به گزارش شهرآرانیوز بوی مشمئزکننده اش را میتوانید حتی وقتی که با فاصله یک متری از جلو مغازه رد میشوید، حس کنید! دست دومهای نونوار شده، انباشتی از لباسهایی که در رگالهای فروشگاه آویزان شده اند و گاهی با اتیکتهایی که نشان از برند خارجی دارد، اما با قیمتهای خیلی پایین مشتری را جذب میکنند!
این سبک از کاسبی به دلیل مشتری مداری نیست، بلکه به دلیل سود گزافی است که فروشندگان پوشاک دست دوم با سوءاستفاده از ناتوانی اقتصادی مردم برای خرید پوشاک نو به جیب میزنند! عدلهایی (کیسههای بزرگ لباس) که از انواع لباسهای استوکی که برای بید نزدن آغشته به سموم شده اند و به دلیل کهنگی لباسها و انبارداریهای طولانی نه تنها بوی بدی میدهند که غیربهداشتی اند و گفته میشود ممکن است حساسیت، مشکلات تنفسی و حتی بیماریهای پوستی و قارچی را رقم بزنند.
شاید اگر مدتی قبل درباره تاناکورا فروشها در مشهد پرس و جو میکردید، نشانی بازار عباسقلی خان را میدادند، اما حالا کافی است سری به خیابان راهنمایی بزنید تا با تعدد واحدهای صنفی روبه رو شوید که کارشان عرضه پوشاک دست دوم و کهنه در میان استوکهای خارجی است! برای پیگیری این موضوع از مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی و بازرسان این اداره خواستیم که در یک بازدید سرزده به سراغ این واحدها برویم.
«فقط ۹۹ هزار تومان» برچسبی است که در چند جای مغازه به چشم میخورد. به همراه محسن صیادی، مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی و تیم همراه وارد یکی از این مغازهها میشویم. در یک ردیف پیراهنهای سفید، در ردیفی شلوارکهای لی زاپ دار، وسط مغازه پیراهنهای ۱۵۰ هزار تومانی و در گوشه مغازه و کنار میز فروشنده انباشتی از لباسهایی که روی هم ریخته شده است دیده میشود.
لباسهایی که در نوبت اتوکشی و نونوارشدن برای جا گرفتن در یکی از رگالهای مغازه اند! بازرس اصناف از فروشنده پروانه کسب میخواهد، میگوید که پروانه کسب خانه است و باید تماس بگیرد بیاورند! مشخص میشود که سرنوشت پروانه کسب هم روشن نیست. محسن صیادی با اشاره به لباسهای نامتعارف زاپ دار دستور جمع آوری همه آنها را میدهد و برای بررسی دقیق ترِ لباسهای عرضه شده به سمت انتهای مغازه میرویم.
به طور تصادفی یکی از لباسها را از میان همه لباسهایی که به ظاهر استوک خارجی و اتیکت دار هستند بیرون میآورم، لباس از کهنگی دون دون شده و نخ نماست. نه تنها استوک خارجی نیست بلکه لباس دست دوم کهنه است. بازرس اصناف به محض متوجه شدن، لباسهای بعدی را بررسی میکند، یک شلوار سفید با لکههای نارنجی رنگ، یک پیراهن گل دار با پارگی و... مشخص میشود که لباسهای کهنه ایرانی را در میان لباسهای استوک خارجی درهم گذاشته است و میفروشد، فقط ۹۹ هزار تومان! و میگوید: حراج کرده ایم وگرنه قبل از این هر کدام زیر ۳۰۰ هزار تومان نبود! دستور جمع آوری لباسهای دست دوم داده میشود.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی درباره برخورد با این واحد صنفی و واحدهای مشابه آن میگوید: در بحث لباسهای دست دوم اتحادیه پروانه کسب نمیدهد و اگر واحد صنفی چنین فعالیتی دارد، مجوز ندارند یا با مجوز فروش لباس نو، پوشاک دست دوم عرضه میکنند. در این موارد اتحادیه بررسی میکند. طبق ماده ۲۸ فرصتی نیز داده میشود که فروشنده لباسها را جمع آوری کند و اگر این کار را انجام ندهند مغازه پلمب میشود.
محسن صیادی با بیان اینکه درباره لباسهای دست دوم همچنین موضوع قاچاق مطرح است، بیان میکند: این موضوع در حیطه وظایف اتاق اصناف نیست و باید سازمان صمت ورود کند. البته ما گشتهای پیوسته و مستمر داریم که بر مواردی نظیر گران فروشی، نصب نکردن اتیکت، رعایت نکردن مقررات نظام صنفی، رعایت نکردن بهداشت و... واحدها را رصد میکنیم.
وی ادامه میدهد: درباره این واحد صنفی نیز پوشاکهای غیرمتعارف و دست دوم را صورت جلسه کردیم و دست خود واحد صنفی امانت سپاری شد و یک سری هماهنگیها هم با دستگاههای نظارتی دیگر انجام شد که این واحد صنفی پلمب شود. گران فروشی، درج نکردن قیمت و تخلف بهداشتی به دلیل فروش لباسهای دست دوم از دیگر تخلفهای این واحد صنفی بود.
برای پیگیری شیوه رصد و نظارت اتحادیه پوشاک با مهدی لسان طوسی، رئیس این اتحادیه، نیز گفتگو میکنیم که با تأکید بر این مسئله که این واحدهای صنفی به هیچ عنوان مجوز ندارند، صحبت خود را شروع میکند و در ادامه میگوید:، چون دست دوم فروشی بازار بهتری دارد به این شغل رو میآورند.
اجناسی که در بازار عرضه میشود به دلیل دست دوم بودن قیمت ارزانی دارد ضمن اینکه همین قیمتهای پایین برای فروشندگان سودهای بسیار زیادی دارد. استوک را با قیمتهای خیلی ارزان میخرند و با هر قیمتی بفروشند، حداقل ۵۰ درصد سود میکنند. شکوائیههای اعضای ما باتوجه به زیادشدن این واحدهای صنفی در سطح شهر مشهد همین مسئله است.
رئیس اتحادیه پوشاک مشهد در ادامه بیان میکند: کالای مستعمل به سلامت جامعه و تولید آسیب میزند. در سطح شهر بازرسی اتحادیه این موضوع را رصد میکند، باوجود گزارشهایی که ما به اتاق اصناف داده ایم متأسفانه هیچ واحد صنفی از طریق اجرائیات و اتاق اصناف پلمب نشده است. وظیفه اتحادیه شناسایی و اخطاردادن است که این کار را انجام داده ایم گزارش را هم به اتاق اصناف داده ایم حال چرا با این موضوع از طریق اتاق اصناف، اماکن یا دستگاههای مرتبط برخورد نمیشود؟
لسان طوسی ادامه میدهد: قدرت خرید مردم کم شده و استقبال از کالاهای دست دوم زیاد شده است، باتوجه به اینکه خیلی از مردم دوست دارند به هر قیمتی لباس خارجی بپوشند، اقدام به خرید کالاهای برند خارجی میکنند، خود این مسئله معضل فرهنگی جدی است. البته گاهی هم تولیدکننده تعدادی کالا را تولید میکند مثلا از هزار کالا هشتصد کالا را میفروشد و دویست کالای دیگر به فروش نمیرسد یا سخت به فروش میرسد، مجبور میشود به هر قیمتی عرضه کند تا ضرر نکند برخی کالاها را هم به صورت استوک میفروشند.
وی با بیان اینکه کالای دست دوم در همه دنیا به خیریهها داده میشود تا به افراد نیازمند بدهند، اما متأسفانه در ایران از بازارها سر در میآورد، میگوید: درحال حاضر در خیابانهای راهنمایی، هاشمیه، پیروزی، قاسم آباد و... زیاد شده است و باید برخورد جدی شود. رئیس اتحادیه پوشاک خراسان رضوی با تأکید بر اینکه حدود هشت سال است که واردات پوشاک نداریم و ممنوع است، تصریح میکند: این کالاها به طور قاچاق وارد میشوند. قانون این است که هر واحد صنفی کالای خارجی داشته باشد کالایش ضبط و تا ده برابر جریمه میشود. چرا با واردات این کالاها برخورد نمیشود؟ اتحادیه نیز قدرت اجرایی ندارد.