زهرا شریعتی | شهرآرانیوز؛ «اخبار و عکسهایی که از فاجعه انسانی غزه منتشر میشد، این علامت سؤال را در ذهن من ایجاد میکرد که من چطور میتوانم به آن انسانهای بیگناه کمک کنم؟ همانطور که آن روزها با خودم کلنجار میرفتم، متوجه فراخوانهایی شدم که برای جمعآوری کمکبه مردم غزه منتشر میشد. این شد که تصمیم گرفتم حداقل تنها طلایی را که دارم برای کمک به مردم غزه اهدا کنم.» خانم جوان این را میگوید و انگشتر را تحویل میدهد.
او با این نگاه زیبا، بچههای دبستانیای که عیدیهایشان را دودستی تقدیم کردند و خانمی که نوروز همراه دو فرزندش آمد و مبلغی را بهعنوان عیدی به بچههای غزه اهدا کرد، تنها نمونههایی از هزاران خیرند که کمکهای انساندوستانه شان در قالب پویش کمک به مردم غزه توسط گروه شهیدالقدس جمعآوری میشود. اما اهداف و اقدامات این گروه برای حمایت از مظلومان فلسطین صرفا به کمک مالی محدود نیست و با وجود نوپا بودن، ابعاد مختلفی دارد که در ادامه با جزئیات آن آشنا میشویم.
کانون فرهنگی تبلیغی شهیدالقدس، اسفندماه ۱۴۰۱ با دغدغه مردمی سازی مسئله فلسطین، به همت هشت طلبه و دانشجوی مشهدی و اخذ مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی و گروههای جهادی سپاه، در خیابان مطهری شمالی آغاز به کار کرد.
حجت الاسلام والمسلمین مهدی شاندیزی، مسئول کانون، خلأیی را که کانون شهیدالقدس در پاسخ به آن تشکیل شد، این گونه توضیح میدهد: روز قدس مردم با زبان روزه و زحمت، اما در عین عشق و علاقه در راهپیمایی شرکت میکنند؛ باوجوداین وقتی از آنها بخواهیم چند جمله درباره اهمیت فلسطین صحبت کنند، اغلب حرفی برای گفتن ندارند؛ زیرا آگاهی لازم را ندارند؛ بنابراین تصمیم گرفتیم در حد خودمان گروهی شکل بدهیم و با حضور در جلسات مختلف به رشد فکری و فرهنگی مردم در این زمینه کمک کنیم.
در این جلسات نگاه شیعی، ریشههای شکل گیری صهیونیسم و طرح آنها مبنی بر تسخیر نیل تا فرات و... را برای مخاطب توضیح میدهیم و بر مبنای آیات و روایات، اثبات میکنیم که چرا قدس مسئله اول جهان اسلام است و این صرفا یک شعار و حرف سیاسی نیست، بلکه عینیت دارد.
هم زمان با روز قدس ۱۴۰۲ اولین برنامه کشوری گروه شهیدالقدس در قالب خوانش کتاب «تاوان عاشقی» که در واقع تاریخ شفاهی فلسطین است، کلید خورد و در پایان بیش از ۳ هزار شرکت کننده داشت. آگاهی بخشی شهیدالقدس درباره فلسطین از طریق کتاب، به واسطه ایجاد گروه «خانه فلسطین» در پیام رسانهای ایتا و تلگرام ادامه یافت و حدود چهارصد نفر عضو این گروه، هر دوماه یک کتاب را هم خوانی و هر شب درباره آن با هم مباحثه میکنند.
در گام بعد و باتوجه به سؤالی که در اذهان مردم مبنی بر چگونگی نقش آفرینی شان در حمایت از فلسطین شکل گرفته بود، گروه شهیدالقدس به منظور گفتمان سازی، روشنگریهای خود درباره مسئله فلسطین را در قالب جهاد روایت، به صورت گستردهتر و با تشکیل حلقههای معرفت در حوزه، دانشگاه، مدارس، مساجد و هیئتها دنبال کرد؛ «همه شاهد بودیم پس از بمباران بیمارستان المعمدانی با بمبهای آمریکایی، بیش از سیصد فلسطینی شهید شدند، اما روز بعد اسرائیلیها ادعا کردند این حماس بوده که اشتباها به بیمارستان حمله کرده است و آنها نبوده اند.
همین ادعای کذب رسانههای دنیا را جهت دهی کرد و تا جایی پیش رفت که قشر خاکستری جامعه ما هم آن را باور کرد و با هشتگ «هواپیمای اوکراینی دوم»، به حمایت از آن برخاست و این موضع درباره عملیات «وعده صادق» هم تکرار شد که نشان میدهد این عده با توجه به اینکه اطلاعات خود را فقط از رسانههای خارجی دریافت میکنند، با روایت دیگری از آنچه در فلسطین میگذرد، مواجه هستند، مقاومت حماس را مشابه داعش میدانند و واکنش هایشان هم بر مبنای همین روایت نادرست شکل میگیرد.»
از بهمن ماه که قحطی و گرسنگی و مشکلات معیشتی مظلومان غزه اوج گرفت و به حدی رسید که چندین کودک جان خود را از دست دادند، گروه شهیدالقدس کمک مالی را هم در فهرست اقدامات خود در حمایت از فلسطین قرار داد. حجت الاسلام والمسلمین شاندیزی در این باره ادامه میدهد:
«قصد دستگیری مالی از مردم محاصره شده غزه را داشتیم، اما راهها بسته بود و ورود به غزه امکان نداشت؛ تااینکه در صفحات مجازی اماراتیها و قطریها دیدیم کمک هایشان را از طریق فلسطینیان مقیم کشورشان به غزه میرسانند و ما هم به فکر استفاده از این ظرفیت افتادیم. سراغ فلسطینیان مقیم مشهد رفتیم و خواستیم از طریق بستگانشان در غزه، به انتقال کمکهای ایرانیان کمک کنند که استقبال کردند و ما هم اواسط بهمن ماه پویش مردمی کمک به غزه را راه انداختیم.
فراخوان از طریق مساجد، شبکه استانی خراسان رضوی و فضای مجازی اطلاع رسانی شد و مردم هم خوب همراهی کردند. از ۱۴۰۰ تومان تا ۲۰ میلیون تومان، هر چه میتوانستند کم نگذاشتند؛ حتی از بستگانشان که در سایر شهرها یا کشورهای بحرین، بلژیک و استرالیا بودند هم کمک دریافت کردند؛ کوچک و بزرگ، از عیدی کودکان گرفته تا تنها انگشتر یک پیرزن و.»
این طور که مسئول گروه میگوید: تاکنون بیش از ۲ میلیارد تومان جمع آوری شده، اما باتوجه به محدودیت انتقال وجه بین المللی، هرهفته مبلغی از آن به غزه منتقل میشود و معتمدان پس از دریافت، به صلاحدید خود متناسب با نیاز مردم خرید و از شمال تا جنوب نوار غزه در پنج شهر جبالیا، غزه، دیرالبلح، خان یونس و رفح توزیع میکنند. البته ما تأکید کرده ایم توزیع در مناطقی انجام شود که هیچ کمکی به آنها نرسیده است.
کمکهای مردمی تاکنون در چهار مرحله ازجمله نیمه شعبان و ماه مبارک رمضان جمع آوری شده است و همچنان نیز ادامه دارد. در ماه رمضان روزانه هزار تا ۱۵۰۰ نفر برای افطار (در حد عدسی و سوپ) پذیرایی شدند. همچنین باتوجه به اینکه مردم چند ماه بود نان نخورده بودند، مدتی با تأمین آرد در یک خانه، نان پخته و توزیع شد. تهیه و توزیع آب سالم، پوشک و مواد بهداشتی، غذای نوزاد و سایر مایحتاج زندگی هم از دیگر اقدامات گروه جهادی شهیدالقدس در حمایت از مردم غزه بوده است.
این گروه با پشتیبانی مردم نوع دوست ایران، به مناسبت عید سعید فطر نیز هدایای نقدی به فرزندان و خانوادههای شهدا که در چادرها یا بیمارستانها بودند، اهدا کرد. حجت الاسلام والمسلمین شاندیزی درباره بازخوردها و تداوم این پویش میگوید: تلاش میکنیم شبیه یک خیریه کوچک عمل کنیم تا اسرائیل حساس نشود و جلوی کار را نگیرد. همه عکس و فیلمها هم در کانال ایتا موجود است. فراتر از جنبه مادی کمک ها، امیدآفرینی برای مظلومان غزه، مهمترین دستاورد این پویش است و بنا داریم حداقل تا زمان آرام شدن اوضاع غزه آن را ادامه دهیم.
علاقهمندان برای همراهی با این پویش میتوانند به کانال شهیدالقدس در ایتا مراجعه یا هدایای خود را به شماره کارت 5029087001597700 واریز کنند.