به گزارش شهرآرانیوز، بعد از آن افزایش سود بانکی به ۳۰ درصد بلای جان بورس شد. بعد از آن افزایش سود اسناد خزانه اسلامی یا همان اخزا به بیش از ۳۶ درصد رمق بازار سهام را از بین برد. شاید بگویید که خب اینها چه ربطی به سقوط اخیر شاخص کل دارد؟ این مسائل را باید مرور کنیم تا بدانیم همواره مسائل سیاسی و امنیتی عامل سقوط بورس نبوده و حتی در شرایطی که چالش امنیتی خاصی متوجه کشورمان نبوده است نیز بازار سرمایه بنا بهدلایلی از جنس اقتصاد سیاسی ریزش کرده است.
اتفاقات مهم امسال را مرور کنید. همان فروردینماه بود که رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولی ایران در سوریه حمله کرد و بعد در عملیات وعده صادق پاسخ دندانشکن گرفت. بعد از آن رئیسجمهور و همراهانش در سانحه هوایی به شهادت رسیدند. بعد، انتخابات برگزار شد و یک روز پس از تحلیف اسماعیل هنیه یکی از رهبران تأثیرگذار حماس در تهران به شهادت رسید.
رهبر معظم انقلاب و سایر مقامات نیز پاسخ ایران به این اقدام کور رژیم صهیونیستی را حتمی دانستند، حتی کشورهای منطقه از جمله عربستان نیز این اقدام تروریستی را محکوم کردند و در کنفرانس اسلامی در جده تمام کشورهای اسلامی از ایران حمایت کردند.
از آن روز تاکنون ساکنان مناطق اشغالی در هراس از پاسخ ایران هستند. صفهای طولانی برای خروج از این مناطق در فرودگاهها شکل گرفته و آنها که ماندهاند نیز سراغ ذخیره مایحتاج ضروریشان رفتهاند و البته بازار سرمایه در رژیم صهیونیستی ریزش معناداری داشته است.
در ایران نیز دامنه نوسان در بازار سهام محدود شده و شاخص بورس از روز ترور شهید هنیه تاکنون حدود ۶ درصد ریزش کرده است. در این مدت ارزش معاملات خرد به کمترین حد خود یعنی حدود هزار میلیارد تومان رسیده و روزانه شاهد خروج پول سهامداران حقیقی از بازار هستیم. این اتفاق قبل از عملیات «وعده صادق» نیز رخ داد.
بعد از آنکه رژیم صهیونیستی پاسخ دندانشکنی از ایران دریافت کرد و بعد هم بهصراحت اعلام کرد که قصد ادامه ماجراجویی را ندارد، شرایط بازارها آرام شد. اگرچه اکنون شرایط از نظر سیاسی و امنیتی بهمراتب پیچیدهتر است، اما واضح است که در صورت اطمینان معاملهگران بازار سهام از ثبات بازار در آینده، روند بازار به حالت عادی بازخواهد گشت.
بر اساس تازهترین گزارش بانک مرکزی نقدینگی در پایان بهار امسال نسبت به سال گذشته، ۲۷درصد رشد داشته است. تورم نقطهبهنقطه نیز بر اساس اعلام مرکز آمار ایران در تیرماه امسال ۳۲.۲ درصد بوده است. اما اکنون شاخص بورس نسبت به تیرماه سال ۱۴۰۲ نه تنها رشدی نداشته، بلکه حتی کاهشی بوده است.
همچنین نسبت ارزش بازار سهام شرکتهای بورس تهران به نقدینگی اقتصاد، به ۰.۸کاهش یافته است. به طور طبیعی بازار سهام رابطه مستقیمی با نرخ نقدینگی و تورم دارد. به این معنا که با افزایش نرخ نقدینگی و تورم انتظار میرود که در یک بازه زمانی مشخص بازار سرمایه حداقل به اندازه نرخ تورم رشد را تجربه کند. اما در یکسال گذشته این اتفاق رخ نداده است.
نسبت P/E و ارزش دلاری بازار سرمایه نیز نزدیک کف تاریخی خود است. این در حالی است که با صعود قیمت جهانی طلا در بازار ایران شاهد افزایش قیمت طلا بودهایم. همچنین قیمت نفت صعودی بوده و به ۸۰ دلار رسیده است. نرخ ارز و دلار در بازار ایران صعودی بوده و از ۶۰ هزار تومان عبور کرده است.
صعود بازارهای موازی بورس، یعنی ارز و طلا به طور معمول تأثیر مثبت بر بازار سرمایه میگذارد و انتظار صعود در سهام را افزایش میدهد. باوجوداین شاخص کل بازار سرمایه روز دوشنبه ۲۲ مرداد، سطح ۲ میلیون واحدی را از دست داد و دیروز ریزش ناچیز ۷ هزار واحدی را تجربه کرد و به سطح یکمیلیون و ۹۹۱ هزار واحد رسید.
چه چیزی در انتظار ماست؟
بورس از هر منظر دارای پتانسیلهای صعود است. اتفاقات در عرصه سیاست داخلی و تشکیل تیم جدید اقتصادی در دولت یک سیگنال مثبت برای بازار سرمایه است. عقب ماندن شاخص از بازارهای موازی و رسیدن شاخصهای مهم به کفهای تاریخی همهوهمه نشان میدهد که این بازار مستعد رشد است و فقط به یک هُل و یک حرکت روبهجلو نیاز دارد تا موتورش روشن شود. البته بیتردید روشنشدن موتور صعودی بورس منوط به آن است که ریسکها به حداقل برسد و معاملهگران به ثبات و آرامش بازار در آینده اطمینان پیدا کنند.