به گزارش شهرآرانیوز، اخیرا در فضای رسانهای کشور حرف و حدیثهای بسیاری در خصوص شایعه اخذ مالیات ۲۵ درصدی از خرید و فروش طلا مطرح شد. در همین راستا سخنگوی سازمان امور مالیاتی هرگونه افزایش نرخ مالیاتی یا افزودن پایه مالیاتی حوزه طلا از روز اول دی ماه را تکذیب کرده، اما حواشی مرتبط با صنف طلا و جواهر ادامه یافته است.
در حال حاضر اصل کالای طلا، جواهر و پلاتین از مالیات معاف است. تنها ۹ درصد مالیات ارزش افزوده از اجرت، حقالعمل و سود این کالا دریافت میشود. هفته گذشته سازمان امور مالیاتی اطلاعیهای را درخصوص تکالیف اشخاص حقیقی برای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی منتشر کرد. بر این اساس تحولات اخیر صرفا بر تکمیل فرآیند جمعآوری اطلاعات از فعالان بازار طلا متمرکز است و ارتباطی به خریداران و مصرف کنندگان طلا ندارد.
گفتنی است در اطلاعیه آذر ماه ۱۴۰۲ سازمان امور مالیاتی کشور که در راستای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان و با توجه به قانون تسهیل تکالیف مودیان صادر شده، آمده است: کلیه اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) به شرح ذیل از اول دی ماه سال ۱۴۰۲ ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ و یا ۲ از طریق سامانه مودیان برای فروش کالا و خدمات مطابق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی، حسب مورد میباشند:
۱- کلیه اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) که میزان فروش خالص کالا و خدمات سال ۱۴۰۲ آنها تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۲، بیشتر از ۱۸۰ میلیارد تومان بوده است.
۲- اشخاص حقیقی موضوع جزء ۲ بند ط تبصره ۶ قانون بودجه (پزشکان و فروشندگان تجهیزات پزشکی)، با هر میزان فروش کالا و خدمات سالانه کماکان ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی هستند.
۳- عرضهکنندگان کالا و خدمات مرتبط با طلا، جواهر و پلاتین با هر میزان فروش کالا و خدمات به استناد جزء ۴ بند ب ماده ۲۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰،
۴- فروشندگان مواد معدنی به واحدهای فراوری مواد معدنی موضوع بند م تبصره ۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ با هر میزان فروش ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ مطابق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی میباشند؛ بنابراین ۴ گروه بالا در راستای شفافیت علمکردشان باید از ابتدای دی ماه صورتحساب الکترونیکی صادر کنند تا تمامی تراکنشها و همچنین موجودی این اصناف (مثلا صنف طلا) مشخص شود.
یکی از نکاتی که به نظر میرسد همچنان در فضای عمومی جامعه تبیین نشده است، تفاوتهای سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی با سامانه جامع تجارت است. گفتنی است در سامانه جامع تجارت کلیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر باید تمامی موجودی طلا، خرید یا فروش این فلز گرانبها را در سامانه ثبت نمایند.
اما با توجه به اهمیت بازار طلا و به دلیل وجود برخی تخلفات مانند قاچاق، ضوابط اختصاصی گروه کالایی فلزات گرانبها و گوهرسنگ به این صورت است که هر گونه خرید و فروش این کالا میبایست در سامانه مودیان ثبت شود.
در لایحه بودجه ۱۴۰۳ مالیات اصناف و مشاغل با رشد ۵۰ درصدی مواجه بوده که این موضوع حواشی نیز در پی داشته است. در شرایطی که به نظر میرسد فضای کلان اقتصاد ایران وارد دوران رکودی خود شده است، طبیعتا برخی از انتقادهایی که به این نحو از مالیات ستانی شده است، منطقی است. در همین راستا و به گفتهی برخی کارشناسان، سازمان امور مالیاتی برای حمایت از کسب و کارهای خرد و ضعیف میتواند برخی از اینتا کدهای (ضریب سود) اصناف را تعدیل کند تا اصناف خرد با مشکل مواجه نشوند.
اما نکتهی مهمتری که در این خصوص وجود دارد و به نظر میرسد سازمان مالیاتی در مسیر درستی گام نهاده، شفاف سازی عملکرد اصنافی است که مشخصا در سالهای اخیر به واسطه شرایط کشور، سودهای نجومی کسب کرده اند و هم اکنون با جوسازی قصد دارند در مقابل شفاف شدن عملکردشان مقاومت کنند.
بر همین اساس به نظر میرسد سازمان امور مالیاتی باید هر چه زودتر فعالیت این اصناف را با اجرایی کردن سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی و همچنین ملزم کردن اصناف مذکور به صدور صورتحسابهای الکترونیکی شفاف کند.
منبع: تسنیم