دلار وارد کانال ۶۲ هزار تومان شد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) اختصاص بسته‌های ویژه مادران باردار به ۸۲۵ هزار خانوار خراسان رضوی افزایش ۴۸ درصدی واردات قهوه به کشور زمان برگزاری مزایده جدید شمش طلا اعلام شد+ جزئیات متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور مسیر دسترسی کشاورزان به یافته‌های علمی شرکت‌های دانش‌بنیان تسهیل می‌شود بازگشت دلار به کانال ۶۲ هزار تومان در بازار آزاد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) معاون وزیر جهاد کشاورزی: شرکت‌های دانش‌بنیان بخش کشاورزی باید به ۲۰ درصد برسد قیمت طلا و سکه در بازار امروز مشهد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) | نرخ طلا ثابت ماند نقش قانون‌گذاری و نظارت بسیار ضعیف در حوزه ایمنی و بهداشت کار آخرین وضعیت اجاره خانه در مشهد | سهم اجاره در سبد هزینه خانوار بیشتر شده است تزریق ۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی به بورس انرژی شناسه «یکتا» چیست؟ + نحوه تبدیل پروانه‌کسب کاغذی به الکترونیکی گوشت آفریقایی و تانزانیایی به ایران وارد می شود اجاره مسکن در منطقه طلاب مشهد چقدر نقدینگی لازم دارد؟ | تعدد فایل‌های کمتر از ۱۰۰ متر (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) عراق، اصلی‌ترین مقصد صادرات مرغ منجمد ایرانی ورق در بازار خودرو برگشت؛ قیمت‌ها صعودی شد | آخرین قیمت پژو، سمند، ساینا، شاهین، دنا و تارا (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) وزیر کار: مسکن، معیشت، اشتغال و دستمزد مهمترین دغدغه‌های جامعه کارگری است هفته کارگر رسید، تکلیف دستمزد کارگران مشخص نشد قیمت محصولات سایپا و ایران‌خودرو در بازار امروز | رقابت تارا و ۲۰۷ در مسیر گرانی (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) قیمت روغن مایع در بازار + جدول (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) هشدار برای خریدوفروش طلای عیارپایین و بدل‌اندازی به‌جای طلا در بستر سایت‌ها قیمت طلا، دلار و سکه در بازار امروز (پنجشنبه، ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) علت ریزش قیمت سکه چه بود؟ (۶ اردیبهشت ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

حقوق و دستمزد کارگر نباید کمتر از مصوب شورای عالی کار باشد

  • کد خبر: ۱۴۶۷۴۰
  • ۰۲ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۵
حقوق و دستمزد کارگر نباید کمتر از مصوب شورای عالی کار باشد
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی از شورای عالی کار خواست تا با نگاه واقع بینانه هزینه‌های سبد معیشت خانوار‌های کارگری را مدنظر قرار بدهند و برای یکسال اداره زندگی کارگران درباره دستمزد تصمیم بگیرند.

به گزارش شهرآرانیوز، فتح الله بیات اظهار کرد: حقوق و دستمزد کارگران بر اساس ماده ۴۱ قانون کار تعیین می‌شود و در قانون بر حداقل مزد تاکید شده است، بنابراین چنانچه در یک منطقه کارفرما می‌تواند افزایش حقوق بدهد و بیش از حداقل مزد به کارگر خود بدهد، منعی ندارد، ولی نباید کمتر از مصوب شورای عالی کار به کارگر پرداخت شود.

وی با این اعتقاد که طرفداران مزد منطقه‌ای دنبال خارج کردن مسیر حقوق و دستمزد از ریل اصلی هستند، گفت: مزد حداقلی در تمام کشور‌های جهان تعریف شده است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت. بنابر این نمی‌توانیم کمتر از حداقل‌ها را به کارگر بدهیم و بعد توقع داشته باشیم در خط تولید دلسوزی کند و نسبت به کارش تعهد و ضمانت داشته باشد. باید پرداخت حداقل حقوق رعایت شود و در بحث افزایش بیش از حداقل، موضوعات انگیزشی نظیر تقویت ایاب و ذهاب، افزایش بن خواربار یا اضافه حق جذب در پیش گرفته شود.

رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی با تاکید بر حمایت از واحد‌های تولیدی و بنگاه‌های کوچک، اظهار کرد: بسیاری از بنگاه‌های کوچک به دلیل نبود نقدینگی یا ناتوانی در تامین مواد اولیه ممکن است در پرداخت حقوق دچار مشکل باشند اینجا می‌طلبد که دولت حمایت خود را از تولیدکنندگان و واحد‌های تولیدی نشان بدهد و در بحث بیمه و مالیات، عوارض و دارایی بنگاه‌ها را کمک کند.

بیات تاکید کرد: اگر تولیدکننده و کارفرما حمایت ببیند در آن صورت تشویق می‌شود به اینکه نیروی کار بیشتری بگیرد، کارگرش را تامین کند و تولید با کیفیتی ارائه دهد نه اینکه تا بحث از تامین معیشت و تقویت دستمزد می‌شود اولین موردی که به ذهن می‌رسد کم کردن حقوق کارگران و تعدیل نیرو‌های کار باشد.

این مقام مسئول کارگری با اشاره به شریک بودن کارگران در سود تولید، اظهار کرد: وقتی حقوق تنها یک بار در شواری عالی کار افزایش می‌یابد، ولی در سال چند نوبت قیمت کالا‌های مصرفی تغییر می‌کند و کارگران در سود کارخانه و درآمد کارفرما شریک نیستند نمی‌توان انتظار داشت که انگیزه کار در خطوط تولید پیدا کنند.

وی در پایان از اعضای شورای عالی کار خواست تا در بحث تعیین دستمزد کارگران واقع بینانه هزینه‌های سبد معیشت خانوار را مدنظر قرار بدهند و برای یکسال اداره زندگی خانوار‌های کارگری تصمیم بگیرند.

منبع: ایسنا

 

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->