نگار هاشمیان - با نزدیک شدن به انتخابات مجلس شورای اسلامی، درهای دفتر شورای نگهبان خراسانرضوی به روی خبرنگاران باز شد و محمدکمال سرویها، سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان، پس از گذشت 6 ماه از انتصاب در این سمت، برای ساعتی به جمع اصحاب رسانه آمد تا پس از بیان شرح وظایف و نحوه عملکرد این شورا به سؤالات خبرنگاران در اینباره پاسخ دهد. البته سرویها در این جلسه تنها نبود و حجتالاسلام محمدحسین محرابی، سرپرست سابق دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان نیز برای پاسخ به برخی سؤالات روزنامهنگاران در این جلسه حضور داشت. این نشست با صحبتهای سرویها درباره شرح وظایف شورای نگهبان در قانون اساسی جمهوری اسلامی آغاز شد. به گفته او، این شورا 2 وظیفه اصلی نظارت بر مصوبات مجلس شورای اسلامی برای جلوگیری از هر مغایرتی با قانون اساسی و شرع اسلام و همچنین تأیید صلاحیت نامزدهای همه انتخابات کشور بهجز شوراهای شهر و روستا را بر عهده دارد. سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان، با اشاره به اینکه شورای نگهبان وظایف خود را با شناسایی اعضای شبکه نظارت شکل میدهد، گفت: اکنون نسبت به ابتدای انقلاب وضعیت بهتری داریم و شبکه نظارتی شورای نگهبان، گلوگاههایی را که ممکن است انتخابات را به مسیر ناصواب هدایت نماید، شناسایی و کنترل میکند. سرویها با تأکید بر اینکه رأی مردم در کشور ما حقالناس است، اظهار کرد: نمیگذاریم هیچ دستگاهی از مسیر برگزاری درست انتخابات خارج شود. به گفته وی، تعداد افراد فعال در شبکه نظارتی خراسانرضوی 18 هزار و 289 نفر هستند که از این تعداد 4 هزار و 556 نفر، معادل 25 درصد، را بانوان و 13 هزار و 733 نفر، معادل 75 درصد، را مردان تشکیل میدهند.سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان با اشاره به کمبود زمان در نظر گرفته شده برای بررسی و تأیید صلاحیت ثبتنامکنندگان در انتخابات مجلس و همچنین بازدارنده نبودن قوانین و مجازاتهای مربوط به تخلفات انتخاباتی، گفت: کمیسیون شوراهای مجلس به همراه پژوهشکده شورای نگهبان طرح کاملی را درباره قوانین انتخابات ارائه دادهاند که در آن به تمام ابهامات قانون موجود پرداخته شده است، اما باید به مجلس بیاید و همه بندهای آن را بررسی کنند تا پس از آن اجرایی شود؛ بنابراین اکنون در قالب طرح است و قابل اجرا نیست.سرویها ادامه داد: پیشنهادهایی که در این زمینه داده شده است، در انتخابات پیش رو تغییری بهوجود نخواهد آورد و این انتخابات از نظر قانونی طبق روال گذشته برگزار خواهد شد. وی در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره اینکه این کمبود وقت به چه میزان باعث بروز خطا شده است؟ اظهار کرد: ما نمیتوانیم بگوییم هیچ خطایی رخ نداده است، اما درصد این خطا بسیار ناچیز است. به عنوان مثال طبق آمار در دوره قبل 854 نفر برای انتخابات مجلس شورای اسلامی ثبتنام کرده بودند که از این تعداد فقط صلاحیت 3 نفر پس از رد صلاحیت و شکایت به هیئت نظارت مرکزی شورای نگهبان، تأیید شد، اما بازهم نمیتوان گفت در رد صلاحیت این افراد خطا رخ داده است؛ زیرا آنها مدارک تکمیلتری برای هیئت نظارت ارسال کرده بودند.
وی در ادامه افزود: شورای نگهبان برای کاهش خطاها برنامهریزی کرده است تا بر اساس تجربه گذشته، نامزدهای احتمالی انتخابات را شناسایی و کارش را قبل از شروع ثبتنامها آغاز کند.
سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان در پاسخ به سؤال خبرنگار شهرآرا درباره مواجهه این دفتر با احراز صلاحیت ثبتنامکنندگان برخی طیفهای سیاسی در انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: رد یا تأیید صلاحیت نامزدها را قانون مشخص کرده است. از این رو بر اساس مستندانی که در پرونده افراد جمعآوری میشود، مفاد قانونی را بررسی میکنیم تا در هیئتهای نظارت به تصویب برسد.
به گفته سرویها، در قانون اغماض با سلیقههای سیاسی وجود ندارد و اصلا برای شورای نگهبان پسندیده نیست و دور از ذهن است که برای دنیای یک جریان سیاسی، آخرت خود را نابود کند.
رفاقت با همه طیفهای سیاسی
وی با اشاره به صحبتهای آیتا... جنتی، دبیر شورای نگهبان، درباره عمل به قانون طبق مستندات به دست آمده، گفت: ما با همه طیفهای سیاسی دوستی و رفاقت داریم و اصلا اینطور نیست که در حق گروهی خاص سختگیری داشته باشیم.
سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان با اشاره به حضور خود در سمتهای مختلف، از تلاش برای رفاقت با همه جریانهای سیاسی خبر داد و گفت: در این سمت نیز تلاش میکنم بیطرفی خود را نشان دهم و به همه ثابت کنم در اینجا طبق مر قانون عمل میکنیم.
سرویها به ابداعی از سوی سرپرست پیشین دفتر نظارت درباره برپایی جلساتی برای کنار هم قرار گرفتن جریانهای سیاسی اشاره کرد و افزود: همه جریانهای سیاسی از برپایی این جلسات که با مدیریت حجتالاسلام محرابی بود، ابراز خرسندی کردهاند. در این جلسات مشخص شد که اختلافات بین احزاب بسیار جزئی است و این نشستها باعث همافزایی بیشتر خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در انتخابات گذشته، سران اصلاحات ادعا کردند که تخلفات متعددی در مشهد صورت گرفته است، اظهار کرد: یکی از نتایج این جلسهها این بود که دوستانی که در این جلسات شرکت میکردند، نامهای به دبیر شورای نگهبان مبنی بر اینکه ما در فرایند انتخابات حاضر بودیم، نوشتند و تأکید کردند که در آن هیچ تخلفی صورت نگرفته است.
سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره وجود تخلفات در شورایهای شهر و روستا در کشور و سپردن وظیفه تأیید صلاحیت نامزدهای این انتخابات به شورای نگهبان گفت: تخلفات اعضای شورای شهر بدیهی است و نمایندگان مجلس نیز به دنبال این هستند که این کار به یک نهاد تخصصی سپرده شود، اما هنوز در اینباره تصمیمی گرفته نشده است.
سرویها درباره انتخابات الکترونیکی نیز گفت: در آخرین جلسه شورای نگهبان با تعدادی از وزیران دولت در 28 فروردین امسال مشخص شد که در این طرح هنوز ابهامات زیادی وجود دارد و فعلا اجرایی نیست؛ اما شاید بخشهایی از آن بهصورت پایلوت در چند منطقه انجام شود که البته بهمعنی برپایی انتخابات الکترونیک نیست. وی همچنین به دیدار خود با سیدمحمدرضا هاشمی، فرماندار جدید مشهد، اشاره کرد و افزود: در این جلسه قرار شد که مرحله به مرحله در کنار یکدیگر و با همکاری هم انتخابات پیش رو را برگزار کنیم.
ضعیفترین انتخابات در دوره فرماندار پیشین برگزار شد
سرپرست سابق دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان نیز در ادامه با اشاره به اظهارات محمدرحیم نوروزیان، فرماندار پیشین مشهد، درباره عملکرد شورای نگهبان گفت: ضعیفترین انتخابات در دوره ایشان بود که مشکلات متعددی از جمله توزیع تعرفهها و بهکارگیری افراد ناوارد به امر انتخابات در آن دوره وجود داشت.
حجتالاسلام محرابی با اشاره به وجود مشکلات فراوان در بحث توزیع تعرفهها، افزود: این موضوع باعث بروز شبههای درباره سلامت انتخابات شد. البته با توجه به اینکه مشکلات در حدی نبود که از مرز قانون عبور کند، همه پای این انتخابات ایستادیم.
به گفته وی، در برخی نقاط ثابت شد که تعرفهها مهندسیشده است، اما با توجه به اینکه معدل انتخابات قابل قبول بود، پای آن ایستادیم.
محرابی در پایان تأکید کرد: ما با همه ذائقههای سیاسی رفاقت داریم و هیچکدام را رد یا تأیید نمیکنیم.
واکنش نوروزیان به صحبتهای محرابی
صحبتهای رئیس سابق دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان در خراسانرضوی، واکنش رحیم نوروزیان، فرماندار وقت مشهد در انتخابات سال 96، را نیز به همراه داشت.
به گزارش ایسنا، محمدرحیم نوروزیان در واکنش به صحبت روز گذشته حجتالاسلام محرابی گفت: آقای محرابی شخصیتی دوستداشتنی است و بنده به ایشان ارادت دارم. مواضع رسمی ایشان قبلا اعلام و ابراز شده و با این صحبت اخیر کاملا مغایر بوده است.
او ادامه داد: من از این چرخش مواضع متعجب شدم. شاید باتوجه به انتخابات پیش رو سخنان جدید ایشان قابل تحلیل باشد. به هرحال این مطالب در حکم شک بعد از محل است و بنابراین قابل اعتنا نیست؛ برای ایشان آرزوی صحت و سلامت دارم.