سیدمهرداد امیرکلالی | شهرآرانیوز؛ ظهر جمعه قرار است با شهروندانی همراه شویم که همواره در مسیر جاده بهشت رضا (ع) اولین گلایه شان ترافیک و شلوغی این جاده است؛ معضلی که به ویژه در ایام و مناسبتهای خاص پررنگتر میشود و دیدار با اهل قبور را برای شهروندان با مصائب ترافیکی همراه میکند. اینجاست که آنهایی که دوست دارند با آرامش بیشتری به دیدار اموات خود بروند ساعات ابتدایی صبح را برای رفتن به بهشت رضا (ع) انتخاب میکنند.
در ابتدای مسیر جاده بهشت رضا (ع) همه چیز آرام و طبیعی جلوه میکند، اما همین که به آرامستان نزدیک و نزدیکتر میشویم، تراکم شهروندان حاضر در این مسیر بیشتر و بیشتر میشود. در این میان وانت بارهایی که بساط فروش سیب زمینی و پیاز را برای شهروندان پهن کرده اند نیز مزید بر علت میشوند و توقف دوبله خودروها در این مسیر برای خرید ارزانتر مایحتاج روزمره ترافیک را دوچندان میکند.
به دنبال بررسی مشکلات شهروندان در پیگیری مطالبات مردم این بار در محل آرامستان شهرداری مشهد حاضر شدیم.
قادری یکی از شهروندانی است که در بلوک ۵۷ بر سر مزار پدر خود در حال خواندن قرآن است. این شهروند میگوید: در مناسبتهای مذهبی، حجم ترافیک فرعیهای بهشت رضا (ع) زیاد است و به سختی میتوان داخل آرامستان در میان بلوکها با خودرو جابه جا شد. حتی فضا برای رفت وآمد افراد پیاده نیز دشوار است. مسئولان بهشت رضا (ع) حداقل چند مأمور انضباط ترافیکی در روزهای خاص به کار گیرند.
شکریان، یکی دیگر از شهروندان که برای گرامیداشت سالگرد پدرش به آرامستان بهشت رضا (ع) آمده است، میگوید: تعداد آب سردکنها و شیرهای آب آشامیدنی در این آرامستان اندک است. شیر آب در کنار بلوکها تعبیه نشده است و بعضا دیده میشود که بسیاری از شهروندان از آب سردکن برای شست وشوی قبور استفاده میکنند.
او ادامه میدهد: از سازمان فردوسها درخواست میکنیم موضوع افرادی را که بر سر قبور میآیند و با التماس و خواهش میخواهند در قبال دریافت وجه برای فرد فوت شده ما قرآن و دعا بخوانند سامان دهی کند.
خانم صدیقی نیز که بر سر مزار یکی از عزیزانش حاضر شده است در این باره میگوید: قبلا بدین گونه بود که در هر بلوک دو یا سه جای قبر خالی در نظر گرفته میشد که اگر بستگان متوفیان دفن شده در آن بلوک متقاضی خرید جای قبر نزدیک فرد فوت شده بودند، بتوانند سردابهای خالی باقی مانده را خریداری کنند، اما به دلیل کمبود جای قبر، این موضوع مدتی است در برخی بلوکها اجرا نمیشود.
این شهروند بیان میکند: هزینه کفن ودفن هم هرسال نسبت به سال قبل افزایش چشمگیری دارد و بهتر است در این باره هم تجدید نظر شود.
شهروند دیگری بیان میکند: آرامستان بهشت رضا (ع) ظرفیت خوبی برای دفن اموات دارد و ویژگی مثبت آن در این موضوع است که خیلی از خانوادهها با خریدن جای قبر، تسلای خاطری دارند که بعد از مرگشان کنار هم هستند، اما الان شنیده میشود که ظرفیت آرامستان در حال تکمیل است و این موضوع برای خیلیها دغدغه است. متولیان سازمان فردوسهای شهرداری باید به فکر جایگزینی برای این آرامستان باشند.
به دنبال پیگیری درخواستهای شهروندان به سراغ مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد میرویم. مهدی علی آبادی در پاسخ به حجم ترافیک فرعیهای داخل آرامستان بهشت رضا (ع) در روزهای مناسبتی خاص میگوید: باتوجه به درنظرگرفتن ١١ مورد پارکینگ در سطح آرامستان، استفاده از این پارکینگها باعث کاهش بخشی از این ترافیک داخل آرامستان به ویژه در ایام خاص میشود.
او ادامه میدهد: درصورت استفاده شهروندان از ناوگان عمومی که در روزهای پنجشنبه و جمعه از چهار نقطه شهر در مسیر آرامستان بهشت رضا (ع) تردد دارند، ترافیک این مسیر کاهش خواهد یافت.
مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد درباره وضعیت آب سردکنها و شیرهای آب آشامیدنی در آرامستان بیان میکند: اکنون بیش از ٧٠ دستگاه آب خوری و آب سردکن در آرامستان (در همه بلوکها یا در مجاورت آن ها) برای آشامیدن و استفاده مراجعان نصب شده است.
علی آبادی میافزاید: بیش از ١٠٠ شیر برداشت آب در داخل سرویسهای بهداشتی سطح آرامستان موجود است که خود مراجعان باید برای شست وشوی قبور از این شیرها استفاده کنند.
مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد درباره سامان دهی افرادی که بر سر قبور، قرآن قرائت میکنند میگوید: افراد مذکور در قالب شرکت پیمانکاری سامان دهی شده اند و با لباس متحدالشکل و اتیکت ویژه مشغول فعالیت اند. نرخ نامه و شرایط قرائت قرآن و مداحی افراد به کارگیری شده نیز موجود است.
علی آبادی اظهار میکند: باتوجه به وسعت بهشت رضا (ع) و ممکن نبودن کنترل تردد همه افراد، بعضا امکان فعالیت افراد غیرمجاز وجود دارد که فعالیت اشخاص فوق مورد تأیید سازمان نیست و در صورت رؤیت، کارکنان حفاظت فیزیکی از فعالیت آنها ممانعت میکنند.
او با اشاره به تعبیه قبور هم جوار نیز بیان میکند: در بلوکهای قدیمی به تناسب هر بلوک، بعضا جای قبر هم جوار موجود است، ولی در بلوکهای جدیدالاحداث این مسئله پیش بینی و مشکل هم جواری در بلوکهای جدید رفع شده است.
علی آبادی ادامه میدهد: هزینههای مربوط به دفن اموات به طور میانگین ١٧ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. البته در قطعات عمومی هزینهای بابت جای قبر دریافت نمیشود و هزینه دریافتی که بابت خدمات (شست وشو، آمبولانس، اداری و ...) تعریف شده است، حدودا مبلغ ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. گفتنی است که هزینه قبر در قطعات هم جوار بستگی به انتخاب قطعه توسط مراجعان دارد.
مدیرعامل سازمان فردوسهای شهرداری مشهد با بیان اینکه سیاست این سازمان، توسعه بهشت رضا (ع) از طریق خرید و تملک زمینهای انتهای مجموعه است ادامه میدهد: این موضوع در دست پیگیری است. در کنار توسعه بهشت رضا (ع) اکنون آرامستان بهشت رضوان با مساحت ١٨٠ هکتار در شمال غربی مشهد در نظر گرفته شده و در سال ٩٥ افتتاح شده است. انجام امور متوفیان اعم از تغسیل، تکفین و تدفین در محل این آرامستان هم در حال انجام است.