سرادار | درحالی هفته کارآفرینی را پشت سر گذاشتیم که برنامههای مختلفی در سرتاسر کشور و شهر مشهد برگزار شد و شاهد انواع افتتاحیهها و عقد تفاهمنامهها برای حمایت از اکوسیستم استارتآپی بودیم. اما در همین هفته گذشته، قطعشدن اینترنت ضرر و زیانهایی جبراننشدنی به کسبوکارهای نوپا زد که نشاندهنده این بود که همه حرفها و حمایتها و تفاهمنامهها با چند روز قطعی اینترنت میتواند روی هوا برود.
سازمان نظام صنفی رایانهای کشور درباره قطعی اینترنت و مشکلاتی که این مسئله برای کسبوکارهای حوزه تجارت الکترونیکی ایجاد کرد، بیانیهای منتشر کرده است تا با ترسیم اثرات قطعی اخیر اینترنت، آگاهی بدنه تصمیمگیر حاکمیت را درباره چنین تصمیماتی افزایش دهد. این سازمان به رشد منفی بخشهای صنعتی در کشور اشاره کرده و گفته است: باوجوداین، بخش فناوری اطلاعات رشدی ۶درصدی داشته؛ هرچند در هفته گذشته فروش استارتآپهای نوپا تا ۹۰درصد کاهش داشته است.
دربازه زمانی ۲۵آبان تا ۲آذر، اینترنت در کشور با اختلال جدی روبهرو شد و حالا سازمان نظام صنفی به مشکلات مختلفی که کسبوکارهای تجارت الکترونیکی در هفته گذشته با آن روبهرو بودهاند، اشاره کرده است؛ مشکلاتی ازقبیل اختلال جدی در ارتباطات بینسازمانی، نبود آمادگی فنی اکثر سرویسدهندگان متوسط و کوچک، ایجاد هزینههای مالی و انسانی چندبرابری برای کسبوکارها، دسترسینداشتن به پایگاههای دانش، مقالات و دورههای آموزشی.
این سازمان در بیانیهاش به کاهش شدید جریان ورودی مشتریان کسبوکارها بهدلیل قطعبودن کانالهای بازاریابی دیجیتال و همچنین توقف کمپینهای تبلیغاتی کسبوکارهای بزرگ اشاره و اعلام کرده است براساس این اتفاق، کسبوکارهای آنلاین نوپاتر تا ۹۰درصد افت فروش داشتهاند.
مشکل دیگری که سازمان نظام صنفی رایانهای کشور به آن اشاره کرده، هدررفتن هزینه زیرساختها، بسترها و سرویسهای داخلی و خارجی، بهدلیل نبود امکان استفاده از آنها بوده است. همچنین این سازمان اشاره میکند که بعضی کسبوکارهای فعال در حوزه صادرات، در ارائه خدمات به مشتریان بینالمللی دچار مشکل شدهاند که همین مسئله باعث ازبینرفتن اعتماد مشتریان خارجی به توان داخلی شده است.
آینده نامشخص اعضای تیمهای استارتآپی
نکته مهم دیگری که در این بیانیه به چشم میخورد، اشاره به ناامیدی گسترده و مهاجرت نیروهای متخصص است: علاوهبر ضررهای مالی، بهجرئت میتوان گفت که ضربه جدیتر بر بدنه نیروی انسانی متخصص و خبره وارد آمده است. موضوعی که در یک سال گذشته بهدلیل مهاجرت نیروی خبره و متخصص، شکل بحران به خود گرفته بود، درکنار احساس سرخوردگی و ناامیدی ایجادشده، تأثیرات بسیار جدی بر کل زیستبوم نوآوری و کارآفرینی بر جای خواهد گذاشت.
عدم ورود سرمایهگذاران سنتی
این اختلال نشان داد که در ایران میتوان در یک هفته تجارت یک صنعت را با عدد صفر یکی کرد و همین عاملی میشود که اکوسیستم استارتآپی کشور که پیشازاین هم حال و روز خوشی نداشت، حالا به کما برود. این اکوسیستم که پیش از این برای جذب سرمایه با مشکلات فراوانی روبهرو بود، حالا دیگر سرمایهگذاران بخش سنتی را بهصورت کامل از دست خواهد داد. هیچ سرمایهگذاری در تجارتی وارد نمیشود که میداند بهراحتی از دور آن خارج میشود یا اگر بخواهد وارد شود باید ریسک قطعی اینترنت را نیز درنظر بگیرد.