کنفدراسیون فوتبال آسیا به همه تیمهای این قاره تا یازدهم فروردین مهلت داده بود که در مسیر مرحلهبهمرحله بارگذاری مدارک برای دریافت مجوز حرفهایسازی، اسناد و مدارک مالیشان را بارگذاری کنند. در ایران، بسیاری از باشگاهها این اقدام را انجام دادند، اما عملکرد سرخابیهای پایتخت بهواسطه بازبودن پروندههای جنجالی مثل آندرهآ استراماچونی و بوژیدار رادوشوویچ زیر ذرهبین هواداران دو تیم قرار داشت که سرانجام مشخص شد مدیران باشگاه استقلال دراینزمینه ناموفق بودند. مدیران پرسپولیس، اما توانستند پرونده شکایت بوژیدار رادوشوویچ را فیصله دهند، اماحلوفصل بدهیهای مالی تنها مشکل دریافت مجوز حرفهای باشگاه پرسپولیس نیست و هنوز چالشی بهنام مالکیت مشترک وجود دارد.
مسئولان وزارت ورزشوجوانان بعد از حذف استقلال و پرسپولیس از دوره قبلی رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا وعده دادند که مشکلات در زمینه صدور مجوز حرفهای برطرف خواهد شد و تلاش آنها معطوف به رفع مهمترین چالش شد که مالکیت مشترک بود. با وجود فرصت زمانی بیش از یکسال، بیش از ۱۰ درصد سهام سرخابیها در بازار بورس عرضه نشد تا بازهم آنها همچنان تحت مالکیت دولت باشند.
سناریو پیشنهادی مسئولان عالیرتبه وزارت ورزش، در اختیار قراردادن مدیریت آنها برعهده وزارتخانههای صمت و اقتصاد بود. گفته میشود هنوز سهام ۵۱ درصدی در بازار بورس عرضه نشده است تا رسما استقلال و پرسپولیس از زیر سایه مالکیت دولت خارج شوند، اما در جلسه روز گذشته تفکیک مالکیت و واگذاری دو باشگاه به دو وزارتخانه متفاوت انجام شده است تا با این تفکیک، موضوع مالکیت مشترک حلوفصل شود.
مدیران دولتی درحالی ابتدای هفته این تصمیم را گرفتند که راه حل آنها با مفاد آییننامه دریافت مجوز حرفهایسازی در تعارض است و همین مسئله باعث شده است سرخابیها همچنان از دیدگاه کنفدراسیون فوتبال آسیا با یک مالک مشترک شناخته شوند. در آییننامه دریافت مجوز حرفهایسازی، بیان شده است که باید تغییر مالکیت تیمها دستکم سه ماه قبل از موعد پایان مهلت صدور مجوز انجام شود، اما حالا در فاصله کمی تا پایان مهلت قانونی برای ارائه مدارک مالکیتی، بهنظر میرسد این تصمیم کمکی به استقلال و پرسپولیس نمیکند.
استقلال و پرسپولیس از اسفند ۱۴۰۰ وارد بورس شدهاند و ۱۰ درصد سهامشان واگذار شده و اطلاعات مرتبط با ثبت شرکتها و موارد حقوقی مرتبط بهصورت شفاف بارگذاری شده است. بنابراین، مدارک تغییرات مالکیتی هم باید در سامانه بارگذاری میشد که نگاهی به آخرین تحولات انجامشده در شرایط بورسی سرخابیها نشان میدهد این اتفاق رخ نداده است.
فدراسیون فوتبال در دوره قبلی جریمه سنگینی از سوی کنفدراسیون فوتبال متحمل شد و حتی اختیار بررسی مدارک تیمها هم از فدراسیون گرفته شد. دلیل تصمیم AFC هم سندسازی مدیران وقت فدراسیون فوتبال بهسود سرخابیها بود و همین مسئله باعث شد خطر تعلیق و جرایم سنگینتر در صورت تکرار اقدامات گذشته، فوتبال ایران را تهدید کند.
سرخابیهای پایتخت مانند فصل گذشته همچنان تحت مالکیت مشترک هستند و بهاحتمال فراوان مسئولان ممیزی کنفدراسیون فوتبال آسیا دراینزمینه قانع نخواهند شد. بهنظر میرسد برای دومین دوره پیاپی خبری از صدور مجوز حرفهای نخواهد بود و دو تیم پرطرفدار فوتبال ایران شانس کمی برای حضور در فصل جدید لیگ قهرمانان آسیا دارند.
استقلال فصل گذشته با قهرمانی در لیگبرتر موفق به کسب سهمیه حضور در لیگ قهرمانان شد و سرخپوشان پایتخت هم امید داشتند با قهرمانی در لیگبرتر یا جامحذفی در این فصل، بتوانند سهمیه بگیرند یا در صورت ناکامی حریف سنتیشان، از سهمیه استقلال استفاده کنند و باتوجهبه حضور در کورس مدعیان و قهرمانی احتمالی سپاهان، در فصل جدید لیگ قهرمانان آسیا حضور پیدا کنند؛ اما باتوجهبه وضع پیشآمده، دو تیم در وضعیتی بحرانی بهسر میبرند و احتمالا جایی در فصل جدید رقابتهای آسیایی نخواهند داشت.