مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان‌رضوی: امیدوارم رئیس‌جمهور آینده به هنر و هنرمند بها بدهد هنرمندان و اصحاب رسانه پای صندوق رأی در مجتمع امام‌رضا(ع) (۱۵ تیر ۱۴۰۳) وزیر فرهنگ: همه به رئیس‌جمهور منتخب کمک کنیم ویدئویی از اولین حضور خانم‌های بازیگر در جوکر ۲ نتیجه جالب یک آزمایش علمی درباره تاثیر ارتعاش صدای علیرضا قربانی بر تخت جمشید + ویدئو انتشار تیزر یک فیلم سینمایی محرمی و آغاز اکران فیلمی با بازی آزاده صمدی و حامد کمیلی حکایت صیاد و پند‌های پرنده سخن گو هنر انتخاب آگاهانه و پیشرفت ملی ارتباط با پایتخت با بهره گیری از ظرفیت‌های بومی استالین بیشتر چه کتاب‌هایی می‌خواند؟ | معرفی کتاب «کتابخانه استالین» شعر‌های چندوجهی در توابع خطی | رونمایی از مجموعه شعر «زندگی در آمنیون» صفحه نخست روزنامه‌های کشور - پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ جدیدترین خبرها از سریال «سلمان فارسی» فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون (۱۴ و ۱۵ تیر ماه ۱۴۰۳) + خلاصه داستان ویژه برنامه‌های تلویزیون در روز جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ ۲۰ سینما تا پایان تابستان در خراسان رضوی افتتاح خواهد شد  ساخت ۱۰۰۰ سالن سینما در کشور تا شهریور ۱۴۰۴ | رشد ۱۱۳ درصدی سالن‌های سینما در خراسان رضوی ساخت پردیس سینمای «ملل» نماد وحدت فرهنگی ایران و افغانستان است پردیس سینمایی ملل در حاشیه شهر مشهد افتتاح شد | رشد ۱۱۳ درصدی ساخت سینما در خراسان رضوی + فیلم
سرخط خبرها

آخرین اخبار چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

شاعری که گرد جهان را گشت

  • کد خبر: ۱۱۳۲۲
  • ۱۹ آذر ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۸
شاعری که گرد جهان را گشت
به مناسبت سالروز درگذشت علی باقرزاده «بقا»، شاعر مطرح مشهدی
خراسانی| درباره علی باقرزاده متخلص به «بقا» و شخصیت و زندگی و شعرش بار‌ها نوشته و گفته‌اند. در این مطالب به مواردی، چون دوستی این شاعر فقید مشهدی با نویسندگان و شاعران -محمدعلی جمال‌زاده، غلام‌حسین یوسفی، مهدی اخوان‌ثالث، محمدرضا شفیعی کدکنی و ... - پرداخته یا از ارتباطش با رهبر انقلاب یاد شده است. همچنین خودساختگی و بازرگانی او که مانع از تحصیلات عالیه‌اش شده و تفکیکی که میان کار و شاعری قائل بوده و یا فعالیت‌های نیکوکارانه باقرزاده مورد توجه قرار گرفته است. اما نکته‌ای که شاید کمتر درباره‌اش سخن رانده‌اند، علاقه آن مرحوم به نوشتن زندگی‌نامه است.
نوشتن رویداد‌هایی که در طول زندگی یک انسان رخ می‌دهد، به قلم خود او، پیشینه‌ای کهن دارد و تا حدود ۲۰۰۰ سال برایش تاریخ قائل شده‌اند. این اتفاق به‌ویژه برای مشاهیر عرصه قلم فراوان رخ می‌دهد و شخصیت‌های بسیاری از پلوتارخ تا ماکسیم گورکی و سیمون دوبووار وقایع زندگی خود را نوشته‌اند. در ایران نیز کسانی، چون محمد قاضی، سیمین بهبهانی و هوشنگ مرادی کرمانی شرح خاطراتشان را منتشر کرده‌اند.
یکی از این خودزندگی‌نامه‌نویسان علی باقرزاده بقاست که افزون بر کتاب‌های پژوهشی و مجموعه شعر‌هایی که از خود و دیگران منتشر کرد، آثاری مبتنی بر شرح سرگذشت خود به چاپ رسانده است.
«در پیچ و خم زندگی: خاطرات هشت دهه عمر» مهم‌ترین کتابی است که در این زمینه می‌توان به آن پرداخت. او در این اثر کوتاه که در ۸۸ صفحه در سال ۹۳ به چاپ رسیده است، در ۸ بخش، خاطرات خود را از دوره‌های مختلف زندگی شرح داده است. هر بخش دهه‌ای از زندگی او را در بر می‌گیرد. برای نمونه، در بخش نخست، او خاطراتی از خانه پدری‌اش در مشهد و ماجرا‌های کودکی روایت می‌کند یا در بخش دوم به روز‌های خروج رضاشاه از ایران و اشغال کشور به دست قوای روس و انگلیس در شهریور سال ۱۳۲۰ می‌پردازد. در همین قسمت، ماجرای بیماری و عمل چشم و درگذشت پدر را شرح می‌دهد.
عشق و جوانی و ازدواج از وقایع معمول زندگی عموم انسان‌هاست. شاعر فقید مشهدی نیز از این موارد غفلت نمی‌کند و در زندگی‌نامه‌اش آن را ذکر می‌کند. در این میان گاه به اتفاقاتی که زمانی کشور را دستخوش نگرانی کرده است نیز می‌پردازد مانند زلزله مهیب گیلان.
او از رابطه‌اش با شعر و کتاب می‌گوید و رخداد‌هایی مرتبط را که حتی می‌تواند اندوهبار باشد به ثبت می‌رساند مانند درگذشت دوست پنجاه‌ساله‌اش، شادروان محمد قهرمان، دیگر شاعر مطرح خراسانی.
یکی از علایق مرحوم باقرزاده سفر و گشت‌وگذار به جای‌جای ایران و جهان است، قسمت‌هایی از کتاب «در پیچ و خم زندگی...» خاطره‌هایی از سفر‌های او را به شهر اجدادی‌اش، یزد، و نیز کشور‌های هندوستان و عراق و افغانستان و آمریکا و جز این‌ها را در بر می‌گیرد.
او در کتاب‌هایی دیگر نیز به شکلی جداگانه درباره این سفر‌ها نوشته است مانند کتاب «سیر آفاق».
علی باقرزاده در یازدهم تیر ۱۳۰۸ در مشهد به دنیا آمد. پدرش بازرگانی یزدی‌تبار بود که با درگذشتش در هجده‌سالگی علی، سبب شد او بار اقتصادی خانواده را به دوش بکشد و نتواند تحصیلاتش را دنبال کند. با این حال، از خواندن و سرودن غافل نشد. او در مدرسه‌های «ایران» و «مهدیه حاجی عابدزاده» زبان‌های انگلیسی و عربی را فرا گرفت و از محضر استادانی، چون محمدتقی ادیب نیشابوری و قاسم رسا بهره برد. بقا در کنار بازرگانی و شاعری کار‌های نیکوکارانه و عام‌المنفعه‌ای، چون ساخت مدرسه و خوابگاه دانشجویی را صورت داد و همچنین در کارنامه‌اش عضویت در هیئت امنا و ریاست هیئت مدیره بنیاد دانشگاه فردوسی مشهد
دیده می‌شود.
از این شاعر و نویسنده کتاب‌هایی منتشر شده است که نمونه‌هایی از آن ذکر شد. دیگر آثارش عبارت‌اند از: «لطیفه‌ها»، «زندگی‌نامه و شعر عبدالوهاب طراز یزدی»، «ده مقاله»، «چهل حدیث»، دیوانش «زلال بقا» و ....
۱۹ آذر ۱۳۹۵ تاریخی است که او در شهرش، مشهد، برای همیشه چشم بر جهان گذران بست.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
نظرسنجی
در دور دوم، شما به کدام نامزد انتخابات ریاست جمهوری رای می دهید؟
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->