امیررضا وثوقی - «بعضی فروشگاهها با حذف مارک ایرانی و نصب مارکهای خارجی بر روی پوشاک، آنها را گرانتر به مشتریان میفروشند. تعزیرات حکومتی در بازرسیهای آستانه عید نوروز درباره این موارد بیش از پیش واکنش نشان خواهد داد.» این سخنان بخشی از صحبتهای امید جلیلی، رئیس شعبه سیار اداره کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی، در بازرسی از فروشگاههای بزرگ بولوار امام رضای شهرستان طرقبه بود.
با شروع خریدهای نوروزی شهروندان و رونق بازار پوشاک بازرسی از مجتمعهای تجاری که به صورت مرسوم در این ایام رونق بیشتری میگیرند، بیش از گذشته احساس میشود. به همین دلیل همراه جلیلی، قاضی شعبه سیار تعزیرات حکومتی، حسن شیرافکن، معاون فرماندار طرقبه و شاندیز، و همچنین بازرسان اصناف سری زدیم به مجتمعهای تجاری طرقبه که این ایام شلوغتر هستند، تا با بررسی اجناس این فروشگاهها و تذکر درباره گرانفروشی در آنها سبب پیشگیری از هرگونه تخلف شویم.
بازرسان از اولین فروشگاه، اجناسی با برچسبهای چینی کشف کردند و قاضی جلیلی از مدیر فروشگاه در این خصوص توضیح خواست. او در جواب گفت: این اجناس ایرانی هستند، ولی برچسب خارجی دارند.
این جمله با واکنش قاضی جلیلی همراه بود و گفت: اگر جنسی ایرانی باشد و به اسم خارجی فروخته شود، نوعی تقلب محسوب میشود. در مقابل اگر جنسی خارجی در این فروشگاه به فروش برسد، از آنجا که براساس قانون، واردات لباس خارجی ممنوع است، باید فاکتور خرید برای فروش این اجناس ارائه شود تا مشخص شود واردات آنها در زمان مجاز صورت گرفته است. بعد از اینکه فروشنده نبود فاکتورهای خرید در فروشگاه را بهانهای برای ارائه ندادن آنها کرد، قاضی جلیلی خطاب به او گفت: به همه فروشگاههای این منطقه هشدار دادیم تا در بازرسیهای اسفندماه فاکتورهای خرید تمام اجناس را آماده کنند تا بازرسان بتوانند بر خرید و فروش کالا نظارت داشته باشند. در غیر این صورت فروشگاه پلمب میشود.
بازرسی از عرضه لوازم آرایشی و بهداشتی
با توجه به وجود غرفه مخصوص فروش لوازم آرایشی و بهداشتی در تمام فروشگاههای بزرگ این منطقه و تجربه بازرسان در کشف کالاهای تقلبی و غیراستاندارد از این واحدها، بازرسان بیشترین زمان را برای بررسی کالاهای این غرفهها صرف کردند که باید گفت تیرشان درست به هدف خورد. در بازرسیهای به عملآمده، در همه غرفههای لوازم آرایشی و بهداشتی تعداد شایان توجهی اجناس تقلبی و قاچاق وجود داشت. یکی از فروشندهها در مقابل تذکر جدی بازرسان گفت: ما این اجناس را از مصلی خریداری کردیم و نمیدانستیم که باید نماد سیب سلامت و برگه اصالت کالا داشته باشند. بازرسان این توجیهات را بیاساس دانستند و دستور جمعآوری کالاهای تقلبی را صادر کردند. قاضی جلیلی نیز خطاب به فروشندهها گفت: مسئولیت فروش این اجناس با شماست. پس باید در فروش اجناس دقت داشته باشید.
مردم گران فروشی را دوست دارند
در ادامه به فروشگاهی رفتیم که تابلو ۴۰ درصد تخفیف بر سردر ورودی آن به چشم میخورد و این مسئله حساسیت بازرسان را بیشتر میکرد. در یک گشت سطحی به کالاهایی برخوردیم که تخفیفهای ۵۰ درصدی داشتند. با توجه به اینکه حداکثر تخفیف مجاز این فروشگاه ۴۰ درصد بود، بررسی فاکتورهای خرید در دستور کار قرار گرفت. با بررسی فاکتورها مشخص شد اجناسی که با عنوان تخفیف ۵۰ درصدی در حال عرضه هستند، در عمل بیش از ۴ برابر قیمت فروخته میشوند. همین مسئله سبب واکنش معاون فرماندار این شهرستان شد. شیرافکن با لحنی که دیگر مانند گذشته آرام نبود گفت: این گرانفروشی چه معنایی میدهد. گمان کنید اعضای خانواده خودتان به اینجا مراجعه میکنند. باز هم حاضرید چنین کالاهایی را به آنها بفروشید. مدیر فروشگاه در توجیه این رفتار خود گفت: در گذشته اجناس فروشگاه خود را به پایینترین میزان سود مجاز عرضه میکردیم و برای هیچ یک از اجناسمان تخفیف اعمال نکردیم. در نتیجه فروشگاه در حال ورشکستگی بود، اما از زمانی که تخفیف بر روی اجناسمان اعمال کردیم شلوغ شده و فروش ما چندین برابر افزایش یافته است. وی بیان کرد: پس مردم دوست دارند ما قیمت را کمی بالاتر ببریم، اما تخفیف بر روی کالاهایمان قرار دهیم. این صحبتها برای قاضی جلیلی پذیرفتنی نبود. او در جواب اینفروشنده گفت: شما ۴ مرتبه مجاز به دادن تخفیف ۴۰ درصدی هستید و نباید با بهانههای متعدد از جمله فروش کالا یا تغییر فصل تخفیفات خلاف واقع بر اجناس خود اعمال کنید. در نهایت این فروشگاه تذکر کتبی دریافت کرد و مقرر شد در صورت تکرار مجدد پلمب شود. رئیس شعبه سیار تعزیرات حکومتی خراسان رضوی در پایان گفت: طرح بازرسی از مجتمعهای تجاری در طرقبه آغاز شده است. این طرح با هدف جلوگیری از تخلف و گرانفروشی در واحدهای عرضه پوشاک بهویژه واحدهای واقع در حاشیه جاده طرقبه اجرا میشود.