سارا رنگیان - «باغ پرندگان شهریور امسال جمع آوری می شود.» این خبر را کارشناس مسئول حیات وحش اداره کل محیط زیست استان مطرح کرد. ایمان محمدی آبیز دلیل این موضوع را رعایت نکردن مفاد دستورالعمل 26 موردی اداره کل محیط زیست بیانکرد و در ادامه هم به شهرآرا گفت: ارائه نکردن آمار دقیق تعداد گونه ها، تلفات و نامناسب بودن فضای نگهداری پرندگان، بخشی از تخلفات این مجموعه است؛ اما طبق اعلام او اخطاریه ها برای باغ پرندگان مشهد ارسال شده و پس از پایان ضرب الاجل دوماهه(تا شهریور 98) پرونده این مجموعه به واحد حقوقی و یگان حفاظت اداره کل محیط زیست فرستاده می شود و آن ها هم به صلاحدید، یا خودشان در راستای جمع آوری مجموعه اقدام می کنند یا از دادستانی کمک می گیرند.
طبق اعلام محمدی در راستای اجرای ماده 35 آیین نامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست درباره ضوابط و مقررات مربوط به باغ وحش ها، دستورالعمل «ایجاد و مدیریت مراکز نگهداری حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست» از مهر 91 ابلاغ شده است که همه مجموعه ها باید مطابق آن اقدام کنند. موادی از این آیین نامه که از سوی مدیریت باغ پرندگان مشهد به آن بی توجهی شده، در جدول ذیل آمده است.با این وجود، بعد از صدور چندین اخطاریه، سرانجام آخرین ضرب الاجل اداره کل محیط زیست، بیستم اردیبهشت امسال اعلام شده که طبق اعلام کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان، هیچ یک از مفاد این دستورالعمل به درستی رعایت نشده است.محمدی در ادامه گفت: علاوه بر صدور چندین اخطاریه، مهلت موافقت اصولی اداره کل محیط زیست استان و پروانه بهداشتی اداره کل دام پزشکی هم به پایان رسیده است.
یکی از مواردی که در دستورالعمل 26موردی اداره کل محیط زیست به چشم می خورد، وجود تور هوایی برای باغ پرندگان سپاد است. کارشناس مسئول محیط زیست در این باره اظهار کرد: تور هوایی به دلیل استاندارد نبودن در سال 95 و به دلیل بارندگی پایین آمد و خساراتی هم به باغ پرندگان وارد کرد؛ با این وجود مجموعه باید دوباره به نصب تور استاندارد اقدام می کرد.
محمدی همچنین در زمینه واگذاری باغ پرندگان تأکید کرد: هنوز یوسف دینکو را به عنوان مدیریت باغ پرندگان می شناسیم؛ چرا که واگذاری مجموعه بدون هماهنگی با اداره کل محیط زیست استان صورت گرفته است؛ آن هم در زمانی که مهلت موافقت اصولی اداره کل و پروانه بهداشتی اداره کل دام پزشکی به پایان رسیده و تمدید هم نمی شود.
او در ادامه با بیان اینکه ملک باغ پرندگان اجاره ای و مربوط به مجموعه گردشگری سپاد است، افزود: در همین راستا با مدیریت املاک مجموعه سپاد مذاکراتی داشتیم تا قرارداد این مجموعه را که تا شهریور امسال اعتبار دارد، تمدید نکنند.
پرندگان از چه راهی تهیه شده اند؟
در شرایطی که کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان از ضرب الاجل دوماهه باغ پرندگان برای استانداردسازی باغ پرندگان مشهد خبر داد، یکی از فعالان حوزه محیط زیست هم درباره این مجموعه که در منطقه گردشگری سپاد مشهد واقع شده است، اظهار کرد: مدیریت پیشین، باغ را همراه با پرندگان و بدون اطلاع اداره کل محیط زیست استان واگذار کرده است.علی کشمیری با اشاره به ضرب الاجل های اداره محیط زیست برای اعلام روش تهیه پرندگان، گفت: پرنده ها گونه های حفاظت شده هستند و مهم است که از چه طریق به دست می آیند؛ با این حال مالک جدید پاسخ محیط زیست را نمی دهد.به گفته او، اداره کل محیط زیست طبق قانون اختیار دارد تا پس از صدور اخطاریه در صورت پاسخ گو نبودن، مجموعه مورد نظر را به دستگاه قضایی معرفی کند.
دستورالعمل های محیط زیست بهانه است!
مدیرعامل جدید باغ پرندگان مشهد نیز که از مهر سال 97 این مجموعه را در اختیار دارد، به شهرآرا گفت: زمان انعقاد پیش قرارداد، موضوع واگذاری را به اداره کل محیط زیست استان اعلام کردیم و آن ها هم ما را به اجرای دستورالعمل 26 موردی موظف کردند.
در این راستا مواردی انجام شده و نکات دیگری هم در دست اقدام است.امین کلاهی در ادامه با بیان اینکه «گفتند که دوربین مداربسته مجموعه باید به اداره کل محیط زیست متصل شود» افزود: در حال بررسی ابعاد حقوقی این موضوع هستیم که آیا اداره کل محیط زیست اختیار دارد تا دوربین های یک مجموعه خصوصی را بررسی کند؟
او همچنین با اشاره به انتقال بیش از 100 گونه امانی از باغ پرندگان سبزوار طی سال 95، گفت: زمستان همان سال در حادثه ای تعدادی از پرندگان تلف شدند و تعداد دیگری هم فرار کردند. بعد از این اتفاق، دادگاه اداره کل محیط زیست را محکوم و آن ها را به بازگرداندن پرنده ها ملزم کرد. به همین دلیل همه این دستورالعمل ها بهانه محیط زیست برای بازگرداندن پرنده هاست. کلاهی در ادامه تأکید کرد: برای اثبات این موضوع می توانید بیایید و اقدامات انجام شده در راستای 26 مورد دستورالعمل اعلام شده را ببینید. او با بیان اینکه پرنده ها را از مدیر قبلی خریداری کردیم و فاکتوری هم نداریم، افزود: با این حال درباره جمع آوری فاکتور خرید پرنده ها اقدام کردیم. کلاهی اضافه کرد: من در باغ پرندگان شهرهای دیگر مانند کیش هم کار کرده ام ولی همه پرندگان آن ها فاکتور نداشتند.کلاهی در ادامه تأکید کرد: مجموعه دام پزشک دارد، جیره غذایی، تلفات و بسیاری موارد دیگر را هم اعلام کردیم؛ ضمن اینکه هیچ گونه بیماری در مجموعه وجود ندارد و همه گونه ها واکسینه شده اند.طبق اعلام او، با احتساب 70گونه موجود، اکنون باغ پرندگان مشهد حدود 1300 پرنده دارد.
فهرست تخلفات باغ پرندگان از نگاه محیط زیست
ارائه نکردن بانک اطلاعاتی پرندگان شامل تعداد، نوع و جنسیت گونه
بهکار نگرفتن مصالح طبیعی در قفسها برای نزدیکتر شدن فضای نگهداری پرندگان به زیستگاه طبیعی
اختصاص ندادن حداقل 20 درصد مجموعه به فضای سبز و مشجر
سوارکاری در مجموعهای که باغ پرندگان است
نگهداری غذای پرندگان با حیوانات تلف شده در یک فریزر
نبود تابلو یا مطابقت نداشتن گونه پرندگان با نام درج شده در تابلوها
نبود مسئول اداری برای هماهنگیهای لازم و مکاتبات
نبود دوربینهای مداربسته در مجموعه (اکنون پایش آنلاین حیوانات باغ وحش وکیلآباد انجام میشود)
سر باز زدن از ارائه آمار ورود و خروج و تلفات که باید هر ماه یک بار اعلام شود
مناسب نبودن شرایط بهداشتی آبگیر موجود در باغ پرندگان
نبود برنامه دقیق از حضور دامپزشک
نحوه دقیق تهیه گونهها(پرندگان بدون مجوز خریداری شدهاند یاآنهارا از مردم تحویل گرفته اند)
سر باززدن از نصب پلاک
نبود شناسنامه دقیق پرندگان
غیراستاندارد بودن قفسها
رعایت نکردن بهداشت و نظافت قفسها
همخوانی نداشتن تعداد پرندگان با فضای زیستی مناسب
نبود فضای قرنطینه و تیمار مناسب
(اتاق موجود استانداردهای لازم را ندارد)
نداشتن امتیاز آب
نبود پوشش گیاهی مناسب پرندهها
نبود فضای مناسب و آب مورد نیاز در قفس پرندگان آبزی
نارضایتی شهروندان در حوزه نگهداری پرندگان
نبود تور هوایی در باغ پرندگان
مشخص نبودن وضعیت انبار نگهداری پرندگان دانهخوار
مشخص نبودن درصد ترکیب دانهها(در راستای بررسی رژیم غذایی برای جلوگیری از تلفات)
خرید و معرفی پرنده بدون هماهنگی با اداره کل محیط زیست(بیماریهای مختلف مانند آنفلوآنزا را بهدنبال داشته است)