به گزارش شهرآرانیوز، کولیک ممکن است از یکیدو هفته بعد از تولد شروع شود و بهطورکلی در هفتههای ۴ تا ۶ بعد از تولد کودک شدت بگیرد. معمولاً با رسیدن نوزاد به سه تا چهارماهگی و نهایتاً پنجماهگی کولیک کمکم ناپدید میشود.
گریهکردن نوزاد یک امر طبیعی است؛ اما نوزادانی که کولیک دارند، بیشتر از بقیه نوزادان گریه میکنند. کودک نه گرسنه است و نه نیاز به تعویض پوشک دارد، اما انگار هر روز و در یک زمان مشخص و یکسان گریه میکند. بچههایی که کولیک دارند، معمولاً در پایان روز گریه و بیقراری میکنند؛ اما گریههای کولیکی هر زمانی میتواند باشد. کودک هنگام گریهکردن، دستش را مشت میکند یا پاهایش را به داخل شکم جمع میکند و طوری گریه میکند که انگار دردی دارد و ممکن است هنگام گریهکردن، صورتش قرمز شود.
وقتی نوزادتان گریه میکند، ممکن است هوا را ببلعد و این باعث نفخ او میشود. در نتیجه ممکن است شکمش برآمده یا سفت به نظر برسد. معمولاً کودک بعد از دفع گاز یا کارکردن مزاج، تا حدودی بهتر میشود.
پزشکان دقیقاً نمیدانند علت کولیک نوزاد چیست؛ اما یکسری از عوامل مثل درد و ناراحتی ناشی از بدهضمی یا نفخ، کاملنبودن سیستم گوارشی، زیاد یا کم خوردن شیر، حساسیت به شیرخشک یا شیر مادر، سردردهای میگرنی که از کودکی شروع میشوند، واکنش نسبتبه ترس، داشتن کلافگی و حساسیت غذایی نسبتبه یک ماده در رژیم غذایی مادر در مورد بچههایی که از شیر مادر تغذیه میکنند میتوانند دخیل باشند. رفتارهای کولیکی ممکن است علامت یک مشکل پزشکی نیز باشد؛ مثلاً فتق یا یک بیماری دیگر.
پزشک کودک شما میتواند کولیک را تشخیص دهد. پزشک معمولاً کودک را معاینه کرده و سوابق و علائم او را بررسی مینماید. پزشک ممکن است آزمایشهایی برای بررسی دیگر مشکلات احتمالی انجام دهد.
مدت گریهها و بیتابیهای کودک معمولاً در هفته ششم تا سه ساعت در روز اوج میگیرد و سپس با رسیدن به ۳ تا ۴ماهگی به یکیدو ساعت در روز کاهش پیدا میکند. تا زمانی که کودک در عرض یکیدو ساعت ناآرام میشود و بقیه روز نسبتاً آرام است، جایی برای نگرانی وجود ندارد.
کولیک میتواند ناشی از عوامل بهخصوصی باشد. چند راهکار برای تسکین نوزاد و کمترکردن گریههای او وجود دارد:
کولیک هیچ مشکل کوتاهمدت یا بلندمدتی برای کودک ایجاد نمیکند، اما نگهداری کودکی که گریهاش متوقف نمیشود، برای پدر و مادر دشوار است و ممکن است احساس ناتوانی و آشفتگی کنید. اگر واقعاً چنین احساسی دارید از کسی درخواست کمک کنید تا کنارتان باشد. هرگز کودک را محکم تکان ندهید؛ چون میتواند باعث آسیب جدی مغزی شود. مهم نیست چقدر خسته و عصبانی هستید، هرگز نباید کودک را محکم تکان بدهید. تکاندادن کودک میتواند باعث آسیب مغزی، نابینایی یا حتی مرگ او شود.
یادتان باشد کولیک کودکتان تقصیر شما نیست، پس خودتان را سرزنش نکنید. کولیک برطرف میشود. بیشتر بچهها با رسیدن به ۳ تا ۴ماهگی دیگر کولیک ندارند. اینکه کودک شما کولیک دارد دلیل نمیشود سالم نباشد. راههای زیادی برای آرامکردن کودک وجود دارد، امتحانشان کنید تا ببینید برای کودک شما کدام بهتر جواب میدهد. به کودکتان بیشتر توجه کنید، مثلاً طولانیتر او را در آغوش بگیرید و بداخلاقی نکنید.
نکته مهم اینکه اگر گریه کودکتان همراه با تب و استفراغ یا خون در مدفوع است، تحرک کودک کم شده یا گریه و رفتار کودک ناگهانی تغییر کرده است، با پزشک تماس بگیرید.