به گزارش شهرآرانیوز، محمدرضا اورانی امروز، ۲۳ تیر ماه، در همایش بررسی ظرفیتها و توانمندیهای مراکز خدمات غیردولتی بخش کشاورزی که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در خراسان رضوی ۴۶ مرکز خدمات کشاورزی کددار و پنج مرکز بدون کد فعالیت دارد. البته جهت کددار کردن پنج مرکز مذکور تلاشهای متعددی صورت گرفته اما بینتیجه مانده است. براساس قانون برنامه ششم توسعه کشور توسعه ساختارها ممنوع اعلام شده و هیچ سازمانی مجوز ارتقای ساختار خود را ندارد. همچنین استخدام کارمند نیز قاعده مشخص به خود را دارد.
وی افزود: ۸۰ درصد از کشاورزان پیشرو در خراسان رضوی دارای تحصیلات فوق دیپلم و بالاتر بوده و ۲۰ درصد از آنان نیز تحصیلات زیر دیپلم یا بعضا متوسطه داشتهاند. عملکرد کشاورزان پیشرو و تولیدکنندگان برتر ۲ تا ۱۰ برابر میانگین عملکرد شهرستانهاست.
اورانی اضافه کرد: براساس سرشماری عمومی کشاورزی سال ۹۳ تعداد کشاورزان با ۶۵ سال سن و بالاتر چهار برابر کشاورزان ۲۹ سال و پایینتر است. این آمار یعنی روستاها در حال از دست دادن نیروی کار سنتی خود است. در حال حاضر ۷۵ درصد از بهرهبرداران کشاورزی خراسان رضوی خردهمالک هستند که تنها ۲۰ درصد از زمینهای کشاورزی استان را در اختیار دارند. ۲۵ درصد از بهرهبرداران خراسان رضوی بزرگمالک بوده و ۸۰ درصد از زمینهای کشاورزی استان را در اختیار دارند.
وی با بیان اینکه بهترین مراکز تخصصی کشاورزی متعلق به خراسان رضوی است، عنوان کرد: برترین اساتید دانشگاهی در حوزه کشاورزی در استان ما فعالیت دارند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در خدمات کشاورزی خراسان رضوی دانش نقشآفرینی خوبی در قالب مقالات، بخشنامهها و... داشته است. همچنین شرایط اقلیمی حاکم بر استان از وضعیت مطلوبی برخوردار بوده و نیروی انسانی متخصص نیز در خراسان رضوی حضور دارد. با توجه به تمام نکات مذکور همچنان جای سوال است که مشکلات کشاورزی موجود در استان از چه مساله یا مسائلی سرچشمه میگیرد.
اورانی اضافه کرد: اکثر فارغالتحصیلان کشاورزی در خراسان رضوی متعلق به مشهد هستند. شرط موفقیت در مراکز خدمات غیردولتی کشاورزی انتقال آنها به مناطق روستایی که قطب تولید کشاورزی محسوب میشود، است. همچنین باید به تولید محتوای ترویجی در عرصه کشاورزی توجه ویژهتری داشت. شرکتهایی که خدماتشان محتوای ترویجی دارد، به مراتب از سایر شرکتها موفقتر بوده و عملکرد بهتری خواهند داشت.
وی ادامه داد: همچنین دانشجویان، اساتید و فعالان حوزه کشاورزی باید مهارتآموزیهای کشاورزی و شرکت در دورههای مخصوص آن را جدی گرفته و به این موضوع اهمیت دهند.