به گزارش شهرآرانیوز، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، میگوید که طالبان امروز افغانستان را کنترل میکنند و مرکز قدرت در این کشور هستند و روسیه ناگزیر است با آنان روابط برقرار کند.
آقای پوتین این سخنان را عصر روز سهشنبه (۸ خرداد ۱۴۰۳) در یک نشست خبری پس از بازگشت از سفر به ازبکستان بیان کرد.
او افزود: مشکلاتی در افغانستان وجود دارد و همه از آنها آگاهاند؛ اما نیاز است با «دولت» کنونی طالبان در این کشور روابط برقرار شود.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، او در این نشست تأکید کرد که در رابطه با طالبان، دیدگاه هر یک از شریکان روسیه از جمله کشورهای آسیای مرکزی را در نظر میگیرد و پس از آن به صورت مشترک تصمیمگیری خواهد کرد.
رئیسجمهور روسیه افزود: ما باید به نحوی با اینها (طالبان) روابط برقرار کنیم؛ اینها کسانی هستند که کشور و قلمروی آن را کنترل میکنند. اینها قدرت امروز در افغانستان هستند.
وی همچنین تأکید کرد که ما باید با واقعیت حرکت کنیم و برپایه آن روابط ایجاد کنیم.
این در حالی است که روسیه روز گذشته اعلام کرد امکان خروج طالبان از فهرست گروههای ممنوعه مسکو وجود دارد.
ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه برای افغانستان دوشنبه (۷ خرداد ۱۴۰۳) به خبرگزاری روسی تاس گفته بود که وزارتخانههای خارجه و دادگستری به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور این کشور گفتهاند که میتواند طالبان را از فهرست ممنوعه این کشور خارج کند.
در سال ۱۹۹۹، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ۱۲۶۷ را تصویب کرد که در آن، طالبان مسئول تأمین پناهگاه و آموزش برای تروریستهای بینالمللی شناخته شدند. چندماه بعد، پوتین دستور اجرای قطعنامه سازمان ملل و اعمال تحریمها علیه طالبان را امضا کرد.
سپس در سال ۲۰۰۳، دادگاه عالی روسیه جنبش طالبان را بهعنوان یک سازمان تروریستی به رسمیت شناخت و مطرح کرد که این گروه با نیروهای مسلح غیرقانونی در چچن ارتباط دارد و سعی دارد قدرت را در ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان به دست گیرد.
اما بازگشت دوباره طالبان به قدرت و نزدیکی روسیه به افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان منجر به آن شده است که بحث روی بررسی حذف طالبان از فهرست سازمانهای ممنوعه در دستور کار این کشور قرار بگیرد. در آوریل سال جاری، مقامات روس اعلام کردند که مسکو در حال بررسی حذف طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی خود است.
چندی پیش، دیمیتری پسکوف، دستیار نزدیک رئیسجمهور روسیه و سخنگوی کاخ کرملین، گفته بود که روسیه در حال کار روی حذف طالبان افغانستان از فهرست سازمانهای ممنوعه است. یک روز پیش از این اظهارنظر، وزارت امور خارجه روسیه نیز اعلام کرد که در حال بررسی برای خروج طالبان بهعنوان یک جنبش ممنوعه است.
این احتمال در حالی وجود دارد که طالبان این اقدام روسیه را یک عمل منطقی میخوانند. سهیل شاهین، رئیسدفتر سیاسی طالبان در قطر، تصمیم احتمالی مسکو مبنی بر خروج طالبان از فهرست ممنوعه روسیه را عملی منطقی برای منافع ملی خواند.
شاهین در گفتگو با اسپوتنیک گفت که از اقدام روسیه برای حذف طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی استقبال میکنیم.