به گزارش شهرآرانیوز، چند روز قبل ویدئویی در فضای مجازی بازنشر شد که نشان میداد بخشی از حیاط مدرسه جباریان واقع در خیابان راهنمایی مشهد در حال تخریب و تغییر کاربری بوده و قرار است به زودی چند باب مغازه در یک فضای آموزشی ساخته شود. همچنین در این ویدئو مشاهده شد که چند کرکره روی دیوار سمت بولوار سناباد نصب شده که نشان از احداث حداقل ۴ مغازه در آینده نزدیک است.
پیش از این مدرسه، در دبیرستان شهید حکمت واقع در چهارراه دکترا نیز چند مغازه احداث شده بود و انطور به نظر میرسد که آموزش و پرورش بیشتر از رشد فضاهای آموزشی، به دنبال درآمدزایی از فضاهای کنونی برخی مدارس بزرگ است.
رئیس اداره مدارس غیر دولتی و مشارکتهای مردمی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی با تایید ساخت و ساز مغازه در مدرسه جباریان به خبرنگار شهرآرانیوز توضیح داد: براساس مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش و شهرداریهای کشور، بنا شده است تا از سازههای غیر ضروری و بلا استفاده واقع در مدارس بزرگ که ضرری به سرانههای آموزشی مدرسه وارد نکند، استفاده شود.
غلامرضا نیک پور ادامه داد: تبدیل وضعیت برخی سازهها در مدارس در راستای درآمد زایی برای مدرسه در جهت جبران کمبود بودجه و هزینههای جاری آن است. این در حالی خواهد بود که از محل چنین درآمدهایی، نه فقط آن مدرسه، بلکه برخی دیگر از مدارس نیازمند حمایت در هر ناحیه آموزش و پرورش میتوانند از آن بهرهمند شوند.
وی در پاسخ به اینکه اگر در آینده نیازی به استفاده از همان فضاهای آموزشی تجاری شده باشد تکلیف چیست تصریح کرد: تمامی فرایندها با مدیریت رئیس اداره آموزش و پرورش نواحی و شورای آموزش و پرورش استانها خواهد بود و هر جا نیاز باشد، قطعا از ساخت و ساز یا حتی ادامه آن جلوگیری بعمل خواهد آمد.
نیک پور با اشاره به پلمب ساخت و ساز مدرسه جباریان توسط شهرداری منطقه یک عنوان کرد: ایرادی در مسئله ابلاغ طرح وجود داشت که در حال رایزنی برای فک پلمب هستیم و مشکل خاصی وجود ندارد.
رئیس اداره آموزش و پرورش ناحیه ۴ مشهد مقدس نیز طی گفتگویی با شهرآرانیوز در ارتباط با وضعیت مدرسه توضیح داد: ایجاد چند باب مغازه در این مرکز آموزشی، براساس مصوبه شورای آموزش و پرورش است و بر طبق قانون، ۵ درصد از زیربنای هر مدرسه میتواند تجاری سازی شده و هزینههای آن صرف امور جاری مدارس ناحیه گردد.
حسین عباسی در ادامه گفت: در حال حاضر، هیچ تخریبی در بنای دبیرستان رخ نداده است و شیارهای که در ویدئو دیده میشود، بیشتر به منظور استحکام بنا تعبیه شده است؛ این مدرسه در طرح تخریب و بازسازی نیز قرار دارد و هرگونه تغییر نیازمند هماهنگی شهرداری، سازمان نوسازی و... است و پلمب فعلی هم در راستای همین مسئله است.
وی افزود: مدرسه جباریان ۴ سالن مازاد داشت که شناسایی شد و براساس تفاهم نامهای که ذکر آن رفت، قسمتی از فضای مازاد به امر تجاری سازی اختصاص یافت. از آنجا که ۵ درصد از فضای مدارس به حوزه تجاری سازی تعلق میگیرد، مشکلی در ساختار مدرسه یا اشغال فضای آموزشی نخواهد داشت.
رئیس اداره ناحیه ۴ خاطرنشان کرد: مسئله کمبود فضای آموزشی، امری کلی و مربوط به تمام نواحی ما نیست. به طور مثال و در پهه آموزشی این ناحیه، منطقه ایثارگران و جانباز با کمبود سرانه آموزش مواجه است و منطقهای که دبیرستان جباریان در آن واقع است از پذیرش بالایی برخوردار است.
عباسی همچنین تصریح کرد: احتمال دارد تا در آینده نزدیک، کاربری آموزشی جباریان از دبیرستان به هنرستان یا دبیرستان معارف تغییر یابد؛ زیرا با کمبود این مدارس مواجه هستیم و پذیرش کنونی مدرسه از مناطق دورتر است و همین، مشکلات و عواقب فرهنگی، اجتماعی، طبقاتی و حتی ترافیک شهری با خود به همراه آورده است.
وی هزینههای اداره مدارس را بالا توصیف و اظهار کرد: در حال حاضر هزینههای بالایی وجود دارد که هر چقدر هم اداره کل نسبت به تامین آن براساس قانون اقدام نماید، بازهم کاستیهای وجود دارد و تجاری سازی، یکی از راههای کاهش هزینه و عدم تحمیل هزینه به دانش آموز و خانواده آنان است. شما تصور کنید در صورت اجاره دادن مغازه که پروانه تجاری داشته باشد، چقدر منافع مالی عاید میشود که برای دانش آموزان و آبادانی مدرسه خرج خواهد شد و بسیاری از مشکلات را رفع خواهد نمود.
عباسی در مورد هزینههای ساخت نیز عنوان کرد: قطعا ساخت و ساز مغازه از عهده بودجههای ما خارج است و یکی از راههای پیش بینی شده برای ساخت، پیش کرایه ۶ ماهه یا یک ساله میباشد که مشاغلی با پیوستهای فرهنگی و کاربریهای متناسب با فضای مدرسه میتوانند در آن مشارکت کنند.