به گزارش شهرآرانیوز؛ آشپزخانههای مدرن بسیار ایمنتر از روشهای قدیمی پخت و پز هستند؛ اما همه خطرها از بین نرفته است. آشپزی ممکن است راهی به قلب کسی باشد یا مسیری به سوی بیمارستان! تعداد حوادث مربوط به چاقو و آب جوش و روغن داغ واقعاً بسیار زیاد است. فقط در بریتانیا، سالانه بیش از ۶۷ هزار کودک در آشپزخانه مجروح میشوند و این آمار شامل بزرگ سالانی نمیشود که با روغن داغ میسوزند یا با چاقوی آشپزخانه دستشان را میبُرند.
گاهی اوقات خطر موجود در آشپزخانه ناشی از وسایلی است که قرار است ایمنتر از قبلیها باشند. برای مثال، کتریهای برقی را در نظر بگیرید. حتی از دهه ۱۹۲۰، آنها برای اینکه بدون آب کار نکنند، کلیدهای قطع خودکاری داشتند و برخی حتی دوشاخههایی داشتند که با رسیدن به دمای مناسب، خود به خود بیرون میآمدند. هرچند اگر کتری کنار ظرف شویی قرار داشت، دوشاخه به راحتی میتوانست در سینک پر از آب بیفتد، همچنین اگر سازوکار ایمنی قرار دادن دوباره دوشاخه بیرون آمده را دشوار میکرد، مردم چاقو و دیگر اشیای فلزی را درون آن فرو میبردند.
در سال ۱۹۵۶، فرانسیس ادوارد کمپسِ، آسیب شناس، درباره زنی سال خورده نوشت: «او با این تصور که چیزی درون پریز گیر کرده است؛ درحالی که دوشاخه را در دست نگه داشته بود و از این طریق خودش را به واسطه میله فلزی ارت دوشاخه به زمین وصل کرده بود، با دست دیگر پیچ گوشتی فلزی متصل به پریز برق ۲۵ آمپری را درون قطب مثبت فرو برده بود. بدین ترتیب، او دچار برق گرفتگی شد و جانش را از دست داد.» در دهه ۱۹۶۰، یک نشریه علمی گزارش کرد که مورد مذکور همچنان بلایی برای خانمهای مسن است. خوشبختانه کتریهای برقی امروزی از نوع دیگری از کلید ایمنی استفاده میکنند که با بخار فعال میشود و خطر مرگ براثر برق گرفتگی را ندارد.
بااین همه، خطر حیرت آوری هنوز در آشپزخانه هایمان وجود دارد که بسیاری از ما هرگز به آن فکر نکرده ایم؛ زیرا تأثیرات آن بارز نیست. تعداد فزایندهای از شواهد نشان میدهد که از اجاقهای گاز، حتی زمانی که خاموش هستند، متان نشت میکند و وقتی روشن هستند گاز کربن دی اکسید و اکسیدهای نیتروژن تولید میکنند. درواقع، مطالعهای از دانشگاه استنفورد نشان داد؛ اگرچه متانی که از اجاقها نشت میکند در مقایسه با مقدار متانی که از صنعت و کشاورزی منتشر میشود، ناچیز است، به اندازهای است که سهم زیادی در گازهای گلخانهای اتمسفر داشته باشد. همچنین، اکسیدهای نیتروژن که هنگام سوختن گاز تولید میشوند، با مشکلات تنفسی و بیماریهای قلبی عروقی مرتبط بوده اند.
طبق مطالعه استنفورد که ژانویه ۲۰۲۲ منتشر شد، طی چند دقیقه پخت و پز روی اجاق گاز بدون روشن بودن هود، سطح این گازها در آشپزخانه از استانداردهای ملی ایالات متحده بیشتر میشد. همین موضوع باعث شده کاربران تأثیرگذار رسانههای اجتماعی علیه پخت و پز با گاز حرف بزنند و از باقی شهروندان و شهرداریها بخواهند به زیرساختهای پاکتر روی آورند.
منبع:دیجیاتو