برادران سهیلی با دو فیلم در هجدهمین جشنواره سینماحقیقت بازی «جان کراسینسکی» در درام دلهره‌آور «رود خاموش» مردی که به عشق اولش، کتاب، بازگشت | درگذشت «داریوش دانشور»، صاحب کتاب‌فروشی پرخاطره «دانشور» مشهد دوبله «کاپیتان میلر» برای شبکه سه شهاب حسینی با «حوض نقاشی» در شبکه نمایش + زمان پخش برگزاری نشست انتقال تجربه با حضور «مجید پتکی» بازیگر سینما و تئاتر در مشهد درباره سریال «پردیسان» به کارگردانی محمدرضا آهنج + بازیگران و خلاصه داستان فیلم‌های سینمای ایران با موضوع معلولان آموزش داستان نویسی | رج‌های ناتمام (بخش آخر) بزرگی از توس که ناشناخته است | برگزاری نشست نقدوبررسی کتاب «زاد آخرت» در دانشگاه فردوسی مشهد درگذشت «پارک مین جه» بازیگر جوان سریال‌های کره‌ای + علت مرگ جایزه بهترین فیلم جشنواره زیمبابوه در دستان «در آغوش درخت» «نیلز آرستروپ» بازیگر «اسب جنگی» و «پیامبر» درگذشت جدیدترین خبرها از سریال «سلمان فارسی» + عکس پایان فیلمبرداری فصل دوم «ونزدی» با بازی لیدی گاگا ویدئو | انتقاد کارگردان نماینده ایران در اسکار از فیلم «کیک محبوب من»: کارگردانش عِرق ملی ندارد و دروغگوست! پای «پسر انسان» به اکران آنلاین باز شد «یک مرد متفاوت» بهترین فیلم گاتهام ۲۰۲۴ شد
سرخط خبرها

«بومی‌سازی این است که سوار بر فرهنگ باشید» | آشنایی با مؤلفه‌های بومی در روایت، با حضور حامد عسکری+ فیلم

  • کد خبر: ۱۸۰۱۱۶
  • ۲۹ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۶
«بومی‌سازی این است که سوار بر فرهنگ باشید» | آشنایی با مؤلفه‌های بومی در روایت، با حضور حامد عسکری+ فیلم
کارگاه رویداد هم‌آفرینی فیلم‌نامه «روایت شهر» با موضوع مؤلفه‌های بومی در روایت با حضور حامد عسکری، نویسنده و شاعر مطرح کشور، امروز، ۲۹ مردادماه، در کارخانه نوآوری مشهد برگزار شد.

به گزارش شهرآرانیوز، در این کارگاه، حامد عسکری، با اشاره به مؤلفه‌های بوم‌نویسی در روایت، اظهار کرد: روایت چه کاربردهایی دارد؟ آدم‌ها چه نیازی به روایت و قصه دارند؟ قصه چه کارکردی در زندگی ما دارد؟ آیا بشر به قصه نیاز دارد؟ قصه دارای شاخک‌های عقلانی و عاطفی است که جهان فرد را تغییر می‌دهد.

خالق کتاب «سرمه‌ای» افزود: قصه خوب و روایت درست کنش هنری عموم جامعه را در پی می‌آورد و فضای نخبگانی را درگیر می‌کند. در روایت، به یک‌سری المان‌ها نیاز است. اجرا و ارکان داستان باید با هم هم‌خوانی داشته باشند، همانند اینکه می‌گوییم گل کاشی باید به کاشی بیاید. قصه حضرت یوسف در قرآن جذابیت‌های عجیب‌وغریبی دارد؛ عفیف‌ترین، نجیب‌ترین و حیرت‌آورترین داستان‌ها در این قصه نهفته است.

عسکری، با طرح این سؤال که روایت و قصه درست به چه چیزی نیاز دارد، ادامه داد: شخصیت، طرح، درام، تعلیق، نقطه اوج، قهرمان و چهارچوب اجزایی هستند که قصه را می‌سازند. در تعریف شخصیت داستان، باید گفت که شخصیت داستان مسئولیتی بر دوش دارد و می‌آید مسئولیتش را انجام می‌دهد و می‌رود. در روایت نیز باید به شخصیت‌ها شکل داد. شخصیت وقتی شکل می‌گیرد که ابعاد وجودی را بشناسید. برای قوام، پرداخت و رسیدن به شخصیت باید از کلیشه‌ها فاصله گرفت. لازم به ذکر است که در بومی‌گرایی باید به روایت بزرگان بومی‌گرایی دقت کرد و توجه کرد که آن‌ها چه کاری انجام داده‌اند.

بومی‌سازی این است که سوار بر فرهنگ باشید | آشنایی با مؤلفه‌های بومی در روایت با حضور حامد عسکری

وی، با اشاره به اینکه پایتخت را در بومی‌نویسی موفق می‌دانند، بیان کرد: در بومی‌گرایی، داشتن لهجه و استفاده از آن مهم نیست، اما لحن مهم است. مهم‌ترین مؤلفه این است که از کلیشه‌سازی فاصله بگیریم. نمونه‌ای از روایتگری موفق که می‌توان به آن اشاره کرد «شاهنامه» فردوسی است که هزار سال است زنده است و نفس می‌کشد. شیره و جان کلمات به‌گونه‌ای است که متوجه نمی‌شویم در تمام اشعارش از یک وزن استفاده شده است. کتاب «شاهنامه» فردوسی نمونه موفق نظم است.

وی، با تأکید به خواندن کتاب «تاریخ بیهقی» که نمونه موفق نثر است، گفت: در این کتاب، ادبیات با تاریخ در هم آمیخته است.

این شاعر بنام، با بیان اینکه چرخ‌های مدرنیته برخی اعتقادات را از ما گرفته‌اند، ادامه داد: ما میراث‌دار بچه‌قصه‌ها و خنده‌روایت‌هایی هستیم که همانند نگین می‌نشینند و جهان ما را قشنگ می‌کنند.

بومی‌سازی این است که سوار بر فرهنگ باشید | آشنایی با مؤلفه‌های بومی در روایت با حضور حامد عسکری

عسکری داستان را گزارشی دانست که هیچ‌وقت کهنه نمی‌شود و اضافه کرد: گزاره‌ها داستان‌ها را می‌سازند؛ به‌عنوان‌مثال، در سیستان وزش بادهای ١٢٠روزه را داریم که آسمان سرخ می‌شود و وزش باد شدید رخ می‌دهد و صداهای عجیب‌وغریب در فضا می‌پیچد. یک خرد جمعی این اجزا را به قصه تبدیل می‌کند. سرزمین بدون قصه مرده است. جزئیات در قصه‌ها مهم هستند. جزئیات را باید در زندگی و کارهای روزمره جستجو کرد. متن روایت باید از فیلتر نگاه نویسنده رد شود.

وی تأکید کرد: نکاتی که منجر به تولید می‌شود شامل این است که اول به خودت نگرش مثبت داشته باشی و از کلمه «می‌توانم» استفاده کنی، از تجربه‌کردن و جابه‌جاکردن خاک‌ریزه‌ها نترسی، و تا حد مرگ تلاش کنی، تلاشی که جهان بر اساس آن به ما نمره و اسکار می‌دهد. به‌گونه‌ای زندگی کنید که همیشه سربلند باشید.

این نویسنده و شاعر در پایان یادآور شد: بومی‌سازی این است که شما سوار بر فرهنگ باشید.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->