به گزارش شهرآرانیوز، همه از عالیترین مقام آموزش وپرورش تا مسئولان استانی از نبایدی میگویند که فقط زبانی است؛ «نباید پولی به جز پول کتاب و بیمه در زمان ثبت نام مدارس گرفته شود.» همین چند روز قبل بود که رضا مرادصحرایی، وزیر آموزش وپرورش، در حاشیه جلسه هیئت دولت به سؤال تکراری خبرنگاران مبنی بر اینکه چرا هنگام ثبت نام وجه نقد گرفته میشود، پاسخی تکراری داده بود: «به جز بیمه و پول کتاب نباید پولی گرفته شود.»
وقتی این سؤال با همان شرایط در استان و شهر مشهد در برهههای زمانی مختلف از مسئولان آموزش وپرورش پرسیده میشود، دوباره همان جواب تکراری با همان ادبیات تکرار میشود؛ مدارس دولتی به جز پول کتاب و بیمه نباید وجه نقدی دریافت کنند.
در یک قانون نانوشته و هم زمان با شروع ثبت نام مدارس، تعداد پیامهای مردمی برای کم وکیف ثبت نام و نیز مشکلات و چالشهای پولی و ریالی اولیا با مدیران مدرسه روند صعودی به خود میگیرد. دراین راستا، در بازدید سرزده امروز روایتگر شرایط ثبت نام مدارس دولتی در شهر هستیم.
گرمای خردادماه همه مراجعه کنندگان را از داخل محوطه به داخل دبستان مدرسه ابتدایی در محدوده مطهری کشانده است. حدود ده دوازده نفر از والدین داخل سالن ورودی مدرسه هستند. از یکی از والدین نشانی دفتر را میپرسیم و از شنیدن دخترانه یا پسرانه تعجب میکنیم.
جواب میدهد: حتما تازه به این محل آمده اید و نمیدانید که این مدرسه یک شیفت دخترانه و یک شیفت پسرانه است. با یک سؤال دیگر جوابش را تمام میکند: فرم سنجش گرفته اید یا نه؟ بچه من دختر است، اما هنوز فرم سنجش نگرفته ایم. به من میگویند بدون فرم سنجش ثبت نام نمیکنند. اگر نگرفته ای، برگرد.
با آدرسی که میدهد، اول دفتر سمت راست میرویم. یک آقا و خانم برای ثبت نام مراجعه کرده اند و پوشههایی در دست دارند.
خانمی با مراجعه کنندهها درحال گفت وگوست: برادر من، قانون قانون است! آدرس خانه شما در محدوده ما نیست. اگر در محدوده بودید، ثبت نام میکردم. بهتر است بروید مدرسهای که در محدوده شماست.
از یکی از خانمهای حاضر در محدوده دفتر، نحوه و مدارک ثبت نام را میپرسم. سؤالم را با سؤال جواب میدهد. سؤال اولش محدوده مسکونی است. با مثبت بودن این سؤال سراغ فرم سنجش و فرم واکسیناسیون را میگیرد. پاسخ به همه این سؤالات مثبت است.
با مثبت بودن این سؤالات این طور ادامه میدهد: هزینه ثبت نام کلاس اولیها ۷۰۰ هزار تومان است. این ۷۰۰ هزار تومان بابت کتاب و بیمه و سایر موارد است.
به رایگان بودن مدارس اشاره میکنیم و او این طور جواب میدهد: به شما گفتم که این پول هزینه کتاب و بیمه و هزینههایی است که در طول سال تحصیلی بچهها نیاز دارند.
نیازمند، مادر دانش آموز پایه چهارم در یکی از دبستانهای دولتی بولوار تلاش است. میگوید گرفتن پول فقط برای ثبت نامهای جدید نیست. مدارس برای تحویل کارنامه دانش آموزان نیز پول میگیرند. این درحالی است که مسئولان میگویند برای کارنامه نباید پول گرفته شود. او بیان میکند: مدرسه برای آب و برق و گاز ۵۰۰ هزار تومان گرفته است. او میافزاید: وقتی رفتم کارنامه دخترم را بگیرم، گفتند از ۵۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان کارت بکشید. گفتم این پول برای چیست؟ گفتند برای کمک به مدرسه در هزینههای آب و برق و گاز است. کارنامه بچهها را گروکشی کرده بودند تا والدین به اجبار پول بدهند.
سردر دبستان پسرانهای محدوده خیابان کاشانی، بر تابلو مدرسه عنوان «غیردولتی» درج شده است. یکی از والدین با پروندهای که دستش دارد، درحال خارج شدن از مدرسه است. از او درباره شرایط ثبت نام میپرسیم. میگوید: هزینه هایشان تقریبا مشابه غیرانتفاعی است. من که فعلا دست نگه داشته ام تا چند مدرسه دیگر بروم ببینم آنها به چه صورت است.
یکی از متولیان مدرسه میگوید: مدرسه ما غیردولتی است. تعداد دانش آموزان نصف دانش آموزان مدارس دولتی است. برای هر دانش آموز از نظر فضای کلاسی حدود ۲ متر فضا وجود دارد. معلمها نیز مجرب هستند. هرکدام دست کم پانزده سال سابقه تحصیل در همان پایه خودشان را دارند. مدرسه ما مدرن و سنتی است؛ یعنی هم از تخته وایت برد و هم تخته سیاه برای آموزش بچهها استفاده میکنیم. یک جورهایی میتوان گفت که تئوری و عملی در کنار هم است.
از هزینههای ثبت نام میپرسیم و او این طور جواب میدهد: هنوز فهرست شهریه از طرف آموزش وپرورش اعلام نشده است، اما معمولا حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد هر سال افزایش دارد. هنوز قیمت نهایی شهریه اعلام نشده است، اما احتمال دارد حدود ۱۵ میلیون تومان شود. ۶ میلیون را همان زمان ثبت نام باید پرداخت کنید.
محمد شم آبادی دبیر ستاد ثبت نام آموزش وپرورش خراسان رضوی است. میگوید: ثبت نامها از ۹ اردیبهشت و با ثبت نام پایه اول شروع شده است و تا ۱۵ مرداد (برای مقطع دبیرستان) ادامه دارد.
او در پاسخ به گلایه پرتکرار مردم برای گرفتن هزینه کمک به مدرسه میگوید: هرکدام از والدین گزارشی مبنی بر دریافت وجه دارد، میتواند به حوزه ارزیابی عملکرد مدیران آموزش وپرورش اعلام کند تا بررسی و برخورد لازم صورت بگیرد. اگر مردم گزارش کنند، قطعا برخورد خواهیم کرد. بنابراین، گرفتن هرگونه وجه با عناوین متعدد مانند کمک به مدرسه و... تخلف است.
شم آبادی درباره تعداد تخلفات مدیران مدارس میگوید: هنوز فصل ثبت نامها تمام نشده است، بنابراین آمار جامع و کاملی موجود نیست که اعلام شود.
او درباره همان موارد تخلف مدارس و نحوه برخورد میگوید: هر نوع گزارشی که برسد و تخلف آن گزارش برایمان محرز شود، با آن تخلف برخورد میشود. در برخی موارد در گذشته به مدیران تذکر داده شد. برخی مدیران توبیخ شدند و دراین میان تعدادی تعهد دادند. در مواردی نیز موضوع عزل مدیر متخلف در کمیته مربوط درحال بررسی است. پرونده تعدادی نیز در مسیر ارسال به هیئت تخلفات است.
دبیر ستاد ثبت نام آموزش وپرورش خراسان رضوی از ارائه آمار امتناع کرده و تأکید میکند که این گزارشها از سوی کمیتههای ارزیابی درحال بررسی است. او تأکید میکند که ارزیابی و جمع بندی نهایی از عملکرد مدارس درباره ثبت نامها منوط به پایان فصل ثبت نام هاست. اظهارات مسئولان آموزش وپرورش استان همان اظهارات و ادبیات مدیران وزارتخانه است؛ «گرفتن وجه از اولیا تخلف است.» با وجود اعلام تخلف، اما این تخلف همچنان در ثبت نامهای مدارس رایج است.
مسئولان آموزش وپرورش استان امسال قول دادند که در پایان فصل ثبت نام گزارشی جامع از تخلفات مدارس و برخوردهای صورت گرفته را به صفحه صدای مردم ارائه بدهند. نظر به رسالت مردمی، دوباره برای انتشار این گزارش در پایان فصل ثبت نامها پیگیری خواهیم کرد.