محمدجواد ابوعطا | شهرآرانیوز؛ نوزدهساله و پشتکنکوری است. او آیندهای برای خود ترسیم کرده است، اما غصهای گوشه دلش از مدتی قبل نشسته بود و میدانست هزینه بالای تهیه کتاب و شرکت در کلاسهای کنکور، خرج زیادی روی دست خانوادهاش گذاشته است، موضوعی که تمرکزش را بههمریخته بود و تمرکزی روی درسهایش هم نداشت.
او میخواست قدمی در این زمینه بردارد، تا اینکه کاری پارهوقت در فضای مجازی پیدا کرد و به مدت یکماه، تمام همّوغمش را پای اینکار گذاشت، حتی از درسخواندن هم افتاد. درست زمانی که باید حاصل دسترنجش را میچشید و با سرافرازی موضوع کار جدیدش را به اطلاع خانواده میرساند، با مسدودی حساب و یک پرونده قضایی روبهرو شد و کاخ رؤیاهایش فروریخت.
دختر جوان بهتنهایی برای رسیدگی به پروندهاش به پلیس فتا مراجعه کرده بود. او از فردی ناشناس شکایت داشت که بهنوعی سرش کلاه گذاشته بود و پس از یک ماه کار، برایش دردسرهای قانونی ایجاد کرده بود.
کارشناسان با دستور سرهنگ علیاکبر قرائیپور، رئیس پلیس فتا خراسانرضوی، تحقیقات جامعی را روی این پرونده آغاز کردند. شاکی ضمن توضیح آنچه بر او گذشته بود، هدفش را درآمدزایی و صرفا کمک به خانوادهاش بیان کرد.
او درباره آشناییاش با فرد کلاهبردار بیان کرد: این فرد را اصلا ندیده و نمیشناسم. همان روزهایی که به فکر یافتن کار پارهوقت بودم در تلگرام به گروهی برخوردم که گردانندگان آن مدعی شده بودند در صورت اضافهکردن نفرات به این گروه که مختص مباحث مالی بود، بهازای هر عضوی که بماند و از گروه نرود، وجوهی پرداخت خواهند کرد. با مدیرگروه ارتباط گرفتم و موضوع را پرسیدم و او اطمینان داد که سر یکماه مبلغ خوبی میتوانم دربیاورم. از همان لحظه شروع به کار کردم و هر روز با خودم حساب میکردم که چه مقدار پول دستم را خواهد گرفت.
با رسیدن به پایان اولین ماه کاریام، حساب و کتابم نشان داد که باید ۶ میلیون تومان برایم واریز شود. با گرداننده کانال ارتباط گرفتم و موضوع را گفتم. او از من خواست تا حساب جدیدی باز کنم و مبلغ ۸۰ هزار تومان برای ثبتنام به حسابی که اعلام میکند، واریز کنم. من هم همین کارها را کردم. بعد از آن مبلغ ۲ میلیون تومان به حسابم واریز شد، هر چند از مبلغی که محاسبه کرده بودم کمتر بود، اما به همان هم راضی بودم. هنوز فرصت نکرده بودم این پول را بردارم یا انتقال بدهم که متوجه شدم حسابم مسدود شده و شکایتی علیه من تنظیم شده است.
کارشناسان پس از تأییدشدن اظهارات دختر جوان متوجه شدند که او قربانی شیادان فضای مجازی شده است. افرادی با شگرد «عضوگیری کن، پول بگیر»، کاربران را وادار به عضوکردن سایر کاربران در کانالها و گروههایشان میکنند. بعد از آن هم مبالغی بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان از همانهایی که دیگران را عضو کردهاند، گرفته و درنهایت گروه و کانالها را نیز با عضو زیاد به قیمتهای نجومی میفروشند. در ادامه نیز از شمارهحسابهایی که افراد برایشان فرستادهاند بهعنوان حساب واسط استفاده کرده و پولهای سرقتی با شگردهای دیگر را به این حسابها منتقل میکنند.
کارشناسان در بررسیهایشان در شبکههای اجتماعی غیرمجاز نظیر تلگرام، واتساپ و... در حالی گردانندگان اینگونه گروهها و کانالها را تحت نظارت قرار دادند که متوجه شدند باتوجهبه اقبال شهروندان به استفاده از شبکههای بومی و مجاز، کلاهبرداران نیز بهنوعی با کوچ به این شبکهها، اقدامات خود را در شبکههای اجتماعی داخلی پیگیری میکنند. تعدادی از شهروندان نیز با تصور اینکه امکان کلاهبرداری در شبکههای داخلی وجود ندارد، به هر خواسته مالی در این فضا تن میدهند.
به گفته رئیس پلیس فتا خراسانرضوی، یکی از مشکلاتی که در زمینه رسیدگی به این پروندهها وجود دارد، شکایتنکردن افرادی است که مبالغ کمی را ازدستدادهاند و با این استدلال که مبالغ کم ارزش شکایت ندارد، امکان جولان این شیادان در فضای مجازی را مهیا میکنند.