الهام اسماعیلی | شهرآرانیوز؛ این کتاب با بهرهگیری از خاطرات احمد خیامی، یکی از بنیانگذاران صنعت خودرو روایتی جذاب و آموزنده از چالشها و موفقیتهای صنعت خودرو در ایران ارائه میدهد.
در این کتاب خوانندگان با ابعاد مختلفی از کارآفرینی در ایران آشنا میشوند و از نزدیک شاهد تلاشهای احمد خیامی برای ایجاد یک صنعت خودروسازی بومی هستند. همچنین، کتاب "پیکان سرنوشت ما" به بررسی تأثیر عوامل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بر صنعت خودرو در ایران میپردازد و تصویری روشن از وضعیت این صنعت در دهههای گذشته ارائه میدهد.
مهندس آل شیخ، پژوهشگر توسعه، در این نشست و در تحلیل خود از روند کارآفرینی در ایران، به ریشههای تاریخی و چالشهای موجود در این حوزه پرداخت.
وی با اشاره به اینکه کارآفرینی در ایران از بازار به صنعت منتقل شده است، تأکید کرد: بسیاری از کارآفرینان اولیه افرادی بودند که در ابتدا به فعالیت تجاری در بازار مشغول بودند.
آل شیخ با بررسی تاریخ کارآفرینی در ایران، به دوران صفویه و قاجار و به ناامنی، بسته بودن مرزها و مداخلات دولت در آن دورهها به عنوان موانع اصلی رشد کارآفرینی اشاره کرد.
وی با استناد به کتاب پیکان سرنوشت ما به دوره مشروطیت و پس از جنگ جهانی دوم به عنوان دورههایی با رشد قابل توجه کارآفرینی یاد کرد.
این پژوهشگر با اشاره به نقش مهندس خیامی در توسعه قطعهسازی در خراسان، به اهمیت الگوهای موفق در کارآفرینی تأکید کرد.
وی همچنین به چالشهای کنونی کارآفرینی در ایران مانند پیچیدگی قوانین، نیاز به اخذ مجوزهای متعدد و نوسانات اقتصادی اشاره کرد.
آل شیخ در پایان بر اساس کتاب پیکان سرنوشت به تقابل سنت و مدرنیته در فرآیند صنعتی شدن ایران و به عنوان مثال به استفاده همزمان از کار و درشکه در کنار صنایع نوپا اشاره کرد.
در ادامه مهندس رضا خیامی ضمن بیان خاطرات و پیشینه ورود خود به صنعت خودروسازی گفت: احمد خیامی در کتاب «پیکان سرنوشت ما» توضیح میدهد که برای تأسیس کارخانه ایران ناسیونال با امکانات آن زمان چقدر دچار رنج و مشقت شدهاند و خرید، انتقال و نصب تأسیسات و تجهیزات کارخانه و حتی انتخاب نوع خودرو برای تولید، هر کدام برای خود داستان مفصل و مشکلاتی داشتهاست.
گفتنی است، کتاب پیکان سرنوشت ما به ثبت بخش مهمی از تاریخ توسعه صنعتی ایران کمک کرده است و توسط پسرش مهدی خیامی گردآوری و نگارش و توسط انتشارات نی منتشر شده است .
این کتاب در چهار بخش اصلی تنظیم شده است. ابتدا مقدمهای از علیاصغر سعیدی آمده که در آن، به اهمیت کتاب و خلاصهای از محتوای آن پرداخته است.