فرماندار مشهد خبر داد: تکمیل ظرفیت ۶۰ درصدی هتل‌های مشهد هشدارها درباره ناترازی تولید و مصرف برق دوباره جدی شد | خاموشی‌ها ادامه می‌یابد آخرین وضعیت بازار رمزارز‌ها در جهان| تتر، بیت‌کوین سبز استخراج می‌کند قیمت جدید برنج اعلام شد (۱۳ تیر ۱۴۰۴) قیمت طلا امروز در مشهد چقدر است؟ (۱۲ تیر ۱۴۰۴) صنایع انرژی‌بر چقدر به تکلیف قانونی ساخت نیروگاه برق عمل کرده‌اند؟ پیش‌بینی بازار سهام در روز‌های آینده | جهش نرخ ارز نخواهیم داشت (۱۲ تیر ۱۴۰۴) بررسی قیمت خودرو در بازار آزاد (۱۲ تیر ۱۴۰۴) قیمت دینار عراق در آستانه تاسوعا و عاشورای حسینی چقدر است؟ (۱۲ تیر ۱۴۰۴) قیمت پرفروش‌ترین موبایل‌های سامسونگ در مشهد (۱۲ تیر ۱۴۰۴) + جدول قیمت شکر در ایام محرم چقدر است؟ (۱۲ تیر ۱۴۰۴) پیش‌ثبت‌نام محصولات ایران‌خودرو از امروز (پنجشنبه، ۱۲ تیر ۱۴۰۴) آغاز شد + جدول و مشخصات خودرو‌ها آغاز عرضه ارز اربعین ۱۴۰۴، به‌زودی | ۲۰۰ هزار دینار به هر متقاضی خرید تعلق می‌گیرد دفترچه آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی اصلاح شد | آخرین مهلت ثبت نام چه روزی است؟ کاهش ناترازی برق به ۱۴ هزار مگاوات رسید (۱۲ تیر ۱۴۰۴) در دومین هفته تیرماه، چه بر سر بورس آمد؟ مبلغ و جزئیات خرید با کالابرگ الکترونیکی برای دهک‌های مختلف چقدر است؟ + فیلم صادرات خراسان رضوی در آستانه بحران است | کاهش ۱۲ درصدی صادرات کشور در سه‌ماهه نخست ۱۴۰۴ قیمت طلای جهانی در بازار امروز (۱۲ تیرماه ۱۴۰۴) اعلام شد سقف افزایش نهایی قیمت خودرو حدود ۱۵ درصد است نرخ امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۲ تیر ۱۴۰۴) | صعود دوباره طلا به کانال ۹۲ هزار تومان ضرورت نگرش جدید در حوزه سیاست‌های شهرسازی پس از جنگ ۱۲روزه پرواز‌ها از فرودگاه مشهد به ۲۱ مسیر خارجی برقرار شد (۱۲ تیر ۱۴۰۴) جزئیات حمایت شبکه بانکی از بازار سرمایه و سهامداران اعلام شد (۱۲ تیر ۱۴۰۴) کاهش قیمت نفت به ۶۰دلار با تداوم ثبات در منطقه تشکیل مرکز رسیدگی آنی به فرصت‌های سرمایه‌گذاری در خراسان رضوی | به‌زودی شهرک‌های صنعتی جدید در استان تأسیس می‌شوند شهرک‌های صنعتی ویژه صادرات در استان احداث می‌شوند | گره‌گشایی از مشکل شهرک‌های صنعتی، یک‌بار برای همیشه انحصار خودروسازان عامل اصلی رکود بازار خودرو است نرخ بلیت اتوبوس افزایش نیافته است | مردم گران‌فروشی‌ها را گزارش دهند
سرخط خبرها

الزامات موفقیت عملیات بازار باز بانک مرکزی

  • کد خبر: ۱۴۳۷۴
  • ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۲
الزامات موفقیت عملیات بازار باز بانک مرکزی
آلبرت بغازیان استاد اقتصاد دانشگاه تهران
مدیریت کسب‌وکار به منظور روز گذشته بانک مرکزی در چارچوب سیاست گذاری جدید پولی با هدف مدیریت نرخ سود در بازار بین بانکی و کنترل نقدینگی و مهار تورم، از آغاز به کار اجرای عملیات بازار باز در این بانک خبر داد. این سیاست در حالی از روز گذشته به اجرا درآمده است که از بهار امسال زمزمه‌های اجرای آن در رسانه‌های مختلف منتشر و از مهرماه روند اجرایی آن آغاز شده بود. اجرای این سیاست این سؤال را برای بسیاری از افراد ایجاد کرده که در شرایط فعلی اقتصاد کشور که با رکود و تورم بالا مواجه است، این امر چه تأثیری بر شاخص‌های اقتصادی می‌گذارد؟
بازار باز ابزاری است برای بانک مرکزی تا سیاست‌های پولی از جمله کاهش یا افزایش حجم پول، نرخ بهره، رشد اقتصادی و اشتغال زایی و همچنین تأثیر زیاد در کنترل و ثبات قیمت‌ها را اعمال کند. بانک مرکزی در عملیات بازار باز اوراق قرضه را عرضه می‌کند تا زمانی که نقدینگی بازار بالا رفته است با جمع آوری پول این نقدینگی سرگردان را کاهش دهد و در مقابل هرجا باید نقدینگی در بازار زیاد شود، اوراق قرضه‌ای را که فروخته است باز خرید می‌کند تا با تزریق پول در بازار از طریق کانال مخصوص خود بر اشتغال زایی، تولید و قیمت‌ها تأثیرگذار باشد. اوراق قرضه چیزی مشابه اوراق مشارکت است، اما با این تفاوت که اوراق مشارکت باید برای پروژه خاصی هزینه شود. مثلا مشارکت برای اجرای پژوه‌های راه سازی و...، اما این اوراق که در کشور‌های توسعه یافته به عنوان عملیات بازار باز تعریف می‌شود، با هدف تزریق و جمع آوری نقدینگی است، ولی در کشور ما به دلیل کسری بودجه دولت قرار است به اجرا درآید. اجرای این سیاست یکی از راه‌هایی است که نیاز به چاپ پول و افزایش نقدینگی ندارد و در مقابل نقدینگی را از بازار‌های سوداگری جمع آوری و به کانال صحیح واریز تزریق می‌کند. اجرای صحیح عملیات بازار باز می‌تواند بانک مرکزی را به وظیفه و جایگاه اصلی خود یعنی کنترل نقدینگی سرگردان در بازار و هدایت آن به سمت مولد‌ها و نیاز‌های اقتصادی کشور نزدیک کند. آن چیزی که این طرح را موفق می‌کند مکفی بودن حجم این اوراق است تا میزان شایان توجهی نقدینگی سرگردان را جمع آوری کند، از طرفی این پول باید به سمت پروژه‌های عمرانی و توسعه‌ای هدایت شود، در غیر این صورت نتیجه عملیات بازار باز تبدیل به بدهی چشم گیری برای دولت‌های آینده می‌شود. در مرحله بعد بانک مرکزی باید با سیاست‌های مناسب جلوی خرید اوراق توسط بانک‌ها را بگیرد، زیرا این طرح قرار است نقدینگی موجود در بازار را جمع آوری کند. متأسفانه در گذشته هر بار که دولت اوراق مشارکت عرضه کرده است، خریدار اول آن بانک‌ها بوده اند. خرید این اوراق توسط بانک‌ها سبب شده است به مشکلات سیستم بانکی کشور با افزایش بدهی آن‌ها افزوده شود. همچنین این اوراق باید بازار دست دوم داشته باشد تا شخصی که این اوراق را خریداری کرده است، در صورت نیاز به پول بتواند آن را در بازاری مانند بازار سهام بفروش برساند. دولت باید در زمینه عملیات بازار باز عملکردی شفاف داشته باشد و اگر با هدف تأمین کسری بودجه این کار را می‌کند، آن را اعلام کند. اگر قرار است این مبلغ را با عنوان‌های دیگری از مردم بگیرد و در هزینه‌های جاری هزینه کند، بی شک فایده‌ای برای رشد اقتصاد کشور ندارد، زیرا مبلغ سرمایه گذاری شده صرف هزینه‌های جاری و پرداخت حقوق به کارمند می‌شود و خودش را به صورت بدهی بیشتر دولت آینده نشان می‌دهد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->