وزیر صنعت، معدن و تجارت با وزیر انرژی عمان دیدار و گفت‌و‌گو کرد (۴ بهمن ۱۴۰۳) ۷۰درصد کارگران نسخه قرارداد ندارند وزیر نیرو: تابستان ۱۴۰۴ قطعی برق نخواهیم داشت بی‌برقی، ۲۵۰ همت خسارت به بخش صنعت وارد کرد طرح جدید مرکز آمار ایران برای محاسبه دقیق تعداد زائران در مشهد | دلیل اختلاف در آمار برخی شاخص‌ها مثل تورم چیست؟ + فیلم نرخ سکه از مرز ۶۰ میلیون تومان عبور کرد (۴ بهمن ۱۴۰۳) تکلیف پوشش بیمه موتورسواران در روز‌های بارانی به کجا رسید؟ ۱۲۵ میلیون دلار در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران معامله شد مجلس با کاهش مبلغ وام ساخت مسکن به ۶۵۰ میلیون تومان مخالفت کرد عرضه اولیه یک شرکت مشهدی در بورس، دوشنبه آینده (۸ بهمن ۱۴۰۳) | حسابمان را برای عرضه اولیه «محتشم» چقدر شارژ کنیم؟ تاثیر نظافت صنعتی بر افزایش بهداشت و ایمنی محیط کار و کارکنان بیش از پنج هزار و ۸۰۰ تن گوشت تنظیم‌بازار در خراسان رضوی توزیع شد تهرانی‌ها ۲برابر الگو، مصرف آب دارند | هر تهرانی در شبانه‌روز، ۲۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند لزوم همکاری دولت در ساخت مسکن کارگری افزایش قیمت طلا و سکه در مشهد | سکه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان گران‌تر شد (۴ بهمن ۱۴۰۳) بررسی قیمت امروز خودرو‌های خارجی در بازار آزاد (۴ بهمن ۱۴۰۳) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۴ بهمن ۱۴۰۳) | ساینا ۴۷۷ میلیون تومان رقم تخفیف نمایشگاه‌های بهاره امسال مشخص شد | برگزاری نمایشگاه بهاره از ۱۰ تا ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ دلار وارد کانال ۸۳ هزار تومان شد | جهش طلا به کانال ۵.۵ میلیون تومان (۴ بهمن ۱۴۰۳) صادرات ۴۹۳ هزار تن محصولات کشاورزی خراسان رضوی به کشور‌های خارجی رشد طلا در سایه تعرفه‌گذاری‌های جدید ترامپ با حذف ارز نیمایی، ارز مسافرتی با چه نرخی عرضه می‌شود؟ ویدئو | قیمت دلاری مسکن با لحاظ «افت قدرت خرید دلار» چقدر است؟ ناترازی انرژی تولیدات کاشی و سرامیک را کاهش داده است کاهش ارزش گمرکی ۱۰مدل خودرو وارداتی | خودروهای خارجی ارزان می‌شوند؟ نبض ناموزون صنعت در آذر ۱۴۰۳ | تولید کاهش یافت فعالان اقتصادی مشهد و خراسان رضوی، میزبان معاون وزیر امور خارجه | تأکید بر ضرورت جدایی اقتصاد و تجارت از تحولات سیاسی قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۴ بهمن ۱۴۰۳) | لیموشیرین در میادین تره‌بار مشهد کیلویی ۲۵ هزار تومان قانون ثبت مالکیت معنوی راه را برای سودجویان باز گذاشته است
سرخط خبرها

انتظار رشد از بورس داشته باشیم؟ | تجدید ارزیابی شرکت‌ها و دوگانگی رشد یا افت سهام

  • کد خبر: ۱۹۸۸۵۷
  • ۱۶ آذر ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۷
انتظار رشد از بورس داشته باشیم؟ | تجدید ارزیابی شرکت‌ها و دوگانگی رشد یا افت سهام
بازار سرمایه که در هشت روز کاری روندی رو به رشد را ثبت کرده بود بالاخره در آخرین روز کاری هفته منتهی به ۱۶ آذر ماه، از رشد باز ایستاد و کمی عقب‌نشینی کرد. با این حال شاخص اصلی این بازار توانست در هفته میانی آذر ماه بازدهی ۵.۳ درصدی را به ثبت رساند.

به گزارش شهرآرانیوز، در روز‌های اخیر آنچه بیش از همه منجر به رشد بازار شده، بحث‌های مربوط به تجدید ارزیابی دارایی‌های شرکت‌ها بود که امید به صعود قیمت‌ها در تالار شیشه‌ای را برای سهامداران به وجود آورد. اما روز گذشته به یک‌باره با فعال شدن وزنه عرضه‌کنندگان در بازار، شاهد افت ۰.۲۵ درصدی شاخص کل بودیم.

بازار سهام پنج روز متوالی شاهد اقبال سهامداران حقیقی بود اما به یک‌باره روز گذشته ۳۰۲ میلیارد تومان از نقدینگی خود را از بازار خارج کردند. ارزش معاملات خرد نیز که سه روز متوالی به بیش از ۷ هزار میلیارد تومان رسیده بود، در آخرین روز کاری این هفته به میانه کانال ۵ هزار میلیارد تومان نزول کرد.

نمودار شاخص کل بورس در یک هفته اخیر

انتظار رشد از بورس داشته باشیم؟ | تجدید ارزیابی شرکت‌ها و دوگانگی رشد یا افت سهام

سهامدارانی که تا پیش از اردیبهشت ماه امسال ۷۵روز کاری بسیار خوب را پشت سر گذاشته بودند، بیش از ۷ ماه است که با فراز و نشیب‌های نسبتاً شدید بازار دست به گریبانند. حال باید منتظر ماند و دید آیا اخباری از جمله تجدید ارزیابی شرکت‌ها قدرت کافی برای مثبت نگه داشتن بازار را دارد یا بازار به محرک‌های قوی‌تری در بیرون و درون خود نیاز دارد؟ برای پاسخ به این پرسش به سراغ کارشناسان بازار سرمایه رفتیم.

ترازنامه شرکت‌ها واقعی شد

حمید میرمعینی در گفت‌وگو با شهرآرانیوز اظهار کرد: هر خبر یا اتفاقی که می‌افتد یا پیش‌بینی می‌شود که رخ دهد، محدوده اثرگذاری خاصی دارد و با توجه به رکودی که بازار سرمایه در چند ماه اخیر در آن قرار گرفته، نمی‌توان انتظار داشت که روند بازار را به سمت مثبت تغییر آن‌چنانی دهد.

وی ادامه داد: خبر تجدید ارزیابی دارایی‌ها هم اخیراً جو مثبتی در بازار ایجاد کرد، اما از آنجا که این موضوع نتوانست در سودآوری شرکت‌ها به خصوص شرکت‌های بزرگ تحول خاصی ایجاد کند، شاهد منفی شدن بازار در روز گذشته بودیم. در واقع تجدید ارزیابی دارایی‌ها باعث واقعی‌شدن ترازنامه شرکت‌ها شد.

این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: تورم موجود در کشور منجر به رشد قیمت سهام نشده بود و انتظار می‌رفت که با تجدید ارزیابی‌ها تحرک در بازار ایجاد شود که این اتفاق رخ داد و در مدت یک هفته تا ۱۰روز اخیر منجر به رشد ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت بسیاری از سهم‌ها شد.

وی تداوم رشد قیمت سهام را دخیل داشتن عوامل دیگر از جمله رشد سود مالی شرکت‌ها دانست و خاطرنشان کرد: اگر شرکت‌ها بهترین دارایی‌ها را هم داشته باشند، اما از آن دارایی‌ها انتظار سودآوری در آینده را نداشته باشند، نمی‌تواند محرک خاصی برای سودآوری شرکت‌ها محسوب شوند.

میرمعینی بازار بورس را تابع پیش‌بینی از انتظارات دانست و تأکید کرد: در واقع بورس با توجه به موضوعات اقتصادی و مالی مهم در کشور از جمله نرخ سود بانکی، قیمت دلار و ... تنظیم و ارزش‌گذاری می‌کند و پس از آن ارزش ذاتی بر روی نماد‌ها محاسبه می‌شود. واکنش خریدار و فروشنده نیز تابعی از قیمت سهام و ارزش‌گذاری آن‌هاست.

دلیل تمایل سرمایه‌گذاران به بازار‌های بدون ریسک چه بود؟

وی ادامه داد: متأسفانه در سه سال اخیر اتفاق مناسبی که بتواند بازده مناسبی به سرمایه‌گذاران بدهد، شکل نگرفته بنابراین سرمایه‌گذار یا پول هوشمند ترجیح می‌دهد در بازار‌های موازی به خصوص بازار‌های بدون ریسک از جمله اوراق قرضه، سپرده بانکی و صندوق‌های درآمد ثابت سرمایه‌گذاری کند.

کارشناس بازار سهام با اشاره به اینکه بازار سرمایه ما ناشی از اتفاقات سیاسی و اتفاقات اقتصادی، همواره در معرض ریسک‌های مختلفی قرار دارد، گفت: جنگ‌های منطقه‌ای و سیاستگذاری‌های بعضاً اشتباه دولت در دو سال اخیر آسیب‌های بزرگی به بورس وارد کرده است.

وی ادامه داد: متأسفانه در سیاستگذاری‌های پولی و مالی دولت، جایگاه بازار سرمایه دیده نمی‌شود. آن‌قدر که بورس از تصمیم‌گیری‌های غلط اقتصادی آسیب دیده بخش‌های دیگر اقتصادی آسیب ندیده است.

میرمعینی افزود: این موضوع باعث شده تا نگاه فعالان بازار سهام نسبت به تصمیم‌گیری‌های آینده مسئولان اقتصادی بدبینانه شده و انتظارات نسبت به سیاستگذاری‌های مناسب توسط دولت و مسئولان اقتصادی که منجر به تحریک بازار شود، بسیار کاهش پیدا کند. به همین دلیل بعضاً اطلاعات و اخباری منتشر می‌شود که اثر مثبت ضعیف و بسیار کوتاه مدتی بر بازار می‌گذارد. در واقع این اخبار نمی‌تواند ورود جریان نقدینگی موثر به بازار را باعث شود.

تجدید ارزیابی شرکت‌ها تا چه زمانی اثر مثبت بر بازار دارد؟

وی اضافه کرد: بحث تجدید ارزیابی دارایی شرکت‌ها نیز روندی نسبتاً طولانی دارد و کاملاً مشخص نیست تا چه زمانی می‌تواند بر بازار اثر مثبت بگذارد. از طرفی اینکه تجدید ارزیابی دارایی از چه محلی باشد برای رشد سهم آن شرکت بسیار مهم است برای مثال اگر تجدید ارزیابی دارایی یک شرکت از محل دارایی‌هایش باشد علی‌رغم آنکه ترازنامه‌ها هم شفاف باشد منجر به آثار مثبت در روند سودآوری شرکت نمی‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: بازارگردان‌های حرفه‌ای که عمدتاً صندوق‌ها هستند هم به عنوان بازیگران اصلی بازار سهام، پول اثرگذاری را وارد بازار نکرده‌اند و به نوعی در محاسبات و ملاحظات مدیران حرفه‌ای این صندوق‌ها هنوز شرایط بازار را برای ورود پول قدرتمند زود می‌دانند.

وی با اشاره به اینکه بزرگ‌ترین ریسک بازار سهام در دولت فعلی، ریسک سیاستگذاری‌های اقتصادی بوده است، بیان کرد: تا زمانی که این رویه سیاستگذاری‌های بدون کارشناسی اصلاح نشود و آثار مثبتی را به صورت بنادین در کشور نگذارد، به نظر نمی‌رسد در بازار سهام تغییر خاصی را شاهد باشیم.

میرمعینی ادامه داد: مگر آنکه عوامل محرکی که خارج از دست سیاستگذاری دولتی است مانند افزایش نرخ دلار یا کاهش تحریم‌ها اتفاق بیفتد تا بر تغییر روند بازار اثر بگذارد.

وی خاطرنشان کرد: هر چند بازار بورس در شرایط مناسبی از لحاظ ارزندگی است و سهام شرکت‌ها با توجه به ارزش‌گذاری دارایی آن‌ها بسیار ارزنده شده‌اند، اما انتظار تغییر درراستای رونق بازار سرمایه بدون محرک‌هایی از جمله قیمت دلار و تغییرات اساسی دولت در سیاستگذاری‌ها را ندارم.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در صورت عدم بروز اتفاقات سیاسی در جهت ریزش بورس، بازار افت شدیدی پیدا نخواهد کرد، گفت: در حال حاضر تک سهم‌هایی که در شرکت‌های آن‌ها تحولاتی رخ می‌دهد، گزینه‌های مناسب‌تری برای سرمایه‌گذاری هستند.

کاهش انتظارات تورمی

امیررضا اعلاباف، تحلیلگر بازار سرمایه هم در رابطه با فراز و نشیب‌های بازار در هفته اخیر گفت: به‌نظر می‌رسد انتظارات فراوان سرمایه‌گذاران به سرانجام رسیده و بازار سرمایه مقداری از شرایط رکود چند ماهه خود که عمدتاً به واسطه جو خبری مربوط به تجدید ارزیابی شرکت‌ها شکل گرفته بود، فاصله گرفته و همچنین شاهد بهبود روند ارزش معاملات نیز هستیم، به‌طوری که طی جلسات معاملاتی هفته‌ای که گذشت ثبت رکورد بالاترین عدد ارزش معاملات خرد طی ۶ ماه گذشته را داشتیم.

وی افزود: به‌نظر بنده در فضایی که انتظارات تورمی به‌عنوان مهم‌ترین عامل محرک بورس در اثر سیاست‌های موجود، با کاهش روبه‌رو شده و همچنین نرخ ارز به‌عنوان مهم‌ترین آیتم از مفروضات تحلیلگران در وضعیت ثبات به‌سر می‌برد، نباید در انتظار شکل‌گیری روند‌های قدرتمند صعودی باشیم.

اعلاباف ادامه داد: در فضای فعلی لازم است اثر دقیق تجدید ارزیابی بر سودآوری و جریانات نقدی شرکت‌ها را بررسی کنیم تا درک بهتری از جو ایجادشده به‌دست بیاوریم.

این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: تجدید ارزیابی مدنظر شرکت‌ها از محل طبقه دارایی‌های ثابت استهلاک‌ناپذیر مانند زمین و در برخی موارد جزو طبقه سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت است که با به‌روزرسانی ارزش دفتری این دارایی‌ها (بدهکار) در صورت‌وضعیت مالی شرکت‌ها و انتقال مازاد این حساب به‌حساب سرمایه (بستانکار) منجر به واقعی‌تر‌سازی ارزش دفتری سهام و نسبت P/B می‌شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->