سعیده ساجدینیا - محمدحسین روشنک در گفتوگو با شهرآرانیوز با بیان اینکه تمام کشورها در دورهای به دلیل خودکفایی یا کاهش تقاضا ورود کالایی خاص را به کشورشان ممنوع میکنند و این اتفاق عجیبی نیست، اظهار کرد: عمده صادرات خراسانرضوی از مسیر ترانزیتی ترکمنستان و شمال افغانستان انجام میشود و اولین کشوری که با شروع همهگیری کرونا مسیرها را به روی کامیونها و واگنهای حمل بار بست، ترکمنستان بود و هر نوع ورود کالایی را ممنوع کرد. بهطوری که حتی سیمان و میلگرد را که از طریق واگن و بدون هیچ تماسی و بعد ۱۰روز بارگیری فرستاده شده بود، نپذیرفت. درحالی که ویروس کرونا نهایت ۴۸ ساعت روی این سطوح ماندگاری دارد، اما باز هم مقامات این کشور بر سختگیریهای خود اصرار کردند.
مبادلات طبق پروتکلهای سازمان بهداشت جهانی از سرگیری شود
او ادامه داد: ۲ ماه فریاد زدیم تا زمان را بیشتر از این از دست ندادهایم، وزرای مربوط برای توجیه مسئولان عالیرتبه این کشور دستبهکار شوند و اکنون که رئیسجمهوری با همتای خود در ترکمنستان مذاکرات لازم را انجام داده است، اعلام شده بر اساس پروتکلهای بهداشتی تعیین شده از سوی سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۷، مراودات از سر گرفته شود و حال ماجرای عجیب و البته تلخ اینجاست که مشخص شده است گره اصلی در دست خود ما بوده و اساسا در تمام این سالها زیرساخت لازم درباره اجرای این پروتکل را آماده نکردهایم!
روشنک با اشاره به ضوابط اعلام شده سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۷ گفت: باید سولهها و کانکسهای ضدعفونی میشد، واگنها و کامیونها در مرز ۲ کشور ایجاد میشد که در این شرایط قرنطینه از آنهاد استفاده شود، اما نهتنها در این سالها توجهی به آن نشده است، بلکه در این مدت نزدیک به ۳ ماه که از آغاز همهگیری کرونا میگذرد نیز فکری برای آن نشده است و این جای تأسف دارد که چرا مسئولان ۱۳ سال به این مسائل بیتوجه بودند.
اگر صادرات حتی به اول خردادماه برسد، دیگر فایدهای ندارد
روشنک تصریح کرد: اگر تا پیش از این میگفتیم صادرات اردیبهشتماه را از دست بدهیم، دیگر قابل جبران نیست، حالا میگوییم حتی اگر این مسئله به اول خردادماه هم برسد دیگر کارمان تمام است، اما اگر موانع موجود برطرف شود، قول میدهیم در سال جهش تولید، حجم صادرات خراسانرضوی را ۱/۵ برابر افزایش دهیم. در غیر اینصورت برندهای خود را در بازارهای جهانی از دست خواهیم داد و در پی آن حجم زیادی از صادرات استان را از دست میدهیم.
صادرات خراسانرضوی بیشترین خسارت را دید
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسانرضوی با اعلام اینکه خراسانرضوی بیشترین لطمه را در بخش صادرات خورده است، اعلام کرد: عمده صادرات استان به مواد غذایی اختصاص دارد و متأسفانه اولین کالاهایی که کشورهای هدف در پی شیوع کرونا ورود آن را ممنوع کردند، مواد غذایی و لبنیات بود که تا این لحظه بیشترین خسارت را متحمل شدهایم.
او افزود: صادرات موادغذایی درحالی متوقف شده است که این روزها هتلها و مراکز اقامتی و رستورانها هم تعطیل هستند و از این نظر هم مشکل حادی برای اقلام صادراتی در این بخش بهوجود آمد.
به گفته روشنک، برخی اقلام مواد غذایی که امکان توزیع در بازار را داشت، در بازار مصرف داخلی توزیع شد، اما برخی دیگر مانند روغن نباتی اسانسدار که در داخل کشور بههیچوجه مجوز توزیع و مصرف ندارد و فقط برای بازار خارجی مانند کشورهای آسیای میانه تهیه و آماده میشود، بلاتکلیف مانده است و نه میتوان صادر کرد و نه در بازار مصرف داخلی به فروش رساند.
بازار داغ شویندهها در بازار داخلی
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسانرضوی با اشاره به اینکه مواد شوینده و ضدعفونی نیز یکی از اقلام صادراتی خراسانرضوی بود که از زمان شیوع کرونا بهترین بازار را در داخل کشور داشته است، گفت: از این نظر مشکلی نداشتیم، اما برای کالاهایی که دارای برند بودند و به کشورهای هدف صادر میشدند، حفظ برند مهم و حیاتی است. درنتیجه اگر این روند ادامهدار نباشد، خسارت جبران میشود و دیگر اتفاق خاصی صادرات این محصولات را تهدید نخواهد کرد.