به گزارش شهرآرانیوز، در روزهای گذشته صحبتهای محمدحسین شانهساززاده، موسس گروه شاتل و نایب رئیس هیات مدیره نماوا، جنجال تازهای را در میان اهالی سینما برانگیخت. حواشی این اظهارات به اندازهای بود که افرادی از طیفهای مختلف سینماگران که تا به دیروز در برابر مسائل صنفی و حرفهای مقابل یکدیگر قرار داشتند را همسو کرد و حالا افرادی مانند همایون اسعدیان، کارگردان و تهیهکننده و محمدحسین فرحبخش، تهیهکننده که هیچوقت با هم همنظر و همعقیده نبودند نسبت به این اظهارات واکنش یکسانی نشان دادند. هرچند که واکنش فرحبخش بیشتر شخصی و ناشی از بدعهدیهای مالی است که به گفته او از سوی این پلتفرم در حق او روا داشته اما اسعدیان به عنوان یک سینماگر به این اظهارات واکنش نشان داده است.
محمدحسین شانهساززاده در بخشی از گفتوگویش در یک لایو اینستاگرامی اعلام کرد، هزینه تولید هر قسمت سریال در این پلتفرم به ۳ میلیارد تومان رسیده و به انتقاد از رفتارهای سینماگران پرداخت. او در عین حال تاکید کرد که برای هر قسمت از یکی از سریالهای جدید نماوا به نام «سووشون» 8 میلیارد تومان هزینه شده است که خب رقم زیادی برای تولید یک قسمت به حساب میآید.
شانهساززاده در بخش دیگری از این گفتوگو درباره بازیگران و تهیهکنندگان این صنعت گفت: «بازیگران این سریالها خیلی بیاخلاقاند. بازیگران و تهیهکنندهها همه بیاخلاقیهای خاص خودشان را دارند و به قرارداد و حرفشان متعهد نیستند. من در چند صنعت مختلف از لوازم خانگی تا کاشیکاری و خودرو بودم من به بیاخلاقی اینها هیچ جا ندیدم. اسمشان این است که هنرمندند اما بسیار بیاخلاقاند. اول و آخرشان پول هست. پول بده هر کاری میکنند.»
این قسمت از صحبتهای شانهساززاده با واکنش مصاحبهکننده روبهرو میشود که به او میگوید با انتشار این بخش ممکن است بسیاری از سینماگران این پلتفرم را بایکوت کنند که شانهساززاده دوباره تاکید میکند، اگر پول بدهید آنها هر کاری میکنند.
در واقع همین بخش از اظهارات شانهساززاده بود که با واکنش سینماگران روبهرو شد و آنها ترجیح دادند درباره ارقامی که این مدیر پلتفرم درباره هزینههای ساخت سریال و مجموعهای که او از آن نام میبرد، صحبت نکنند! با این حال کامنتهایی که زیر پست اظهارات این مدیر در شبکه مجازی توسط مردم گذاشته شد بر صحت این اظهارات تاکید دارد و بیشتر نظرات مبنی بر تایید صحبتهای شانهساززاده است. اینکه مردم چنین واکنشی نسبت به این گفتهها نشان میدهند، جای سوال و بررسی دارد و باید دید چرا تماشاگران موافق نظرات این مدیر هستند و به مخالفت با او نمیپردازند.
تنها ساعتی پس از انتشار ویدئو این شاهد این میزان از وقاحت در اظهارنظر کسی در مورد هنرمندان نبودم و این صحبتها بیسابقه است. بهخصوص وقتی سوالکننده از آقای شانهساززاده میپرسد نگران عدم همکاری بازیگران و تهیهکنندگان پس از این حرفها گفتوگو همایون اسعدیان، تهیهکننده، کارگردان سینما در ویدیویی که در اینستاگرام منتشر کرد، گفت: «آقای شانهساززاده یکی از مدیران ارشد نماوا با حرفهایی که بیشتر زیبنده خودشان است بازیگران و تهیهکنندگان سینمای ایران را مورد نوازش قرار دادند! من در چهلسال گذشته نیستید؟ میگوید پول که بدهید میآیند!
قیاس به نفس میفرمایید جناب شانهساز! حداقل برای منی که در دو پروژه با شما کار کردم و چیزهای بسیاری از شما دیدم این حرفها باعث تاسف است. جناب شانهساززاده برای حفظ حرمت سینمای ایران، من، همایون اسعدیان عضو کوچک این سینما تا زمانیکه شما در نماوا حضور داشته باشید در هیچ سمتی با این مجموعه همکاری نخواهم کرد.»
مازیار میری نیز در این مورد گفت: «آقای شانهساززاده فرمایشاتی داشتند که واقعا باعث تاسفه. البته از نظر من تاسف بزرگتر جایی است که مدیران فرهنگی کشور شرایطی به وجود میآورند که افراد کاسب کاری همچون ایشان عهدهدار و تصمیمگیر امور فرهنگی میشوند و از آنجا که بر خلاف تصورشان معتقدم اخلاق و شرافت بیش از هر حرفهای نزد اهالی سینماست تا زمانی که ایشان رسما از اهالی سینما عذرخواهی نکند از تمام پروژههایی که قرار به همکاری با این پلتفرم داشتم انصراف میدهم.»
اسماعیل عفیفه تهیهکننده سریال جنگل آسفالت که از طریق نماوا پخش میشود در جواب به حرفهای مدیر ارشد این پلتفرم درباره بازیگران و تهیهکنندگان نوشت: «ما به اندازه جناب شانهساززاده درگیر پول نیستیم که بهخاطرش هرکاری بکنیم. ما مانند ایشان ابوالمشاغل نیستیم و شغل و میزان درآمد و سابقه و سطح زندگی ما چیز پنهانی ندارد. من در زمان مسئولیت آقای شانهساززاده قراردادی با نماوا نداشتم و قرارداد «جنگل آسفالت» با تیم مدیریتی جدید بسته شد و علیرغم بالا و پایینی که هر پروژه دارد صمیمانه و همراه با اعتماد متقابل مشغول کاریم. تهمتهای ایشان قابل پیگرد قانونی است، اما در حال حاضر تیم ما و مجموعه نماوا فصل مشترکی به نام «جنگل آسفالت» دارد، پس ما مانند ایشان مصداق این بیت سعدی نمیشویم که یکی بر سرِشاخ بُن میبرید.»
هوشنگ گلمکانی، منتقد سینما هم نوشت: «در جبهه «قدرت و سرمایه» اغلب بیاخلاقی و بیتعهدی، با ستم و فساد مالی و رانتخواری و حقکشی نیز همراه است.»
علی رویینتن که کارگردان است هم در این میان سکوت نکرد و در پست اینستاگرامیاش نوشت: «در جواب آن آقایی که پول موزاییک فروشی را به رخ هنرمندان گشید و به احترام همه به خصوص همایون اسعدیان و مازیار میری و یک نکته شما نگران آن چیزهایی هستی که با پول نمیشود خرید، هنرمندان با پول هم تحقیرت کردند که به خودآیی. قلندران حقیقت به نیمجو نخرند، قبای اطلس آن کس که از هنر خالیست. باید بدانی که در همه جا هر آن کس که در کیسهاش زر بود کلامش متین است اگر خر بود. سینما نیست. با پول خدمات هنری را میشود خرید اما هنرمند را نه.»
محمدحسین فرحبخش هم خطاب به مدیر ارشد پلتفرم نماوا گفت برو سرامیکت را بفروش و با انتقاد تندی از او نوشت: «بیاخلاقی نه در میان قاطبه هنرمندان بلکه در میان مدیران برخی پلتفرمها و از جمله همین پلتفرم وجود دارد. از خودم شروع میکنم که فیلم مرا بیاجازه و بهصورت دزدی در پلتفرم قرار داده بودند و بهتازگی مجبور شدند بردارند. اگر یک فرد لمپن و باجخور تحت عنوان تهیهکننده کاری کرده ربطی به جامعه تهیهکنندگان ندارد.
به این مدیر پلتفرم توصیه میکنم به سراغ فروش سرامیک برود و عرصه هنر را برای اهالی هنر بگذارد. شان خود را باید خودتان حفظ میکردید و با افراد معتبر هنرمندان کار میکردید چون بخش عمده اهالی سینما افراد باشخصیت هستند، حتی آن آبدارچی صحنه.»
پرویز پرستویی هم نوشت: «نه به همکاری با نماوا»
همچنین محسن کیایی نوشت: « خوشبختانه من تا به حال با پلتفرم نماوا کار نکردم و از این به بعد هم نخواهم کرد، اما الان انتظارم از دوستان و هم صنفیهای خودم که با این پلتفرم کار کردن و الان دارن کار میکنند احتمالا ایشون چون با شماها کارکرده این حرفها را زده بهتر عکسالعمل درستی نشون بدین.»
شهرام گیلآبادی هم نوشت: «آقای محترم بیاخلاقی از وقتی بر هنر سایه افکند که سیاستهای غلط فرهنگی به امثال شما اجازه داد به جایی وارد شوید که اندازه قد و قواره شما نیست... از موقعی که هنر خرید و فروش شد کاسبان و رانت خواران سر و کله شان پیدا شد. آقای عزیز جای شما همان صنوفی است که فرمودید، معلوم است هنرمندان زیر بار امثال شما نمیروند. خیلی روشن است، هر سرمایهداری لیاقت نفس کشیدن در فضای فرهنگ، اندیشه و هنر را ندارد.»
حسین سحرخیز هم نوشت: «اخیرا ویدئویی را مشاهده کردم که اقای شانه ساز از مدیران ارشد نماوا درآن ویدئو آنچه لایق خودشان و تراوشات مغزی ایشان بود به کلیه هنرمندان نسبت دادن که البته باعث تعجب بنده نشد چون به کرات از تریبونهای مختلف این گونه الفاظ و افتراها را برای تخریب کاریزمای هنرمندان شاهد هستیم ، تعجب من از این است چرا خانه سینما در این رابطه منفعل عمل کرده وبه وظیفه خود به عنوان یک تشکل صنفی عمل نمیکند، بجز یکی دو صنف و تنی چند از تهیه کنندگان و کارگردانها بقیه سکوت اختیار کرده اند؟ تا کی باید بنشینیم وشاهد آن باشیم هر بی سرو پایی به خودش اجازه دهد باآبرو و حیثیت جامعه هنری بازی و توهین کند؟ از چه نگرانیم؟ هویت این ادمها و این مراکز در گرو حضور هنرمندان است. من سینما گفتگو را با کارآمدی که از او شاهد هستیم یک تشکل میدانم، امیدوارم بادرایت و شجاعتی که در گردانندگان این تشکل سراغ دارم ، بنا به رسالتش بیانیه ای درخور اراجیف اظهارشده توسط این دلال کاسب کار در جراید انتشار داده شود تا این افراد متوجه شوند به دلیل داشتن صرفا ثروت که معلوم نیست از کجا و به چه شکل بدست آمده نمیتوانند آن دهان گشادشان را باز کنند و هرچه آشغال درون آن است بیرون بریزند. بااتحاد و تحریم این پلتفورم نشان دهیم که هنوز زنده ایم و هویت داریم.»
در نهایت نماوا بیانیهای درباره این جنجال منتشر کرد و اظهارات این مدیرش را تنها منوط به یکی از پروژههای این پلتفرم یعنی «سووشون» که شانهساززاده آشکارا از آن نام میبرد، دانست.
در بیانیه این پلتفرم آمده است: «مجموعه نماوا به عنوان یکی از قدیمیترین سکوهای نمایش خانگی مفتخر است که سالها خود را به منزله خانه سینماگران و هنرمندان ایران تلقی کرده و رابطه احترامآمیز و مبتنی بر اصول حرفهای با ایشان را همواره راهنمای عمل خود داشته است، نماوا در بحرانهای اقتصادی سالهای اخیر سینمای ایران در کنار سایر سکوهای نمایش، کوشیده فضا و فرصتی فراهم کند تا آسیبهای کمتری متوجه نیروهای خلاق سینما شود. هرچند که در جریان ساخت و نمایش برخی مجموعههای نمایشی مشکلاتی با برخی از همکاران پدید آمده باشد و مجموعهای به رغم صرف هزینههای گزاف با بدعهدی به پخش نرسیده باشد اما بدیهی است که چنین مشکلاتی عمومیت ندارند و مصاحبه اخیر نایب رئیس هیات مدیره نماوا را باید صرفا واکنشی به موردی مشخص تلقی کرد. مجموعه نماوا ضمن پوزش از هنرمندان شریف و نجیب و جامعه اصناف سینمای ایران تاکید دارد که تداوم رابطه مودتآمیز و محترمانه با سرمایههای گرانسنگ سینمای ایران همچنان مهمترین سرمایه او خواهد بود.»
با اینکه برخی از سینماگران واکنشهایی به اظهارات شانهساززاده نشان دادند اما با توجه به اینکه سریالهای «ازازیل» به کارگردانی حسن فتحی، «سووشون» به کارگردانی نرگس آبیار و «بلیت یک طرفه» به کارگردانی پوریا حیدری با حضور تعدادی از بازیگران شاخص سینما در این پلتفرم در دست تولید است با انتشار این بیانیه بعید به نظر میرسد، این واکنشها ادامه پیدا کند و سازندگان سریالها حاضر به قطع همکاری با این پلتفرم شوند.