به گزارش شهرآرانیوز، این کتاب که به همت مرکز اسناد تاریخ و هویت شهری شهرداری مشهد تهیه و چاپ گردیده است، حاصل سالها پژوهش از میان اسناد میباشد که میتواند تاریخچهای از آنچه در طول ۱۱۷ سال گذشته در روند شکل گیری مدیریت شهری گذشته است را برای علاقمندان روشن سازد.
لازم به توضیح است مدیریت شهری در مشهد از سال ۱۲۸۶ ش آغاز به کار نموده که به لحاظ تقدم سومین ساختار شهرداری در کشور محسوب میگردد.
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری مشهد در مراسم رونمایی از کتاب "از بلدیه تا شهرداری" که امروز در صحن علنی شورای اسلامی مشهد برگزار شد، بیان کرد: مرکز اسناد شهرداری مشهد در سال ۹۵ با تصویب شورای اسلامی شهر و همچنین دستور شهردار وقت شروع به کار کرده است.
محمداسماعیل شیخانی افزود: کار اصلی این مرکز جمعآوری و اسکن تمامی آلبومها، مجلات، مطبوعات و تصاویر دیجیتال است؛ امروز همکاران ما در مرکز اسناد اسکن پروندههای تمامی شهرداران مشهد را از بدو تاسیس بلدیه تهیه و تدوین کردهاند.
شیخانی ابراز کرد: برخی از نسخ دیجیتال اسناد هویتی شهرداری مشهد از مراکز اسناد ملی، آستان قدس رضوی، وزارت امور خارجه و موسسه تاریخ معاصر ایران خریداری شده و در سایت اختصاصی مرکز اسناد در تالار شهر راهاندازی شده است.
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری مشهد اظهار کرد: خبر بسیار خوبی که علاوه بر چاپ کتاب داریم این است که اولین سامانه جامع آرشیو اسناد تاریخ و توسعه شهر مشهد که نمونه مشابهی در کلانشهرهای کشور ندارد، راهاندازی شده است.
وی گفت: در این سایت، پنج میلیون انواع سند در سامانه اسناد ما بارگذاری شده است. همچنین به همت کارکنان مرکز اسناد، اسناد هویتی از دهه ۲۰ تا دهه ۶۰ که در شهرداری راکد بوده امروز به اداره کل روابط عمومی منتقل و مطالعات این اسناد آغاز شده است.
شیخانی بیان کرد: تاکنون نزدیک به پانزده جلسه از سلسلهنشستهای هویتی تحت عنوان «نشستهای روایت مشهد» برگزار کردیم. مهمترین آرمان این مرکز اجرای پروژه نمایشگاه دائمی تاریخ و توسعه شهر مشهد است.
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری مشهد اضافه کرد: امسال به همت اعضای شورای اسلامی شهر، چهارصد میلیارد ریال اعتبار عمرانی جهت احداث این نمایشگاه در نظر گرفته شده است؛ ضمن اینکه اقدامات اولیه برای احداث این پروژه از جمله قرارداد سرمایهگذار انجام شده است.
وی افزود: پژوهش کتاب از بلدیه تا شهرداری در سال ۹۸ آغاز شده و در دوره ۵ و ۶ مدیریت شهری مشهد بر اساس اسناد موجود در بایگانیهای شهرداری و تمامی مراکز اسناد رسمی کشور به صورت دقیق نگارش شد.
شیخانی عنوان کرد: تا زمان نگارش این کتاب، اطلاعی از تاریخ قطعی آغازبهکار مجموعه مدیریت شهری مشهد مقدس در دسترس نبود و نام چند شهرداری که در ادوار اولیه راهاندازی بلدیه در مشهد فعالیت داشتند، شناسایی نشده بود.
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری مشهد گفت: نگارش جلد اول این کتاب به پایان رسیده و همکاران ما در مرکز اسناد بنا دارند دو جلد بعدی کتاب را پژوهش کنند.
حسنآبادی، پژوهشگر تاریخ و هویت مشهد که مؤلف کتاب است نیز در بخش دیگری گفت: این کتاب نخستین کتاب در دوران بلدیه در سطح شهرداریها در دوران قاجار است. این افتخار کلانی است که چنینکتابی از دوران قاجار که اسناد بسیاری از آن باقی نمانده، تهیه شده است.
دوره مدیریت شهری با شکلگیری بلدیه آغاز شده که کمتر به آن پرداخته شده است و این گذر مردم از رعیتی به شهروندی است که موضوع قابلاهمیتی محسوب میشود.
ما هنوز شهروند مسئول به معنای واقعی نداریم و تصویب نشده است. این مسئله نهادینه نشده و امیدوارم به توسعه تاریخی و هویتی شهر به عنوان سرمایهگذاری برای تربیت شهروندان توجه شود.
شکلگیری مرکز اسناد کار بسیار بزرگی است، اما بازهم تاکنون اقدامات فراوانی در جهت هویت شهر مشهد صورت نگرفته است.