گزارش تصویری | بازدید از مرکز تولیدات سازمان پارک‌ها و فضای سبز گزارش تصویری| دیدار پرشور هزاران نفر از مردم آذربایجان شرقی با رهبر معظم انقلاب (۲۸ بهمن ۱۴۰۴) گزارش تصویری | مسابقه بدمینتون پرتو نیروی روشا و چادرملو اردکان گزارش تصویری | مراسم رونمایی از کتاب «سرای امیرکبیر؛ از گذشته تا امروز» گزارش تصویری | لیگ برتر فوتسال بانوان | مسابقه فوتسال بازرگانی دائم پناه مشهد و سپاهان اصفهان گزارش تصویری | دومین نشست کمیسیون بازرسی مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران گزارش تصویری | آیین افتتاحیه شانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار خراسان رضوی گزارش تصویری | افتتاحیه نوزدهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن و عترت مشهد مقدس گزارش تصویری | هشتمین جشنواره گل نرگس - کازرون گزارش تصویری | چهارمین مرحله تحویل ۱۹۸ دستگاه ماشین‌آلات خدمات شهری به شهرداری‌های خراسان رضوی لیگ دسته اول فوتسال کشور| مسابقه بازرگانی دائم‌پناه مشهد – استقلال تهران گزارش تصویری | لیگ دسته سوم فوتبال کشور | مسابقه ابومسلم ثامن مشهد و دریای آرین بابل گزارش تصویری | بهره برداری از واحد بزرگ پرورش ماهی در شاندیز گزارش تصویری | جشن بزرگ ازدواج ۱۵۰۰ زوج دانشجوی خراسان رضوی گزارش تصویری | پرچم بالاست گزارش تصویری |نسل امروز، قلم به دست؛ راهپیمایی ۲۲ بهمن به روایت دست‌های کوچک و آرزوهای بزرگ گزارش تصویری | نسل «z» پای کار انقلاب اسلامی گزارش تصویری | راهپیمایی مردم مشهد در یوم الله ۲۲ بهمن -۳ گزارش تصویری | یک روز، لبخند چند نسل
سرخط خبرها
| کد خبر: ۱۱۰۶۴۱ | ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۹ | دریافت تصاویر

اژدهای ایلخانی

«داش کسن» به معنای «سنگ تراشیده» یا «بریده سنگ» نام معدنی است در نزدیکی روستای ویر در حدود ۱۰ کیلومتری شمال شرقی سلطانیه در استان زنجان. ساخت این معبد در دورۀ ایلخانی و پس از مرگ «ارغون» شاه مغول، به همت «الجای خاتون»، خواهر «سلطان محمد خدابنده» آغاز شد اما هیچ‌گاه تکمیل نشد. بی‌توجهی متولیان به این محوطۀ تاریخی تا آنجاست که هیچ تابلوی معرفی از معبد داش‌کسن در گنبد جهانی سلطانیه - که نزدیک‌ترین اثر تاریخی به این محوطه است - وجود ندارد و فقط اطلاعات اندکی در ورودی خود معبد به مخاطب ارائه می‌شود.

سنگ‌های حجاری‌شده در بالای سر معبد اصلی و دو اژدهای نصب‌شده در این محوطۀ تاریخی، اکنون ناقص هستند؛ بنابراین یا حجاری‌ آن‌ها تکمیل نشده و در آن فضا به حال خود رها شده‌اند،‌ یا به دلیل گذر زمان و نبود هیچ سرپناه،‌ سقف و حفاظی برای جلوگیری از عوامل جوی و طبیعی، دچار فرسایش و آسیب شده‌اند. همچنین نوع حفاظت از اژدهاهای ایلخانی در این معبد به حدی نادرست است بوده که تنها یک لایه ایرانیتِ فلزی را برای حفاظت از این آثار منحصربفرد کافی دانسته‌اند. حتی قرار دادن لایه‌هایی شبیه به تخته‌چوب‌های نازک در کفِ محفظه‌های اژدها آن‌قدر بدون دقت انجام شده که به راحتی بخشی از آن برداشته شده است.

از سوی دیگر، نفروختن بلیت برای بازدید از این محوطۀ تاریخی و نبود تابلوی معرفی، باعث شده کمتر کسی آن را بشناسد و ببیند و حتی به نظر می‌رسد افرادی که از این محوطه دیدن می‌کنند، توجه چندانی به رعایت ضوابط برای حفاظت از این محوطه ندارند؛ چون بازدیدکنندگان نه‌تنها به راحتی می‌توانند به نقوش سنگی تراشیده‌شده در معبد نزدیک شوند،‌ بلکه بدتر آن‌که به راحتی می‌توانند این آثار تاریخی را با دست لمس کنند و هیچ محافظی وجود ندارد یا دست‌کم نگهبانی برای اینکه به آن‌ها تذکر دهد.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->