سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: امسال ۸۲ هزار نفر در آموزش‌و‌پرورش استخدام می‌شوند خدمات اورژانس اجتماعی به صورت رایگان ارائه می‌شود آیا مراجعان به روانپزشک، «بیمار روانی» و «دیوانه» هستند؟ انجام سالانه ۵۰۰ هزار سقط جنین در کشور آمار معلمان زندانی به دلیل بدهی مالی | کدام استان‌ها بیشترین زندانی دبیر را دارند؟ تأکید سرکنسول جمهوری ترکیه بر افزایش تعداد پرواز‌ها بین مشهد و این کشور حمایت آموزش و پرورش از دانش‌آموزان حادثه دیده بندرعباس مهلت دریافت کارت ورود به جلسه کنکور امشب به پایان می‌رسد (۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (سه‌شنبه، ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) | تداوم روند کاهش دما تا روز‌های پایانی هفته جاری جزئیات سهمیه کنکور ۱۴۰۴ اعلام شد مسئله مهم بغل‌کردن تا صدسالگی آخرین مهلت اعلام وضعیت خوابگاه‌های دانشجویی تعیین شد معضل کمبود روانشناس در شهرستان‌ها جدی است زائران حج ۵۰۰ یورو ارز زائری دریافت می‌کنند | زائران زمینی عتبات هم به زودی ارز زیارتی دریافت می‌کنند استاندارد مهدکودک‌ها، یک مربی به‌ازای هر کودک است پلمب یک داروخانه در مشهد (۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) آمار تعداد داوطلبان رشته‌های آزمایشی اعلام شد | حضور پررنگ زنان در صف کنکور پزشکی دخترت را در آغوش بگیر | درباره رابطه مطلوب والدین با دختران نوجوان مهلت دریافت کارت کنکور فردا (چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) پایان می‌یابد هشدار: عفونت گوش میانی کودکان را جدی بگیرید بلیت پرواز تهران-مشهد ۹.۴میلیون تومان شد (۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) حق بیمه باید برای همه کارگران و بر اساس مزد و مزایای آنان پرداخت شود اهدای عضو بیمار مرگ مغزی در مشهد به ۴ بیمار زندگی دوباره بخشید (۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) دستگیری سارقانی که خانه مال‌باختگان را جارو می‌زدند! شناسایی ۱۶ مورد ابتلا به تب دنگی در سال ۱۴۰۴ فاکتور و تسویه شیرخشک باید جدا از دارو باشد نوار شمالی کشور خنک می‌شود (۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) اهمیت نقش «آموزش» در مدیریت بیماری دیابت چه افرادی بیش از دیگران در خطر سکته مغزی هستند؟
سرخط خبرها

باسرعت به‌سوی رشد صفر جمعیت می‌رویم

  • کد خبر: ۱۷۷۰۹
  • ۲۶ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۶
باسرعت به‌سوی رشد صفر جمعیت می‌رویم
عباس عبدی رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران
یکی از مسائل مهم اجتماعی ایران موضوع فرزندآوری و رشد جمعیت است. به‌تازگی یکی از رسانه‌های اصول‌گرا که حساسیت بیشتری به این موضوع نشان می‌دهد، گفت‌وگویی را منتشر کرده که کارشناس مربوط در این‌باره گفته است که «سرعت کاهش جمعیت در ایران و افزایش جمعیت سالمند از مهم‌ترین چالش‌های حال حاضر کشور است. اگر روند کاهش جمعیت ادامه یابد، در ۳۰ سال آینده ایران جزو ۵ کشور سالمند جهان خواهد شد. در ۳ دهه آینده ۳۰ میلیون نفر از جمعیت کشور بالای ۶۰ سال سن خواهند داشت و به‌عبارتی میزان نرخ رشد جمعیت بالای ۶۰ سال ۱۶ برابر می‌شود و کشور را با چالشی جدی مواجه خواهد کرد. اگر کاهش جمعیت به همین شکل ادامه یابد، در سال ۱۴۲۵ نرخ رشد جمعیت در ایران صفر می‌شود.»
در مقام یک رسانه‌نگارو ناظر اجتماعی باید گفت که گوینده دغدغه درستی را مطرح کرده است، ولی در مقام راه‌حل و نقد رفتار حکومت، واجد هیچ نکته جدیدی نیست. به‌طور کلی باید گفت که حتی مسئله را نیز درست طرح نکرده‌اند. این کارشناس باوجود ابراز حساسیت فراوان به موضوع تا حدی خوش‌بینانه نظر داده است. زیرا با روند کنونی کاهش زاد و ولد به احتمال فراوان بسیار زودتر از آنچه که او گمان می‌کند رشد جمعیت ایران صفر خواهد شد. رشد صفر یعنی تعداد مرگ و میر با زاد و ولد مساوی شود. اکنون حدود ۴۰۰هزار نفر مرگ و میر سالانه داریم، ولی زاد و ولد در سال۱۳۹۵، حدود ۱.۵۳میلیون نفر بوده است، درحالی‌که این رقم در ۲ سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ به ۱.۳۷میلیون رسید و امسال نیز به حدود ۱.۲میلیون نفر خواهد رسید و اگر با همین سرعت پیش برود، کمتر از ۱۰ سال دیگر و در نهایت ۱۵سال آینده زاد و ولد با مرگ و میر برابر می‌شود و رشد جمعیت به صفر خواهد رسید.
خب! پرسش این است که برای حل این مسئله چه باید کرد؟ یک راه‌حل را رئیس بهزیستی کشور اعلام کرد که «در راستای سیاست‌های ابلاغی جمعیتی مقام معظم رهبری و با حمایت‌های دولت محترم همه خانواده‌هایی که فرزندان سه‌قلو به بالا دارند، از بهمن‌ماه به‌صورت ماهانه مستمری دریافت می‌کنند و به‌طور مستمر از کمک‌هزینه معیشتی بهره‌مند خواهند شد. مبلغ واریزی برای خانوار‌های دارای فرزندان سه‌قلو و بیشتر بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان است و در ماه‌های آینده هم تا پانزدهم هرماه واریز می‌شود.»
کل زایمان‌های سه‌قلو و بیشتر در طول هر سال شاید حدود ۲۰۰ مورد بیشتر نباشد و اصولا رقم ۴۰۰هزار تومان هیچ تأثیری در نگهداری این تعداد کودک ندارد، در عین حال که مسئله اصلی در کم‌رنگ شدن گرایش به فرزندآوری هزینه‌های اقتصادی آن است. تا هنگامی که بهبود شرایط اقتصادی را شاهد نباشیم و حمایت‌های جدی بهداشتی و درمانی و آموزشی برای کودکان فراهم نکنیم و چراغ امید به آینده را در خانواده‌ها روشن نکنیم، ممکن نیست که گرایش مردم به فرزندآوری را بتوانیم تقویت کنیم؛ بنابراین ساختار و نظام سیاست‌گذاری در ایران باید خود را برای رسیدن به رشد جمعیتی صفر آماده کند، مگر آنکه برای بهبود وضعیت اقتصادی، اشتغال، تضمین‌های درمانی و آموزشی برای کودکان اقدامی عاجل انجام دهد. هنگامی که سالانه بیش از ۱۰۰ هزار نفر از متولدان کم می‌شود، ارائه برنامه برای حدود ۲۰۰زایمان سه‌قلو که حداکثر می‌شود ۶۰۰ نوزاد، آن هم در حد پرداخت ۴۰۰هزار تومان ماهانه، فقط یک سرگرمی بی‌اثر است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->