به گزارش شهرآرانیوز، مرحوم جعفری لنگرودی فقیه، مجتهد، فیلسوف، ادیب، شاعر و حقوقدان ایرانی و صاحب تألیفات فراوانی در حقوق و ادبیات بود و در سال ۱۳۸۵ دایرةالمعارف عمومی حقوق موسوم به الفارق را که توسط انتشارات گنج دانش منتشر شد. الفارق نخستین و بزرگترین دانشنامه حقوقی به زبان فارسی است که بر اساس مبانی استدلالی و اجتهادات عمیق حقوقی تمام مذاهب ستة باطنی، شیعه اثنیعشری، مالکی، حنفی، حنبلی و شافعی و ایضا مظهر اظهر حقوق روم، یعنی نظام حقوقی فرانسه، را در فقه المعاملات و عناوین و موضوعات مهم حقوقی مورد واکاوی و تحقیق قرار داده بود.
لنگرودی در سال ۱۳۰۲ شمسی در لنگرود متولد شد. پدرش روحانی و کاسب بود. تحصیلات مقدماتی خود را نزد پدرش فرا گرفت و پس از اتمام تحصیلات مقدماتی در لنگرود، برای ادامه تحصیل به دانشسرای رشت رفت. در حین تحصیل در دانشسرا پدر و مادرش را از دست داد. به همین دلیل تحصیل در دانشسرا را نیمهتمام گذاشت و برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه شهرهای قم، همدان، اصفهان، و مشهد رفت و از محضر محمدکاظم مهدوی دامغانی استفاده کرد و در حوزه خراسان از دست میرزا هاشم مدرس قزوینی به درجه اجتهاد نایل شد. همزمان با تحصیلات حوزوی موفق به اخذ دیپلم شد و برای ادامه تحصیلات مدرن در دانشکده حقوق دانشگاه تهران نیز ثبت نام کرد و موفق شد دکترای حقوق خود را در سال ۱۳۳۹ از این دانشگاه دریافت کند.
وی نخستین کسی بود که به اخذ درجه عالی به انضمام تقدیر هیئت رسیدگی برای رساله دکتری خود در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نایل شد. رساله مذکور در سال ۱۳۴۰ به صورت کتاب منتشر شد.
لنگرودی، مدتی به مسند قضاوت نشست. او به این نتیجه رسید که در بخش حقوقی، جای کتابهای فارسی خالی است. حاصل این نتیجهگیری دهها کتاب و مقاله بود. او تألیف دانشنامه حقوقی ۵ جلدی خود را که در سال ۱۳۳۶ آغاز کرد و در سال ۱۳۵۸ به پایان برد.