چه تفریحاتی در هتل پرسپولیس شیراز منتظر شماست؟ تعداد موزه‌های کشور به ۱۰۰۰ مورد افزایش می‌یابد؟ مسیرهای دسترسی به هتل زندیه شیراز چه بخوریم تا کم‌حافظه نشویم؟ معرفی تصفیه آسا، نمایندگی دستگاه تصفیه آب در اصفهان درباره خطرات استفاده از تلفن همراه برای زنگ بیدارباش جریمه ایجاد آلودگی صوتی چقدر است؟ هشدار سازمان غذا و دارو در خصوص واکسن Prevenar ۲۰ | این واکسن در ایران قاچاق است کادر درمان در آستانه فرسودگی | سلامت مردم در خطر است بلیت پرواز عتبات عالیات گران نشد| نرخ بلیت رفت و برگشت به نجف ۱۴ میلیون تومان دریافت تأییدیه سلامت روان شرط صدور پروانه اشتغال روان‌شناسان است پیش بینی هواشناسی بندرعباس امروز (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) | تداوم ناپایداری‌های جوی و دریایی تا اواسط هفته دانشگاهیان فردا (۱۵ بهمن ۱۴۰۳) با آرمان‌های بنیان‌گذار انقلاب اسلامی تجدید میثاق می‌کنند حس امنیت در کودکان چگونه آسیب می‌بیند؟ | لحظه‌های امن دنیای کودکانه آیا کودکان هم دچار پوکی استخوان می‌شوند؟ اعضای جوان سبزواری ۷ زندگی را نجات داد (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) دختر نوجوان مرگ مغزی در مشهد به ۶ بیمار زندگی دوباره بخشید (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) ایران موفق به تولید دارو‌های سل‌تراپی و ژن‌درمانی شد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۱۴ بهمن ۱۴۰۳) | افزایش آلاینده‌ها در شهر‌های بزرگ و صنعتی قاچاقچی مواد مخدر در دامداری به دام افتاد متناسب‌سازی حقوق هیچ‌کدام از سه گروه بازنشستگان کشوری، لشکری و تأمین‌اجتماعی کامل انجام نشده است (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) صدور بیش از ۳۳ هزار اخطاریه سدمعبر برای اصناف در مشهد طی ۱۰ماهه نخست ۱۴۰۳ | شهرداری مکلف به رفع سدمعبر است دادخواهی ۴۰۲ شهروند ایرانی از ۲ حادثه تروریستی در حرم شاهچراغ (ع) وزیر آموزش و پرورش: نظر آموزش و پرورش درباره تأثیر معدل در کنکور نادیده گرفته شد بخشنامه جدید تأمین اجتماعی درباره بازرسی از کارگاه‌ها منتشر شد (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) رجزخوانی در فضای مجازی، انگیزه جنایت هولناک در مشهد شد کمک طرح فراموش‌شده داوینچی به کشف تونل‌های زیرزمینی ایتالیا پرداخت معوقات حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی معطل پول! علت طعم فلز در دهان چیست؟ کدام استان‌های کشور امروز بارانی است؟ (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) تسکین دردهای مزمن مفصلی با مکمل طبیعی ایرانی برای اولین بار در کشور
سرخط خبرها

عمری در مسیر جمعیت شناسی | یادی از دکتر حبیب ا... زنجانی

  • کد خبر: ۱۶۴۸۹۶
  • ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۸:۲۸
عمری در مسیر جمعیت شناسی | یادی از  دکتر حبیب ا... زنجانی
در روز ملی جمعیت، مروری داریم بر زندگی دکتر حبیب ا... زنجانی که به پدر علم جمعیت شناسی ایران شهرت داشت

نخستین کسی که برای اولین بار از واژه دموگرافی یا جمعیت شناسی استفاده کرد، «آشیل گیارد» نویسنده فرانسوی بود که اعتقاد داشت: «تاریخ اجتماعی نوع بشر با شناسایی ریاضی درباره جمعیت و وضع جسمانی و اخلاقی آن، باید در دموگرافی مورد بررسی قرار بگیرد.»

در ایران نیز، از جمله برجسته‌ترین چهره‌ها که عمر خود را با تکیه بر تجربه‌های جهانی برای اعتلای دانش جمعیت شناسی و توسعه علوم اجتماعی وقف کرد، دکتر حبیب ا... زنجانی بود که تحصیلات خود در مقطع دکتری را در کشور آشیل گیارد به پایان رساند و سال ۱۳۵۲ در حالی به وطن بازگشت که دانش آموخته دانشگاه سوربن بود و با سمت استادیار، دانسته‌های خود را در اختیار دانشجویان علوم اجتماعی دانشگاه تهران قرار می‌داد.

هنگامی که دکتر زنجانی برای نخستین بار در مقطع کارشناسی به دانشکده ادبیات تبریز وارد شد، هنوز رشته‌ای تحت عنوان علوم اجتماعی در این دانشگاه وجود نداشت. او که یک سال پیش از ورود به دانشگاه در رشته حقوق دانشگاه تهران قبول شده بود، بعد مسافت و دوری از خانواده را مانعی برای کوچ به پایتخت می‌دانست و یک سال بعد با قبولی در رشته ادبیات وارد دانشگاه تبریز شد، اما در سال ۱۳۴۷ که رشته علوم اجتماعی به این دانشگاه اضافه شد، با شرکت در آزمون ورودی و کسب رتبه ممتاز، به علوم اجتماعی تغییر رشته داد و هنگامی که برای آزمون کارشناسی ارشد آماده می‌شد، او را با عنوان شاگرد اول دانشکده می‌شناختند.

تحصیـــلات او در مقطع ارشد، با اشتغال در مؤسسه مطالعاتی و تحقیقات اجتماعی همراه شد. سفر به پاریس و تحصیل در مقطع دکتری او را چندسالی از وطن دور کرد، اما با رجعت به کشور، علاوه بر عضویت در هیئت علمی دانشگاه تهران و فعالیت در مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران، با وزارت مسکن همکاری کرد و از سال ۵۲ تا ۶۴ در زمره محققان نمونه این وزارت خانه قرار گرفت.

سال ۱۳۶۷ بود که دکتر زنجانی در معیت وزیر مسکن وقت، با شرکت در جلسات هیئت دولت برای نخستین بار بیان کرد: «اگر کنترل موالید در ایران به اجرا در نیاید، جمعیت کشور در سال ۱۴۰۰ به ۱۳۰ میلیون نفر خواهد رسید و در آن حالت کیفیت و سطح زندگی افراد کاهش خواهد داشت، اما اگر کنترل موالیدی پویا صورت بگیرد، جمعیت کشور در حد ۱۰۰ میلیون یا کمتر خواهد شد.»

او که از بنیان گذاران انجمن توسعه روستایی ایران بود، ریاست انجمن جمعیت شناسی ایران، عضویت در انجمن بین المللی مطالعات علمی جمعیت، عضویت در انجمن بین المللی جمعیت شناسان فرانسوی زبان را نیز در کارنامه درخشان خود به همراه داشت. دکتر زنجانی علاوه بر مشارکت در تدوین «لغت نامه جمعیت شناسی»، به تألیف کتاب هایی، چون «مهاجرت»، «تحلیل جمعیت شناختی» و «تقویم تاریخی دموگرافیک ایران» همت گمارد و سرانجام پس از عمری تألیف، پژوهش و تربیت دانشجویان پرشمار، در ۲۴ آذر سال ۱۳۹۸ در سن هشتادسالگی دار فانی را وداع گفت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->