بیتا سخایی | شهرآرانیوز؛ یکی از صنایعی که این روزها با چالشهای زیادی در زمینه تأمین ارز روبه روست، صنعت قطعه سازی است. صنعت خودرو به عنوان یک صنعت مادر نیازمند تولید قطعات بوده و چالشهای موجود در صنعت قطعه سازی، خودروسازی را نیز تحت تأثیر قرار داده است. خراسان رضوی جایگاه دوم کشور را از نظر سرمایه گذاری و تولید قطعات خودرو دارد و سهم استان از قطعه سازی کشور به ۲۰درصد رسیده که پیش از تحریمها این میزان ۱۲درصد بوده است. درواقع استان ما یکی از استانهای پیشرو در داخلی سازی صنعت قطعه سازی و خنثی سازی تحریمها بوده است، با این حال بروز مشکلاتی در تأمین نقدینگی و ارز موردنیاز واحدهای تولیدی، قطعه سازی را با مشکل روبه رو کرده است.
رئیس انجمن قطعه سازان خراسان در گفتگو با شهرآرا درباره مشکلات پیش روی قطعه سازان خراسان رضوی گفت: تأمین منابع مالی، مهمترین چالش پیش روی قطعه سازان استان است. قطعه سازان قراردادها و تفاهم نامههایی را با بانکهای استان دارند، اما به دلیل موانعی که بانک مرکزی ایجاد کرده نمیتوانند از این منابع مالی استفاده کنند.
محمدمهدی شکورزاده افزود: امسال وزارت صنعت، معدن و تجارت، هدف گذاری خود برای تولید خودرو را به یک میلیون و ۷۰۰هزار دستگاه افزایش داده و این در حالی است که متوسط نرخ ارز برای تأمین نهادههای تولید قطعات تا ۷۰درصد و هزینههای تولید تا ۵۰درصد افزایش یافته و این امر تأمین نقدینگی زیادی را برای قطعه سازان ایجاد میکند.
وی مشکل بزرگتر قطعه سازان در تأمین مواد اولیه خود را طولانی شدن دوره تخصیص ارز دانست و گفت: طولانی شدن فرایند تخصیص ارز برای ثبت سفارش باعث میشود که مهلت یک ماهه تخصیص ارز برای واردات کالا به پایان برسد و این چرخه معیوب دائم تکرار شود و واردات کالا انجام نشود که این موضوع نیازمند چاره اندیشی مسئولان است.
رئیس انجمن قطعه سازان خراسان با بیان اینکه خراسان جایگاه دوم سرمایه گذاری و تولید قطعات خودرو کشور را دارد و۲۰درصد قطعات موردنیاز خودرو در این استان تولید میشود، بیان کرد: درحال حاضر ۹۵واحد تولیدی در خراسان رضوی عضو انجمن قطعه سازان هستند که درحال فعالیت اند و نقش مهمی در تأمین قطعات موردنیاز دو شرکت بزرگ خودرو کشور دارند. ۱۵ درصد قطعات ایران خودرو و ۵.۳ درصد قطعات سایپا در استان خراسان تولید میشود که این رقم بسیار گسترده است، به طوری که اگر تولید استان تهران را کنار بگذاریم، میتوان گفت این درصد معادل تولید کل استانهای کشور است.
وی با بیان اینکه استان خراسان در تأمین قطعات برخی خودروسازان، پیشرو محسوب میشود گفت: ۱۷ هزار نفر به طور مستقیم در این واحدهای تولیدی مشغول فعالیت هستند و در سال ۱۴۰۰ بیش از ۲ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری ثابت در استان در تولید و تأمین قطعات خودرو انجام شده است.