به گزارش شهرآرانیوز، طی بهار سال گذشته مشهد ١۴روز پاک، ۶١ روز قابل قبول، ١٣ روز ناسالم برای گروههای حساس و پنج روز ناسالم برای همه افراد داشته است.
آلودگی هوا زمانی اتفاق میافتد که حجم زیادی از ذرات یا مواد مضر از قبیل گازها، ذرات و زیستمولکولها وارد اتمسفر کره زمین شود. آلودگی هوا مخلوطی از ذرات معلق و گازهایی است که غلظت آن به محدوده مضر برای انسان رسیده است.
در جهان سالانه هفت میلیون نفر در اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند که ۹۰ درصد آنها در کشورهای درحال توسعه هستند. در برخی کشورها تعداد کسانی که بر اثر همین عامل جان خود را از دست میدهند، بیشتر از قربانیان سوانح رانندگی است. این مرگ و میر به طور خاص مربوط به آسم، برونشیت، تنگی نفس، سکته قلبی و آلرژیهای مختلف تنفسی است.
قرار گرفتن در معرض ذرات معلق زیر ۲٫۵ میکرون بدون هیچگونه محافظی، میتواند مساوی با کشیدن چندین سیگار در روز باشد و میتواند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
تأثیر آلودگی هوا بر افراد مختلف متفاوت است. آسیبپذیری برخی افراد در برابر آلودگی هوا بسیار بیشتر از دیگران است؛ مانند کودکان کمسن و سال و سالمندان بیشتر از دیگران از آلودگی هوا آسیب میبینند.
معمولا میزان آسیب بستگی به میزان قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی زیانبار مانند تماس با آلایندهها و غلظت مواد شیمیایی دارد. صدمات ریوی ناشی از هوای آلوده به اوزون، خطری است که هر سه نفر از پنج نفر با آن روبهرو هستند. متخصصان معتقدند که موادی که از طریق هوای آلوده وارد محیط میشوند، دارای ترکیباتی هستند که باعث نابودی بافتهای مختلف بدن خواهد شد. این مواد از طریق ریه، پوست، مخاط بدن، مخاط چشم، گوش، بینی و دستگاه گوارش، وارد بدن شده و باعث تخریب سلولهای بدن میشود.
استراتژیها و تکنولوژیهای مختلفی برای کاهش آلودگی هوا وجود دارد. ابتداییترین مرحله، استفاده صحیح از زمین و برنامهریزی کاربری آن و تعیین و طراحی زیرساختهای حمل و نقل است.
از آنجا که بخش زیادی از آلودگی هوا در اثر احتراق سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ و نفت ایجاد میشود، کاهش استفاده از این سوختها میتواند باعث کاهش شدید آلودگی هوا شود. مؤثرترین این روشها استفاده از منابع انرژی تمیز مانند نیروگاههای بادی، انرژی خورشیدی و نیروگاه آبی است که باعث آلودگی هوا نمیشوند. جایگزینی خودروهای بنزینی با خودروهایی با سوختهای با آلایندگی کمتر مانند خودروهای گازسوزیا استفاده از خودروهای تمامبرقی میتواند به کاهش آلودگی هوا کمک کند.
برای مقابله با آلودگی هوا، همکاری یکپارچه بین دستگاههای مختلف دولتی و خصوصی در سطوح مختلف منطقهای، شهری و کشوری الزامی است. سیاست و سرمایهگذاری در زمینههای مختلفی از قبیل سیستمهای حمل و نقل و نیروگاههای تمیز، خانههای با مصرف انرژی بهینه و مدیریت پسماند شهری از اصلیترین عوامل کاهش آلودگی خارج از خانه هستند.
براساس گزارشها طی بهار امسال هوای مشهد پنج روز پاک، ۶٧ روز قابل قبول و ٢١ روز ناسالم برای گروههای حساس داشته است.