

درون‌مایه رمان بر مهاجرت تکیه دارد

این شاعر افغانستانی که سال‌هاست در سوئد زندگی می‌کند، درباره رمان زمستان می‌گوید: این رمان در واقع در پاییز سال گذشته آماده انتشار شده بود و در زمستان منتشر شد. اما به‌دلیل شیوع ویروس کرونا روند نشر کتاب با مشکل روبه‌رو شد.

 

وی درباره این کتاب خاطرنشان کرد: درون‌مایه رمان بر مهاجرت تکیه دارد. رمان از پشت مرزهای ایران و ترکیه شروع می‌شود و روایت یک سفر قاچاقی است. شخصیت داستان کسی است که در کابل استاد دانشگاه بوده، اما به‌دلیل اینکه امنیت او به خطر افتاده است، مجبور می‌شود از کابل بگریزد و راه قاچاق را در پیش می‌گیرد. روایت این سفر قاچاق تا رسیدن راوی به کمپی در شهر وین اتریش ادامه دارد.

 

قاسمی تصریح کرد: این بدنه اصلی داستان است و در طول داستان به اتفاقات دیگر زندگی شخصیت اصلی داستان بازگشت زده می‌شود. این داستان به دوره کودکی راوی که در زمان دولت کمونیستی بوده، جنگ‌های داخلی و زمان طالبان و اتفاقاتی که باعث شده است او مهاجرت کند، می‌پردازد.

 

این شاعر و نویسنده افغانستانی که خود سال‌ها در ایران و اروپا مهاجر بوده، درباره اینکه آیا از تجربیات شخصی خود برای نوشتن این کتاب وام گرفته است یا نه، می‌گوید: قسمت‌های مهاجرت این کتاب تجربه‌های شخصی من نیست. حس‌وحالش از آن تأثیر پذیرفته است، ولی زیاد تحقیق کردم تا فضای راه قاچاق دستم بیاید. درباره اتفاقات تاریخی که در این کتاب به آن‌ها اشاره شده نیز برخی خاطرات شخصی من است.

 

سیدضیا قاسمی سینما خوانده، اما غزل و شعر سپید می‌سراید. او نوشتن رمان را تجربه‌ای متفاوت می‌داند و درباره انگیزه‌اش برای این کار خاطرنشان می‌کند: من در زندگی خاطرات و حس‌هایی زیادی داشتم که دوست داشتم آن‌ها را به دیگران منتقل کنم، بنویسم و این‌ها گفته شود. در شعر نمی‌شود خیلی مستقیم‌گویی کرد و اتفاقات را با جزئیات نشان داد. از نوشتن لذت بردم و هر چه جلوتر رفتم، بیشتر یاد گرفتم، به‌ویژه وقتی به پایان داستان رسیدم، بیشتر از این کار لذت بردم. این روزها کار نوشتن رمان دوم من تمام شده است و از نوشتن آن لذت بیشتری بردم.

 

این شاعر و نویسنده افغانستانی خاطرنشان کرد که امیدوارم رمان دوم در پاییز منتشر شود. ایده‌ای دارم که رمان چهارفصل را کار کنم، اما نمی‌دانم چقدر می‌توانم در این راه موفق می‌شوم، باید ببینیم چه می‌شود.
رمان «زمستان» را انتشارات تاک در کابل و نشر آمو در تهران منتشر کرده است.

 

بیشتر بخوانید:

 

 

اینجا بخوانید: غرق شدن در چشمِ سگ| درباره آخرین کتاب «عالیه عطایی» نویسنده افغانستانی

 

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.