به گزارش شهرآرانیوز؛ نشست خبری و مراسم رونمایی از آلبوم «مناقب خوانی» از تولیدات جدید مرکز موسیقی حوزه هنری روز دوشنبه بیستم شهریور ماه با حضور هوشنگ جاوید مولف این کتاب و از پژوهشگران شناخته شده عرصه موسیقی مقامی و میلاد عرفانپور مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در سالن سلمان هراتی حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار شد.
میلاد عرفانپور مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در ابتدای این نشست خبری گفت: یکی از رویکردهای مهمی که مرکز موسیقی حوزه هنری همواره در دهههای گذشته مدنظر خود قرار داده تلاش برای حفظ میراث موسیقی نواحی است که میتواند به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای ما محسوب شود. من مطمئنم اگر بخواهیم از نهادی برای حفظ و اشاعه موسیقی نواحی ایران یاد کنیم قطعا یکی از مهمترین این نهادها مرکز موسیقی حوزه هنری است که از دورههای قبلی مدیریت هم مورد توجه مدیران بوده است. ما هم در این دوره تلاش داشتیم به رغم همه محدودیتها و مسائلی که در این زمینه وجود دارد فضایی را فراهم کنیم تا به واسطه هنرمندان جریان سازی که در این عرصه به صورت شبانه روزی فعالیت میکنند کارهایی را انجام دهیم.
وی افزود: یکی از مهمترین افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند، جناب هوشنگ جاوید است که در همین حوزه هنری و در مجموعههای دیگر تلاشهای ارزشمندی را انجام داده است. میتوان از این هنرمند به عنوان یکی از هنرمندان جریان ساز موسیقی نواحی یاد کرد و امروز بسیار خوشحالیم که میتوانیم شاهد رونمایی اثر فاخر دیگری از این استاد یگانه موسیقی کشورمان باشیم که در قالب آلبوم «مناقب خوانی در ایران» پیش روی مخاطبان قرار میگیرد. چنین هنرمندانی پاسداران موسیقی نواحی هستند و با از خودگذشتگی تلاش میکنند فضای مطلوب تری را برای این حوزه فراهم کنند. این بزرگواران اگر نبودند قطعا امروز نمیتوانستیم به راحتی از موسیقی نواحی یاد کنیم.
مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری تصریح کرد: افرادی مانند هوشنگ جاوید خوب میدانند ارزش حضور هنرمندان پیشکسوت موسیقی نواحی در این کشور چقدر زیاد است. این عزیزان هستند که به واسطه تلاش شبانه روزی و سفرهای زیادی که در ایران داشتند قدر هنرمندان دور افتاده این سرزمین را میدانند و کارهای این عزیزان را ضبط و ثبت میکنند. ما هم در مرکز موسیقی حوزه هنری تلاش میکنیم تا در کنار استاد جاوید و دیگر هنرمندان عرصه موسیقی نواحی، شرایطی را برای نشر و حمایت از آثار جاودان فراهم کنیم.
عرفانپور ضمن ارائه گزارشی از فعالیتهای مرکز موسیقی حوزه هنری در ماههای گذشته، گفت: رونمایی امروز طلیعهای برای رونمایی از بیست اثر دیگر در حوزههای مختلف موسیقی است که به زودی جزئیات و اطلاعات آن در دسترس مخاطبان قرار میگیرد. این آثار در برگیرنده سختیها و دشوارهای زیادی برای ما بود که امیدوارم به واسطه تلاش بزرگوارانی، چون استاد جاوید و هنرمندان تلاشگر این عرصه، فضای قابل قبولی را تقدیم شنوندگان موسیقی کند.
هوشنگ جاوید گردآورنده آلبوم «مناقب خوانی در ایران» هم در این نشست رسانهای توضیح داد: من راجع به این کار خاطرات تلخ و شیرینی دارم که میدانم اگر هرکدام از آنها را بشنوید تحت تاثیر قرار میگیرید. به هر حال من از سال ۱۳۶۸ که وارد حوزه هنری شدم مجموعهای به نام مرکز موسیقی حوزه هنری وجود نداشت در آن زمان من تلاش کردم به واسطه موسیقی نواحی پیشنهادهایی را برای انجام کارهایی در این زمینه ارائه دهم. در همین چارچوب حضور بزرگوارانی، چون علی معلم، جلیل عندلیبی، رضا مهدوی، علیرضا میرعلی نقی باعث شد که فعالیتهای خودمان را آغاز کنیم. مناقب خوانی در ایران هنری است که ایرانیها برای آن جان دادند و بسیاری از شاعران ارزنده ادبیات کشورمان هم از مناقب خوانی استفاده کردند و همین امر حتی موجب تولد گونههای دیگر موسیقایی شد که همگی در برگیرنده ارزشهای فراوانی هستند
وی ضمن ارائه توضیحاتی درباره روند تاریخی آنچه در مرکز موسیقی حوزه هنری در حوزه موسیقی نواحی انجام گرفته، بیان کرد: حرکت در جریان موسیقی نواحی به مثابه شنا در اقیانوسی است که واقعا شنا کردن در آن را بلد نیستیم. یکی از همین جزئیات، موسیقی آیینی - مذهبی است که میتواند در یک قالب تفکیک شده از موسیقی نواحی نیز تعریف شود. اینها شاخههای گوناگونی هستند که مذهب در این نغمات جاری و ساری است و ما میبایست آنها را به جامعه منتقل کنیم.
جاوید ضمن ارائه توضیحانی مشروح از آیین موسیقایی «مناقب خوانی» گفت: مناقب خوانی در ایران هنری است که ایرانیها برای آن جان دادند و بسیاری از شاعران ارزنده ادبیات کشورمان هم از مناقب خوانی استفاده کردند و همین امر حتی موجب تولد گونههای دیگر موسیقایی شد که همگی در برگیرنده ارزشهای فراوانی هستند. هنر مناقب خوانی تا دوره قاجاریه ادامه پیدا کرد، اما در دوره پهلوی به واسطه جلوگیری که از اجرای مناقب خوانی میشود هنرمندان این عرصه هم به فراموشی سپرده شدند.
این پژوهشگر موسیقی نواحی افزود: من در این آلبوم نهایت تلاشم را انجام دادم تا هر هنرمند مناقب خوانی را که در ایران وجود دارد، پیدا کنم و از هنرش برای ثبت و ضبط این آثار استفاده کنم. اینها هنرهای بسیار ارزشمندی هستند که حتی دربرگیرنده جنبههای آموزشی و اجتماعی بوده و در گذشته در قالب هایی، چون امر به معروف و نهی از منکر و حتی ارائه احکام اسلامی نیز نقش ایفا میکردند.
وی با ذکر خاطرهای از دیدارش با مدیر وقت حوزه هنری برای تدوین و انتشار مجموعههای موسیقایی در حوزه مناقب خوانی گفت: روزی که با جناب بنیانیان در این زمینه دیدار کردم، ایشان به من گفت؛ من نمیدانم مناقب خوانی یعنی چه؟ و تو باید به من نشان دهی که این مناقب خوانی چیست؟ من هم از مرشد، ولی الله ترابی خواستم تا این کار را انجام دهد. وقتی او مناقب خواند باور نمیکنید که اشک همه در عرض سه دقیقه از صورت هایشان سرازیر شد.
جاوید در بخش دیگری از صحبتهای خود با قدردانی از مرکز موسیقی حوزه هنری در انتشار این اثر بیان کرد: ۱۴ هنرمندی که صدایشان را در آلبوم مناقب خوانی میشنوید دار فانی را وداع گفتند. خیلی از این عزیزان هم هستند که گرچه در قید حیات هستند، ولی اکنون با مشکلات بسیار زیادی دست و پنجه نرم میکنند که واقعا جای تاسف دارد. این عزیزان آخرین غزل خوانهای دوران معاصر ما هستند که اگر بخواهم از مشکلات زندگی آنها بگویم اشکتان در میآید. امروز از نگاه آماری بسیاری هستند که در حوزه مناقب خوانی فعالیت میکنند، اما واقعا باید بپذیریم که هیچ هنرمندی نمیتواند جای بزرگان ما را در این عرصه بگیرند.
منبع: مهر