زلزله جنوب سیستان و بلوچستان را لرزاند (۹ مرداد ۱۴۰۳) فوری: حریق گسترده انبار ابر در شرق مشهد (۸ مرداد ۱۴۰۳) آیا از نظر قانون می‌شود هدیه را بازپس گرفت؟ کشف بیش از ۵۳ کیلو انواع موادمخدر در عطاری‌ها منع نمایش "شیرخشک" در تلویزیون عشق و عاشقی به مرگ دلخراش پسر جوان ختم شد نزاع و درگیری بر سر یک دختر خون به پا کرد بازداشت مرد شیطان صفت به دلیل اغفال و فراری دادن دخترجوان آیا ادارات تهران فردا سه‌شنبه (۹ مرداد ۱۴۰۳) تعطیل است؟ هشدار فروش پاستیل‌های خوکی در بازار بلع مواد مخدر جوان را تا یک قدمی مرگ کشاند قتل یک جوان بر اثر نزاع و درگیری در رشتخوار خراسان رضوی کشف ۱۲ هزار نخ سیگار قاچاق در مشهد (۸ مرداد ۱۴۰۳) طرز تهیه کوکی شکلاتی ترک‌دار در خانه + فیلم ویدئو | پل سیاهکلرود گیلان براثر سیل مسدود شد (۸ مرداد ۱۴۰۳) رگبار باران در ۱۷ استان ایران همراه با وزش باد شدید در جنوب کشور طرح ملی حقوق یاران برای خدمت رسانی تخصصی حقوقی و قضایی به جامعه تدوین شد انفجار مرگ‌بار در خانه‌ای ویلایی در بابلسر | فوت ۶ نفر از اعضای خانواده
سرخط خبرها

آیا از نظر قانون می‌شود هدیه را بازپس گرفت؟

  • کد خبر: ۲۴۱۸۸۰
  • ۰۸ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۵
آیا از نظر قانون می‌شود هدیه را بازپس گرفت؟
گاهی ممکن است کسی که به دیگری هدیه‌ای داده و به‌اصطلاح حقوقی، چیزی را هبه کرده است، از کار خود پشیمان شود و درصدد برگرداندن آن هدیه برآید، اما آیا چنین چیزی از نظر قانونی ممکن است؟

به گزارش شهرآرانیوز، محسن بختیاری، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری می‌گوید: هرچند در عرف، بازگرداندن هدیه چندان مرسوم نیست، اما براساس قانون و با توجه به اینکه هبه عقدی جایز است، امکان برهم زدن آن وجود دارد؛ بنابراین با برهم‌زدن عقد هبه، طبیعی است که عین هدیه به مالک اولیه یعنی هدیه‌دهنده برگردد.

به این امر، یعنی برهم زدن عقد هبه و برگرداندن عین هدیه، در اصطلاح رجوع از هبه گفته می‌شود.

او می‌افزاید: بنابراین طبق قانون می‌توان هدیه داده شده را پس گرفت. البته مواردی هم وجود دارد که براساس ماده ۸۰۳ قانون مدنی، مالی را که هبه شده، نمی‌توان پس گرفت.

بختیاری ادامه می‌دهد: یعنی ممکن است حتی با وجود عین موهوبه، امکان رجوع وجود نداشته باشد، اما در چه مواردی رجوع از هبه امکان‌پذیر نیست؟

اول: عین مال هدیه شده از بین رفته باشد؛ برای مثال، لباسی هبه شده و لباس پیش از برگردانده شدن به صاحب اولیه، در آتش سوخته باشد.

دوم: گیرنده هبه پدر، مادر یا فرزند و نوه هدیه‌دهنده باشند.

سوم: هدیه‌دهنده شرط کند که هدیه‌گیرنده در ازای هدیه، مالی را به او بدهد یا کاری مشروع را برای او انجام دهد.

چهارم: هبه‌گیرنده، اختیار اموالش از دستش خارج شده باشد؛ مثلا هدیه رهن داده و یا فروخته شده باشد.

پنجم: درصورتی‌که در عین موهوبه تغییری حاصل شود؛ مثلا فرد چوب خاصی را که هدیه گرفته به مجسمه تبدیل کرده و یا پارچه را دوخته و از آن لباس تهیه کرده است.

در سایر موارد می‌توان مالی را که هبه داده شده، براساس قانون پس گرفته شود.

منبع: همشهری آنلاین

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->