فلاح - حسین زاده | شهرآرانیوز، برای بررسی بیشتر به بازار حقیقی و مجازی گرمکنهای برقی سر میزنیم.
گرمکن برقی نداریم
وارد یکی از مغازههای خیابان صاحب الزمان (عج) میشویم. زیر پای فروشنده یک بخاری دو المنتی روشن است. اول به عنوان خریدار بخاری برقی گفتگو را با او شروع میکنیم که مثل همه همکارانش در این خیابان، میگوید: هیچ مدل گرمکن برقی نداریم. خودمان را معرفی میکنیم و از بازار داغ بخاریهای برقی در این روزهای سرد میپرسیم. فروشنده پاسخ میدهد: روزی حداقل چهل تا پنجاه نفر برای خرید مراجعه میکنند، اما اصلا موجودی نداریم، شرکتهای پخش هم جواب تلفن نمیدهند و در صورت پاسخگویی درکل میگویند که نداریم. از قیمتها میپرسیم و این فروشنده پاسخ میدهد: حداقل دوبرابر شده است، مثلا همین بخاری زیر پای من ۲۰۰ هزار تومان بود الان اگر پیدا شود، تا ۴۵۰ هزار تومان هم میرسد.
قیمتهای گزاف
وضعیت در خیابان سعدی هم به همین شکل است. همه مدل گرمکنها کمیاب شده اند. یک فن هیتر برقی کوچک یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت خورده است. قیمت قبل را از فروشنده سؤال میکنیم و رقم «۷۵۰ هزار تومان» را تحویل میگیریم.
در این بین از یکی از فروشندهها میخواهیم که با چند شرکت پخش تماس بگیرد و پیش چشم ما با آنها صحبت کند. جواب همه آنها برای وسایل گرمایشی پرتقاضاتر، «موجود نداریم» است و کسانی هم که چند قلم را دارند، حداقل قیمتی که میگویند یک میلیون تومان است.
خلاصه حرف همه فروشندههای این وسایل گرمایشی، افزایش تقاضای چشمگیر برای این کالاها و کاهش زمینه و افزایش قیمت آن است.
بازار فروش وسایل گرمایشی برقی دست دوم در فضای مجازی نیز داغ شده است. مثلا یک مدل بخاری برقی با سهالمنت و مناسب استفاده برای کرسی که به گفته کسبه پیش از این تا ۳۰۰ هزار تومان بوده است، اکنون دستدوم آن در یکی از سایتها ۷۵۰ هزار تومان قیمت خورده است یا یک مدل چراغ برقی با شکل و شمایل یکسان، اما با دو قیمت متفاوت ۴۰۰ هزار تومان و ۹۰۰ هزار تومان در این سایتها برای فروش عرضه شده است.
درخواستهای شهروندان
«دو روز است که گازمان قطع شده و مجبور به خرید بخاری برقی شده ایم، اما قیمت بخاری برقی در فروشگاههای لوازم خانگی کمتر از ۲ میلیون تومان نیست. قیمتها از دو هفته قبل یک باره سه برابر شد! چرا هیچ کس بر قیمتها نظارت نمیکند، ما باید چه کار کنیم؟»
«یک نوع بخاری برقی با مارک معروف که هفته قبل قیمتش ۸۰۰ هزار تومان بود تنها پس از گذشت یک هفته و با سردشدن هوا قیمتش به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است. این قیمت هم مربوط به نوع کارکرده و دست دوم آن در سایت دیوار است، اگر از فروشگاههای لوازم خانگی بخواهیم همان بخاری را نو بخریم قیمتش چندبرابر است! این اصلا انصاف نیست که هم زمان با این سرمای شدید، قیمت بخاری برقی این قدر زیاد شود. من با سه بچه، آن هم در حاشیه شهر چطور میتوانم برای بخاری برقی این قدر هزینه کنم؟»
بازرسی اتحادیه از فروشگاهها
وقتی این مسئله را با رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم خانگی مشهد در میان گذاشتیم، گفت: دیروز خودم شخصا به همراه مأموران اتاق اصناف و سازمان صنعت و معدن از بازار اطلس، امین، سرای بلور و میدان پنج راه بازدید کردیم و با برخی فروشندگان که گران فروشی میکردند و بازار سیاه راه انداخته بودند، به طور قانونی برخورد کردیم و همان جا برای این فروشندگان تشکیل پرونده دادیم. تخلف این فروشندگان گزارش شد و این گشت میدانی توسط همکاران ما همچنان ادامه دارد.
سیدرسول ابن الرضا درباره سایتهای اینترنتی فروش لوازم خانگی نیز گفت: متأسفانه هیچ نظارتی روی این سایتها نداریم و دراین زمینه دستمان بسته است. این انتقادی است که مدت هاست به آن دارم.
وی بیان کرد: بدون اینکه اتحادیه لوازم خانگی مشهد مطلع باشد و بتواند روی قیمت گذاری این سایتها نظارتی داشته باشد، مرتبا لوازم خانگی با قیمتهای سرسام آوری در فروشگاههای اینترنتی به فروش میرسد. درصورتی که اتحادیه باید حتما روی قیمت گذاری آنها نظارت مستقیم داشته باشد.
ابن الرضا با تأکید بر اینکه گشت میدانی مشترک این اتحادیه و اصناف ادامه دارد، بیان کرد: مردم خیالشان راحت باشد، هرجا با فروشندگان گران فروش روبه رو شویم، با آنها برخورد میکنیم، اما شهروندان باید حواسشان باشد که از هر فروشگاهی خرید میکنند و به قیمت آن شک دارند، این مسئله را طی تماس با شماره ۳۸۵۳۷۷۳۶ در میان بگذارند و از کارشناسان ما قیمت بگیرند چرا که بخاریهای برقی قیمت مصوب دارند.
وی افزود: شهروندان توجه داشته باشند که در موقع خرید حتما از فروشنده فاکتور بگیرند. با داشتن فاکتور به شکایت آنان رسیدگی و مابه التفاوت قیمت آن به خریدار عودت داده خواهد شد و شخص خاطی به تعزیرات معرفی خواهد شد.