امین عظیمی زاده | شهرآرانیوز - سهام «گشان» پدیده شاندیز بعد از عرضه دوباره در پاییز سال ۱۳۹۹ در فرابورس با ۷هزار و۸۰۰تومان کشف قیمت شد، اما دیروز قیمت این سهام به هزار و ۸۰۶ تومان کاهش یافت. این موضوع نشان میدهد که ارزش سهام گشان از پاییز ۹۹ تاکنون ۷۷ درصد کاهش یافته است. همچنین در ۲۴ مرداد سال گذشته، قیمت هر سهم گشان ۲ هزار و ۲۳۴ تومان بوده است.
براین اساس ارزش سهام پدیده در مرداد امسال نسبت به سال گذشته ۱۹ درصد کاهش داشته است. به نظر میرسد سهام پدیده دچار چرخهای معیوب و پر تکرار از روندی بی نتیجه شده که مشخص نیست چه زمانی به پایان میرسد. پرسش اصلی سهام داران این است که روند توقف و ایستایی ارزش سهامشان تا چه زمانی ادامه پیدا خواهد کرد و چرا در طول دو سال اخیر اتفاقی محسوس در این زمینه رخ نداده است.
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با شهرآرا درباره اینکه چرا سهام پدیده تاکنون رشد نکرده است و در چرخه معیوبی از توقف به سر میبرد، گفت: در ابتدا باید این نکته را درنظر بگیریم که کلیت بازار سهام هم در این دوسال گذشته نزولی بوده است و صرفا به سهام پدیده محدود نمیشود؛ با همه این اوصاف به نظر میرسد شناوری بالای سهام پدیده و نبود جریان نقدینگی، استفاده از مدیران دولتی در سنوات گذشته و حمایت نکردن سهام دار عمده از سهم شرکت پدیده شاندیز، جدیترین عوامل ایستایی «گشان» است.
امیر زندنژاد طهرانی درباره پیش بینی خود از روند سهام گشان در مدت باقی مانده از سال بیان کرد: در صورت تداوم وضعیت فعلی با توجه به طولانی شدن اصلاح زمانی سهم و بیشترشدن زیان عملیاتی ناشی از افزایش هزینههای راه اندازی مجدد و تکمیل واحدهای فروخته شده و همچنین خوش بین نبودن سهام داران، تداوم روند نزولی سهم «گشان» دور از انتظار نیست. در نقطه کنونی، مدیریت بخش خصوصی میتواند وضعیت شرکت و سهام را نجات بدهد.
وی همچنین درباره امکان و تسهیل سرمایه گذاری خارجی کشورهای همسایه ایران در این پروژه و فراهم بودن بستر سرمایه گذاری خارجی پس از فروکش کردن نسبی بحران کرونا گفت: محدودیتهای قانونی ناشی از تحریمها و سیاستهای حاکم بر فضای سیاست گذاری در حوزه صنعت توریسم و گردشگری، باعث خوش بینی و ایجاد بستر مناسبی برای سرمایه گذاری خارجی در شرکت پدیده نمیشود، ولیکن در صورت رفع تحریم ها، پتانسیلهای بسیاری آزاد میشود که میتوان روی آنها متمرکز شد.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: حداقل بازده مورد انتظار گشان این است که به اندازه نرخ سود بانکی بازدهی داشته باشد، اما این مسئله محقق نشده است.
زندنژاد طهرانی در ادامه افزود: در حال حاضر و در سنوات گذشته، بازده عملیاتی مجموع گروه پدیده عمدتا منفی یا کمتر از نرخ سود مورد انتظار بوده است و صرفا شروع عملیات اجرایی و اصلاح ساختار مدیریت اجرایی شرکت و همچنین کم کردن شناوری گشان و حمایت سهام دار عمده میتواند شرکت را از وضعیت کنونی خارج کند، اما باید توجه کرد که ارزش داراییهای شرکت به دلیل تورم، افزوده شده است.