اتحاد شیعه و سنی در افغانستان از سالیان دور مورد توجه بوده و همیشه زیست بدون مشکل طرفداران این دو مذهب در افغانستان مثالی بوده که از سوی بزرگان برای لزوم اتحاد بین شیعیان و اهل تسنن در جوامع اسلامی استفاده میشده است.
در طول چهاردهه اخیر که افغانستان از نظر امنیت در شرایط ناپایداری قرار داشته است هیچ گاه خبر جنگ مذهبی از سوی رسانهها منتشر نشده. در این بین اما همین اتحاد مثال زدنی همواره به عنوان نقطهای برای آسیب رساندن به مسلمانان افغانستانی استفاده شده است.
یکی دیگر از جلوههای این اتحاد برگزاری مراسم عاشورای حسینی در شهرهای مختلف این کشور است. مراسمی که شیعیان در آن میزبان برادران و خواهران اهل سنت خود بوده و هستند و احتمالا همین ارادت قلبی مسلمانان افغانستانی به حضرت سیدالشهدا(ع) یکی از دلایل مهم برای برادری آن هاست.
در سالهای اخیر اما با ظهور پدیدهای شوم به نام داعش، شیعیان افغانستان مدام هدف حملات تروریستی قرار میگیرند. حملاتی که بیش تر تجمعات آموزشی و دینی این مسلمان را هدف قرار میدهند. در 11 ماه گذشته و پس از سقوط جمهوریت در افغانستان و روی کار آمدن طالبان در این کشور، طالبان بارها تاکید کردند که شیعیان افغانستان مورد احترام آن ها است. هرچند که اعضای این گروه در بعضی از شهرهای این کشور دست به اقداماتی زدند که نقض کننده این تعهد آنان است.
امسال با آغاز ماه محرم هیچ کس نمیدانست که برگزاری مراسم عزاداری برای سرور و سالار شهیدان در روزهایی که طالبان در قدرت هستند، چگونه خواهد شد و انتشار خبر لغو تعطیلی روز عاشورا از تقویم ملی افغانستان توسط طالبان این ابهام را پررنگتر کرد. طالبان در شهرهای بزرگ مثل کابل و هرات ممانعتی برای عزاداری ایجاد نکردند و تعهد دادند که امنیت عزاداران را تامین میکنیم. اما در مزارشریف نیروهای این گروه اجازه ورود عزاداران حسینی را به داخل زیارت سخنی که منسوب به حضرت علی(ع) است را ندادند. در شهر غزنی هم سربازان این گروه پرچمها و نمادهای عاشورایی را از سطح شهر جمع آوری کردند.
اما عاشورای امسال در کابل هرچند با آرامش آغاز شد؛ اما در ادامه رنگی خونین به خود گرفت و داعش دو بار مراسم عزاداری هزارههای ساکن دشت برچی کابل را هدف گرفت و ده ها کشته و زخمی برجای گذاشت.انفجارهایی که با واکنش چهرههای بین المللی مواجه شد. رئیس جمهور کشورمان در پیامی ضمن عرض تسلیت به خانواده شهدا از طالبان خواست امنیت همه مردم افغانستان را تامین کند. همچنین نماینده سازمان ملل از طالبان خواست امنیت عزاداران حسینی(هزارهها) را در روز عاشورا حفظ کند.
براساس خبرهای موجود عاشورای امسال در هرات؛ مزارشریف و بامیان با شکوه برگزار شده است و مردم کابل هم ثابت کردند که آن ها همواره برای برپایی عزای حسین(ع) از هیچ چیزی دریغ نمیکنند و اجازه نمیدهند که با چنین حملاتی پرچم عزای آقا امام حسین(ع) که صدها سال است با آمدن محرم به احتزاز در میآید بر زمین بیفتد. این روزها و شبها مهاجران افغانستانی ساکن ایران در شهرهای مختلف کشور با برگزاری مراسم عزاداری برای شهدای کربلا یک بار دیگر ثابت کردند که راه حسین (ع) راه نور و رستگاری است.