شجری| زنگ خطر شیوع آنفلوانزای پرندگان در استانهای شمالی کشور به صدا درآمده است. منابع غیررسمی از معدوم کردن ۳ کانون ابتلا در استان گیلان خبر میدهند. در استان گلستان هم تا اطلاع ثانوی شکار پرندگان ممنوع شده است. همچنین از مردم خواسته شده است از خرید پرندههای زنده خودداری کنند. درست ۲ سال پیش بود که ۲۵ هزار قطعه جوجه در خراسان رضوی معدوم شد تا تب آنفلوانزای پرندگان در استان فروکش کند. آمار در سطح کشور به مراتب تیرهتر از خراسان رضوی بود، بهطوریکه بنا بر اعلام متولیان دولتی، ۲۵ میلیون قطعه پرنده معدوم شدند. موج جدید مهاجرت پرندگان از نقاط سردسیر جهان و سرما و رطوبت هوا احتمال شیوع این بیماری را تشدید کرده است. آخرین خبرها در خراسان رضوی با ۴۳ ورودی پرندگان مهاجر از چه قرار است؟
فصل شیوع ابتلا
دادههای مدیرکل دامپزشکی خراسانرضوی نشان میدهد وضعیت ابتلا به آنفلوانزای پرندگان در استان بهتر از نوع انسانی آن است و هنوز تلفاتی دراینباره گزارش نشده است. احمد شریعتی در گفتگو با شهرآرا با اشاره به آمادهباش نیروهای دامپزشکی و رصد پیوسته اوضاع میگوید: تا امروز در حوزه حیات وحش و طیور صنعتی و اهلی موردی از ابتلا نداشتهایم. با وجود این همچنان نگران هستیم. احتمال شیوع این بیماری در نیمه دوم سال به ویژه از اواسط پاییز تا اوایل بهار بیشتر میشود. احمد شریعتی با تأکید بر اینکه امسال شرایط استان و کشور بهتر از سالهای پیش است، ادامه میدهد: پارسال و امسال در خراسان رضوی هیچ کانونی نداشتهایم و پرندهای مشکوک به ابتلا معدوم نشده است. با محیط زیست، جهاد کشاورزی و تشکلهای بخش خصوصی ارتباط مستمر داریم. به مرغداران هم اطلاعرسانی شده است تا به محض مشاهده مورد مشکوک اعلام کنند. او این را هم اذعان میکند که در صورت احراز کانون بیماری در یک مرغداری، هزینه معدومسازی طیور را بیمه میپردازد و درصورتیکه واحد مرغداری بیمه نباشد، مرغدار باید هزینهها را تقبل کند.
آمار نداریم!
شریعتی در پاسخ به این سؤال که چه تعداد از مرغداریهای استان بیمه دارند، اظهار بیاطلاعی کرده و به این نکته اذعان میکند که کتمان بیماری آنفلوانزای پرندگان در واحدهای بدون بیمه محتمل است و این موضوع میتواند برای شیوع بیماری، خطری بالقوه باشد. مدیرعامل اتحادیه مرغ تخمگذار خراسان رضوی نیز از آمار تعداد مرغداریهای بیمهدار بیخبر است. سید حسین موسوینژاد در پاسخ به شائبه احتمال کتمان بیماری در مرغداریهای بدون بیمه، میگوید: مرغداریها زیر نظر دامپزشکی هستند. ضمن اینکه محیطشان کوچک است و در مجاورت یکدیگر قرار دارند. اگر کوچکترین موردی باشد، بقیه سریع از موضوع مطلع میشوند، در فضای مجازی منعکس میکنند و ما پیگیری میکنیم. او ادامه میدهد: در سالهای اخیر مرغداران استان، برای تأمین مسائل بهداشتی چندصدمیلیارد تومان هزینه کردهاند. ما به عنوان بخش خصوصی سهم خودمان را انجام دادهایم. از اینجا به بعد باید دولت حمایت خود را از صندوق بیمه حمایت از محصولات کشاورزی افزایش دهد تا هزینههای بیمه را کم و مرغداران را به بیمه ترغیب کند. خسارت بحرانهایی که در حوزه طیور رخ میدهد، مثل آنچه ۲ سال قبل در استان رخ داد و چند واحد را درگیر کرد، کمتر از حوادث غیرمترقبه نیست.
۷۵ به ۷۴
کارشناسان در حالی نهادههای آلوده را یکی از راههای شیوع آنفلوانزای پرندگان و بیماریهای دیگر بیان میکنند که با صحبتهای اخیر قائم مقام اتحادیه کارخانجات خوراک دام و طیور خراسان رضوی، سلامت غذایی این نهادهها محل تردید است. فریدون کافی تعداد کارخانجات مجاز تولید خوراک دام و طیور در استان را ۷۴ مورد و تعداد کارگاههای غیر مجاز را ۷۵ مورد اعلام کرده و با بیان اینکه نظارتی روی این کارگاههای مخل سلامت عمومی نیست، خواستار ورود دامپزشکی به موضوع شده بود.
مدیرکل دامپزشکی خراسان رضوی بدون تأیید تعداد کارگاههای غیرمجاز، اصل وجود چنین مواردی را تأیید میکند و میگوید: آمار دقیقی از واحدهای غیر مجاز نداریم. در هر حرفهای در کنار افرادی که با پروانه کار میکنند، کسانی هستند که بدون مجوز کار کنند. از نظر ما هر واحد بدون پروانهای غیر مجاز است. واحدهای غیرمجاز، ۲ دستهاند. برخی شرایط بهداشتی را رعایت میکنند، اما پروانه نگرفتهاند و برخی زیرپلهای هستند و شرایط دریافت پروانه را ندارند. موارد نخست باید پروانه بگیرند و موارد دوم باید تعطیل شوند. مراجع قضایی برای تحقق اینها همراه هستند. شریعتی اضافه کرد: از اتحادیهها و جهاد کشاورزی خواستهایم واحدهای بدون پروانه را به ما معرفی کنند.