فرزانه عمادی | شهرآرانیوز؛ از مهمترین مسائلی که در مورد چکهای صیادی باید به آن توجه کرد این نکته است، زمانی که میخواهید چکی را از شخصی تحویل بگیرید آن را حتما در سامانه صیاد ثبت کنید و اصرار داشته باشید که صادر کننده نیز به ثبت آن در سامانه صیاد اقدام کند. زیرا ضمانت اجرای ثبت نکردن این قبیل چکها خروج آنها از اسناد تجاری را به دنبال دارد که پیامد آن تبدیل چک به یک رسید عادی خواهد بود؛ بنابراین حمایتها و مزایای قانون تجارت به این گونه چکها تعلق نخواهد گرفت.
توجه داشته باشید که دارنده چک معاف از اثبات حقانیت خود و طرف مقابل، موظف به ارائه دلیل و دفاع از خود است و مزایایی از قبیل تضامنی بودن و تجریدی بودن و تأمین خواسته رایگان نسبت به چکهایی که در سامانه صیاد ثبت نشده است لازم الاجرا نخواهد بود. وصف تجریدی چک یعنی جدای از رابطه حقوقی افراد و فعل و انفعالاتی که در این باره پیش میآید خود چک از اعتبار برخوردار است. حتی اگر به شخص ثالث هم داده شده باشد، اساسا تأثیری در اعتبار آن نخواهد داشت.
اما با ثبت نکردن چک در سامانه صیاد این وصف لازم الاجرا نخواهد بود. ذکر این نکته ضروری است که بی توجهی به ایرادات درباره چکهای ثبت نشده در سامانه صیاد نیز منتفی میشود. چکهای ثبت نشده در سامانه صیاد مصونیت خود را از دست داده و طرف مقابل یا شخص ثالث میتواند ماهیت و منشأ این چکها را به چالش بکشد. در حالی که چک قدرت و کارایی خود را به کل از دست داده است و قاضی دادگاه مکلف میباشد به این ایرادات رسیدگی کند.